OŠ Anice Černejeve Makole

šola vedoželjnih, strpnih ...

pravičnih, solidarnih in odgovornih.

Fotogalerija 2021

ŠOLSKO LETO 2020/21

POSTALI SMO MLADI ČLANI RDEČEGA KRIŽA

PODELITEV BRALNE ZNAČKE - 1. RAZRED

DAN ŠOLE

V sredo, 19. 05. 2021, smo na šoli obeležili dan šole. V ta namen smo izvedli dan dejavnosti, v katerega smo bili vključeni vsi učenci in učenke ter učitelji naše šole. Cilj tega dne je bila trajnostna ureditev okolice šole, uresničitev nalog v projektu ekošola in Erasmus+, preučiti življenje in delo ter pomen Anice Černejeve in zgodovino naše šole. Učenci in učenke smo pod budnimi očesi učiteljev ustvarjali v raznih delavnicah: seznanili smo se z življenjem in delom Anice Černejeve, pripravljali plakate, s peresi prepisovali pesmi te znane pesnice in ustvarjali svoje pesmi, izdelovali pesniške zbirke, na različne načine upodabljali in risali Anico Černej, izdelovali obeske iz lesa in okraske iz das mase, izdelali časovni trak ... Svoje izdelke smo razstavili v avli šole.

Hkrati je v okviru projekta Erasmus+ potekal KAHOOT kviz, ki smo se ga udeležili učenci od 4. do 9. razreda.

Dan je bil pester in zanimiv, vsi pa smo odšli domov polni vtisov in novih znanj.

Šolski novinarji z mentorico Petro Bercko Beranič

RASTLINE (NARAVOSLOVNI DAN)

Naravoslovni dan je potekal 8. 4. 2021.

Najprej smo se ob 8.30 srečali z razredniki na videokonferenci, kjer smo dobili vsa potrebna navodila in gradivo za izvedbo naravoslovnega dne. Nato smo se podali v naravo.

Izmeriti smo morali obseg in višino drevesa ter določiti njegovo starost. Prav tako smo morali izdelati izkaznico izbrane rastline, si ogledati liste različnih rastlin, izmeriti njihovo ploščino ter zapisati dele cveta. Na koncu smo naredili lep šopek in ga podarili ljubljeni osebi.

šolski novinarji


ARHITEKTURA (TEHNIŠKI DAN)

VSAK KORAK ŠTEJE (ŠPORTNI DAN)

Učenci od 6. do 9. razreda smo imeli v petek, 9. 4. 2021, športni dan. Začel se je z video srečanjem, na katerem smo se dogovorili o vseh podrobnostih tega dne. Vsak učenec je namestil in vklopil aplikacijo, ki mu je štela korake. Nato smo opravljali različne športne aktivnosti, kot so: pohod ali sprehod, skakanje z levo in desno nogo (razdaljo skoka smo si izmerili s koraki), držanje planka z višine in delanje trebušnjakov. Vse rezultate smo vpisali v tabelo, ki nam jo je pripravil učitelj.

Bil je zelo pester dan.

šolski novinarji

MATEMATIČNI OREHI

Danes, 11. 5. 2021, smo imeli v 1. razredu naravoslovni dan. Celoten dan je bil namenjen matematiki. Za začetek so se igrali igrico "Bum", kjer so ponovili štetje do 20. Nato je vsak učenec izžrebal nekaj računov seštevanja in odštevanja ter jih izračunal. Izdelali so si svojo didaktično igro - pokrivanko. Tudi s to igro so ponovili svoje matematično znanje. Sledile so miselne naloge za brihtne glave. Pripravili sva tudi učni list, kjer so ponovili (števila do 20, štetje do 20, predhodnik in naslednik števila, ...). Za na konec, pa sva jim pripravile različne didaktične igre (sestavim sladoled, račke, avtomobilčki, uporabim klupce, puzzle, igre s čepki, ...). Ob koncu naravoslovnega dne pa so še vrednotili svoje delo in izpostavili eno stvar, ki jim je bila najbolj všeč.
Učiteljici Vera in Mišela

 

NARAVOSLOVNI DAN V 4. RAZREDU

V sredo, 7. 4. 2021, je bil svetovni dan zdravja in v 4. razredu smo na to temo izvedli naravoslovni dan. Osredotočili smo se na zdravo življenje. Pogovarjali smo se o pomenu vode, delali poskuse, in ob razgibavanju poskrbeli za naše telo. Ponovili smo ukrepe pred zaščito virusa, spoznali koristne in škodljive učinke sonca ter izdelali sončne kape iz papirja.

Naravoslovni dan je bil zelo zabaven in hkrati tudi poučen.

Viktorija Reš Gornak

 

ŠPORTNI DAN V 4. RAZREDU

V petek, 9. aprila 2021, smo imeli učenci 4. razreda športni dan. Pravzaprav je bilo nekakšno športno tekmovanje med 4., 5., 6., 7., 8. in 9. razredom. Imeli smo štiri naloge. Prva naloga je bila narediti čim več korakov. Naredili smo jih kar precej. Pravzaprav ogromno. Oskar je podrl rekord in naredil kar neverjetnih 21.655 korakov! Naša druga naloga je bila enonožni odriv z levo in desno nogo. Tu smo se odrezali kar dobro. Naslednja naloga je bila težja, saj smo morali v eni minuti narediti kar se da veliko trebušnjakov. Tukaj je bil zmagovalec 4. razreda Anej. V eni minuti jih je naredil kar 40. Za konec smo preizkušali še svojo vzdržljivost rok v položaju deske. Najdlje je zdržal Anej. Tokrat je zmagal z rezultatom 4 minute in 20 sekund. Imeli smo se krasno in vsi smo se trudili, pri tem pa smo se zelo zabavali.

Viktorija Reš Gorenak

TEHNIŠKI DAN V 3. RAZREDU

 

KULTURNI DAN - PETER KLEPEC

V petek, 26. 3. 2021, so imeli učenci 1. razreda kulturni dan z naslovom Peter Klepec. Za uvodno motivacijo so poslušali pravljico. Nato so pravljico s pomočjo ilustracij ponovili. Po malici so si s pomočjo Power Point predstavitve še enkrat gledali ilustracije. Skupaj smo si še pogledali kratek film o Petru Klepcu. Potem so učenci še ustvarjali z voščenkami. Vsak učenec je narisal delček iz pravljice. Nato so narisano tudi pripovedovali. Seveda, pa so uporabili tudi kamišibaj, saj je pripovedovanje z njim bolj zabavno.
Učiteljici Vera in Mišela

 

KAMIŠIBAJ V 1. RAZREDU

Učenci 1. razreda so pri pouku SLJ podrobneje spoznali Kamišibaj. Kamišibaj je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike so vložene v lesen oder. Učiteljica Mišela je pripovedovala pravljico Cepecepetavček, medtem pa je učiteljica Vera menjavala slike, ki so prikazovale dogajanje v zgodbi. Učenci so bili navdušeni, ves čas so pozorno poslušali in skrbno opazovali ilustracije, ki so si sledile. Nato smo SLJ še medpredmetno povezali z LUM, saj so učenci iz dass mase oblikovali svoje Cepecepetavčke.
Učiteljica Vera in Mišela
UČILNICA V NARAVI
Učenci 1. razreda veliko časa preživijo zunaj na svežem zraku, saj je sedaj v teh časih to še posebej dobrodošlo in priporočljivo. To ne pomeni, da se zunaj samo igrajo ... Večkrat obiščejo učilnico v naravi, kjer utrdijo že znano snov ali pa se naučijo kaj novega. Učenci so povedali, da se radi učijo zunaj, ker je učenje zunaj bolj zabavno in prijetno.
Učiteljici Vera in Mišela
TEHNIŠKI DAN - LEPIM, REŽEM, GNETEM
Učenci 1. razreda so imeli v petek, 26. 2. 2021 tehniški dan z naslovom Lepim, režem, gnetem. Izdelali so dva izdelka: hišo iz dass mase in rožico iz mossgummija. Pri izdelovanju so bili zelo ustvarjalni. Uživali so, ko so lahko sami z valjarjem pregnetli dass maso, uporabili različne modelirke, šablone, paličice ... Z eno besedo so postali pravi "kiparji".. Ko se bodo hiške posušile, pa bodo postali še "slikarji", saj bodo hiške tudi pobarvali z vodenimi barvami.
Pri izdelovanju rožice so vadili rezanje in natančnost pri lepljenju. Pri samem delu, so nama zaupali, komu bodo podarili rožico. To pa naj zaenkrat ostane še skrivnost.
Učiteljici Vera in Mišela
ČAS PREŽIVET V OPB
V oddelku podaljšanega bivanja nam ni nikoli dolgčas. Ure minejo zelo hitro, včasih tudi prehitro, saj bi otroci radi še ostali v šoli, ko jih pridejo iskat njihovi starši. Po vrnitvi v šolo smo bili že zelo pridni, ustvarjalni, igrivi ... Prilagam nekaj fotografij, kako učenci 1. razreda preživijo čas po pouku.
Učiteljica Mišela

ŠOLANJE NA DALJAVO V 1. RAZREDU
Šolanje na daljavo je v 1. razredu potekalo uspešno. Pridno in skrbno so opravljali vse naloge, katere so tudi fotografirali. Naslednjič pa bodo utrinki že fotografirani v šoli, saj se vračamo v šolske klopi.
Učiteljici Vera in Mišela

ŠOLANJE NA DALJAVO

Šolanje na daljavo poteka že kar precej časa. Vsi naši učenci se doma pridno učijo, sodelujejo na videokonferencah in tako usvajajo nova znanja. Kako pridni so, pa dokazujejo priložene fotografije.

LIKOVNA UMETNOST NA SNEGU – 5. RAZRED

Zopet smo izkoristili sneg in gibanje na svežem zraku. Tokrat smo sneg uporabili kot likovni material. Na izbiro smo imeli naslednje likovne tehnike: kiparjenje, arhitektura, risanje, slikanje in tiskanje. Ne samo, da smo uživali v naravi, ampak smo bili tudi ustvarjalni. Fotografije vam povedo, da je sneg res lahko zanimiv likovni material!

2. RAZRED

POUK NA DALJAVO V 2. RAZREDU

KULTURNI DAN

OGLED GLEDALIŠKE PREDSTAVE

UTRINKI DELA ŠOLE NA DALJAVO V 1. RAZREDU

4. RAZRED

Učenci 4. razreda vedno radi naredimo nekaj lepega. Pri ustvarjanje ni ovire. Tudi na daljavo nam gre zelo dobro. Natančno se ravnamo po navodilih, ki nam ji poda učiteljica, dodamo še svoje ideje in domišljijo in pričaramo zanimive snežake, ki krasijo naš dom ali pa so odlično darilo ob bližajočih se praznikih.

ŠPORTNI DAN - POHOD

Učenci 1. razreda so imeli DAN BREZ RAČUNALNIKA, saj so se v sredo, 16. 12. 2020, odpravili na daljši pohod. Primerno so se oblekli in obuli. Z nahrbtnikom "dobrot" in dobro voljo so se skupaj s starši odpravili na njihov najbližji hrib oz. najlepši kotiček v svojem kraju. Ko so prispeli s pohoda, so poskrbeli za ptičke in jim nastavili hrano. Nato pa so se še okrepčali s toplim napitkom. Dan je žal minil prehitro ...

Učiteljici Vera in Mišela

 

KULTURNI DAN

V četrtek, 10. 12. 2020, so si učenci 1. razreda ustvarili pravo gledališče - kar doma. Naredili so vstopnice za vse gledalce (povabili so lahko le tiste, ki živijo v njegovem stanovanju - svoje starše, brate, sestre, dedke in babice). Povabili pa so izjemoma lahko tudi svoje prijatelje iz igralnega kotička. Spoznali so, da se za gledališče tudi lepo uredimo in oblečemo. Ko so se udobno namestili, so si ogledali lutkovno predstavo z naslovom Žaba Greta. Med samim gledanjem so zelo uživali. Nato so še ustvarjali in izdelali svoje žabe - kvak kvak. V zvezek so z barvicami narisali tudi Žabico Greto. Fotografije povedo več kot besede ...

Učiteljici Vera in Mišela

TEHNIŠKI DAN UČENCEV OD 6. DO 9. RAZREDA

6. RAZRED

7. RAZRED

8. RAZRED

9. RAZRED

TEHNIŠKI DAN – EKO DAN v 5. razredu

Učenci so ustvarjali novoletne okraske in voščilnice iz naravnega materiala. Nekaj izdelkov so ustvarili tako, da so sledili načrtu izdelave, druge pa so naredili po svojih domislih in željah. Nastali so praznični okraski s katerimi so okrasili svoje sobe in razveselili svoje domače z voščilnicami.

Zbrala in zapisala: Klementina Mlaker

ŠPORTNI DAN – IGRE NA SNEGU

Juhuhu, pa smo le dočakali prvi sneg! Zelo smo bili veseli, ko nam je učiteljica povedala, da bomo namesto pouka imeli športni dan – Igre na snegu.

Vsak si je izbral dejavnost, nekateri sankanje, spet drugi kepanje, izdelovanje snežaka,…Torej dejavnost, ki nas je najbolj sprostila. Zelo smo se imeli lepo..

Učenci 4. razreda

ZIMSKI ŠPORTNI DAN (SPIS)

TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU

Pred nami so najlepši prazniki v letu.

Tehniški dan je namenjen ravno temu, da za trenutek odnehaš z računanjem, prepisovanjem … in izdelaš nekaj zanimivih okraskov ter voščilnic, ki bodo krasili dom in razveselili celotno družino.

S svojo ustvarjalnostjo in ob pomoči domačih, smo poskrbeli, da so dnevi v tem prazničnem mesecu nekoliko drugačni. Zelo smo uživali.

 

ZIMSKI ŠPORTNI DAN

3. razred

USTVARJANJE IZ RAZLIČNIH MATERIALOV

3. razred

OBČINSKI PRAZNIK OBČINE MAKOLE

ZIMSKI ŠPORTNI DAN V 5. RAZREDU

AKTIVNOSTI NA SNEGU

Z učenci 5. razreda smo v petek, 4. 12. 2020, izvedli zimski športni dan saj nas je prijetno presenetil sneg. Izkoristili smo ga za zimske radosti kot so sankanje, smučanje, gradnjo različnih skulptur, iglujev, kepanje, pohode …

Fotografije in video posnetki povedo vse.

Zapisala in zbrala: učiteljica Klementina Mlaker

TEHNIŠKI DAN V 1. RAZREDU

V petek, 4. 12. 2020, so imeli učenci 1. razreda tehniški dan na daljavo. Ustvarjali so različne božično-novoletne okraske. S pomočjo staršev so lahko spekli tudi piškotke, katere so nastavili Sv. Miklavžu. Njihova povratna informacija je bila, da so se imeli lepo in da so pri ustvarjanju zelo uživali.

JUBILEJNI 10. TRADICIONALNI ZAJTRK

Letošnji, že 10. tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan«, je zaradi posebnih razmer potekal drugače kot v preteklih letih. 20. 11., na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, so si učenci sami ali s pomočjo družinskih članov pripravili zajtrk, sestavljen iz tradicionalnih slovenskih živil: kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Po zajtrku so spoznali kranjsko sivko, pomen čebel in opraševanja ter vlogo medu v naši prehrani. Izvedeli so, zakaj je pomembno redno zajtrkovati ter uživati zdravo, raznovrstno in lokalno pridelano hrano. Pozabili pa niso niti na gibanje, saj so nekaj minut namenili vadbi na svežem zraku.

Po uvodnem delu so se učenci lotili peke kruha. Že nekaj dni prej so si skrbno pripravili potrebne sestavine in pripomočke. Nekateri so se preizkusili celo v mletju pšenice v žrmljah in presajanju moke. Drugi so za peko kruha izkoristili krušne peči. Mlajšim učencem so pri peki kruha pomagali odrasli. Učenci so raziskovali tudi o čebelah, medonosnih rastlinah ter vrstah medu. Ob koncu dneva so strnili svoje vtise. Povedali so, da so uživali ter da so spekli odličen in okusen kruh.

 

2. RAZRED

5. RAZRED

6. RAZRED

7. RAZRED

8. RAZRED

PROMETNE DEJAVNOSTI

Na naši šoli prometni vzgoji otrok dajemo velik pomen. Še posebej smo bili aktivni ob Evropskem tednu mobilnosti, Tednu otroka in Tednu prometne varnosti.

Z novim šolskim letom nadaljujemo s sodelovanjem v projektu Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah, kjer z aktivnostjo »Gremo peš s kokoško Rozi« uresničujemo trajnosten način prihoda v šolo. V projekt vključujemo različne dejavnosti, ki spodbujajo učence, da prihajajo v šolo peš ali s kolesom.

Sodelujemo v akcijah Sveta za preventivo in varnost v prometu Republike Slovenije. V Evropskem tednu mobilnosti smo uspešno izvedli Dan brez avtomobila - šli v šolo in iz šole peš ali se peljali s kolesom ter sodelovali v akciji Ulice otrokom. Izvedli smo športni dan s pohodom in kolesarjenjem ter opazovali prometno urejenost domačega kraja. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo Občini Makole za ogled gledališke predstave »O dimnikarčku, ki je srečo iskal«. Zabeležili smo sodelovanje v preventivni akciji Pešec – Bodi preViden. Prvošolci in drugošolci so opremljeni z rumenimi ruticami ter odsevnimi trakovi, ki jih redno nosijo. Ozaveščanju v 1. razredu namenimo dan dejavnosti, ko učence obišče policist in se skupaj odpravijo na poučni sprehod po poteh v okolici šole. Pohvalna je uporaba kolesarskih čelad in spravnih koles učencev, ki se pripeljejo v šolo s kolesom. Šestošolci so v mesecu oktobru uspešno opravili praktičen del kolesarskega izpita, ki je bil, zaradi izrednih razmer (COVI-19), prestavljen na jesenski čas.

Ustvarjali smo na temo promet in z izdelki okrasili šolske hodnike. Nekatere prometne vsebine, glede na učni načrt, uspešno obravnavamo skozi učne aktivnosti pri posameznih urah pouka v vseh razredih. Učenci 5. razreda so pričeli s pripravami na kolesarski izpit in sodelujejo v projektu Policist Leon svetuje. Učenci od 6. do 9. razreda so vključeni v prometni krožek, kjer poglobijo oz. nadgradijo teoretično in praktično znanje o prometnih vsebinah. Vsako leto se udeležijo šolskega in medobčinskega tekmovanja »Kaj veš o prometu?«, kjer se preizkusijo v teoriji, vožnji na poligonu in na prometnih površinah kraja, v katerem poteka tekmovanje.

Tudi letos so za našo varnost na poti v šolo skrbeli makolski gasilci, redarji in policisti, ki se vedno prijazno odzovejo našemu povabilu. Vsem se prisrčno zahvaljujemo.

Želimo vam varne poti!

Zapisala: učiteljica Klementina Mlaker

ULICE OTROKOM

KOLESARSKI POLIGON

KOLESARSKI IZPIT

TRAJNOSTNA MOBILNOST V VRTCIH IN OSNOVNIH ŠOLAH

 

SPREJEM PRVOŠOLCEV V SKUPNOST UČENCEV OŠ ANICE ČERNEJEVE MAKOLE

ZLATA RAZISKOVALKA

Iva Plavec je z raziskovalno nalogo Začetne fotografske tehnike z lego kamero lastne izdelave dosegla prvo mesto v državi na področju tehnike. Njen mentor je bil dr. Andrej Šafhalter. Iskrene čestitke in veliko raziskovalnega duha še naprej. Zelo smo ponosni na vaju.

Ravnateljica Silvestra Samastur

TEHNIŠKI DAN

V sredo, 30. 9. 2020, smo imeli prvi tehniški dan, ki sva ga poimenovali NARAVNI MATERIALI. Sprehodili smo se do Lenarta in si sprva ogledali okolico okrog sebe. Nato smo se podali v gozd, kjer so učenci opravili različne naloge (z zaprtimi očmi so poslušali zvoke, ki jih slišimo v gozdu, tipali zemljo, ogledali smo si drevesa, plodove in jih tudi poimenovali …). Nato so individualno po navodilih izdelali gozdnega škrata iz materialov, ki jih najdemo v gozdu (vejice, listi dreves, plodovi itd.). Učenci so bili s svojimi izdelki zelo izvirni. Potem so se razdelili v štiri skupine in izdelali še hiške, kjer živijo ti pravljični gozdni škratje. Skupaj smo si ogledali nastale skulpture in se pogovorili o njih. Po končanem delu v gozdu smo se odpravili v šolo, kjer smo še rešili delovni list in opravili evalvacijo današnjega dne. Učenci so nama zaupali, da bi moralo biti še več takšnih dni, ko bi se odpravili »raziskovat« v gozd …

učiteljici Vera in Mišela

ŠPORTNI DAN

DAN ŠPORTA

23. oktobra je nov državni praznik - DAN ŠPORTA. To je dan, ko je bila pred dvajsetimi leti na podelitvi olimpijskih odličij prvič zaigrana slovenska himna in to kar dvakrat. Z učenci 1. razreda smo imeli tega dne športni dan - pohod. Z nahrbtniki smo se odpravili do rudnika Šega. Ko smo prispeli do rudnika, smo nasitili naše lačne želodčke. Po malici smo se posladkali še s sladkarijami in pot nadaljevali do jame Belojače. Ugotovili smo, da je naš kraj res čudovit z vsemi znamenitostmi, ki smo jih videli na ta sončen dan.

učiteljici Vera in Mišela

 

ULICE OTROKOM - 1. razred

OBISK ŠOLSKE KNJIŽNIČARKE

Danes, 14. 9. 2020, nas je obiskala knjižničarka Barbara Gmeiner Kline. Prebrala nam je slovensko ljudsko pravljico JANČEK JEŽEK. Nato je prvošolcem razdelila izkaznice in knjigo z naslovom SMEJALNIK IN CVILILNA ZAVORA.

Učiteljici Vera in Mišela

NAŠI PRVOŠOLCI

PRVOŠOLCE JE OBISKAL POLICIST

OTROŠKA LIKOVNA DELAVNICA FORMA VIVA MAKOLE 2020

Zaradi covida 19 so delavnice potekale v okrnjeni obliki. Sodelovali so učenci izbirnega predmeta likovno snovanje ll OŠ Anice Černejeve Makole. Naslikali so panoramo Makol, pogled iz vrhov Haloz.

Dostopnost