OŠ Anice Černejeve Makole

šola vedoželjnih, strpnih ...

pravičnih, solidarnih in odgovornih.

Fotogalerija 2019

PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI IN

ZAKLJUČKU ŠOLSKEGA LETA 2018/19

KOLESARSKI IZPIT

Priprave na kolesarski izpit so potekale skozi vso šolsko leto. S pomočjo vsebin v delovnem zvezku in računalniškega programa Kolesar, nas je učiteljica pripravila najprej na teoretičen del izpita. Ko smo ga uspešno opravili, smo svoje sposobnosti preizkusili na spretnostnem poligonu, ki je bil za marsikoga trd oreh. Nazadnje je bila na vrsti vožnja po prometnih površinah v okolici šole, kjer smo vso znanje uspešno prikazali na praktičnem delu izpita. Naše sposobnosti na kolesu so spremljali policist ter občinska inšpektor in redar. Po opravljeni najtežji preizkušnji, smo se z velikim navdušenjem in kolesarsko izkaznico v žepu, odpravili na kolesarski izlet. Za varnost so poskrbeli makolski gasilci.

Lenka Rojs, 5. r.

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE

PODROČNO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V ponedeljek, 3. 6. 2019, je v Slovenski Bistrici potekalo področno tekmovanje v atletiki za učence osnovnih šol občin Slov. Bistrica, Ptuj in Ormož. Na njem je sodelovalo okoli 400 najuspešnejših atletov, ki so si nastop zagotovili na medobčinskih tekmovanjih.

Našo šolo je zastopalo 10 atletov in prav vsak se je potrudil doseči kar najboljši rezultat v svojih disciplinah. Kar štirje izmed njih pa so posegli tudi po medaljah. Lan Mesarič si je zagotovil nastop tudi na finalu državnega prvenstva za učence in učenke osnovnih šol v posamični atletiki.

Dobitniki medalj:

Lan Mesarič: Skok v višino - 2. mesto (146 cm)

Jan Veilguni: Skok v daljino - 2. mesto (543 cm)

Anja Lončarič: Tek na 1000 m - 2. mesto (3:39)

Urška Gorjup: Skok v višino - 3. mesto (130 cm)

Vsem tekmovalcem, še posebej dobitnikom medalj, za dosežke iskreno čestitamo.

Noč knjige 2019

Prvomajske počitnice so se za ljubitelje knjig in branja iz 5., 6. in 7. razreda začele nekoliko kasneje kot za ostale učence naše šole. V petek, 26. 4. 2019, se je na OŠ Anice Černejeve Makole odvijala Noč knjige, prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki je hkrati potekal v več kot 150 krajih po Sloveniji in zamejstvu. Dogodek smo organizirali v sodelovanju s Knjižnico Josipa Vošnjaka Slov. Bistrica ‒ Enoto Makole.

Naše druženje se je pričelo ob 18. uri z nastopom mladih nadarjenih glasbenih ustvarjalcev, štirih članov skupine MAK. Posebej za nas so prepevali čudovite skladbe, za kar smo jih nagradili z bučnim aplavzom.

Sledil je vrhunec večera. Na sivo obarvanem nebu se je slišalo strašno grmenje in hrumenje, divjal je silen veter, a to nas ni zaustavilo. Zadali smo si, da se podamo na dvorec Štatenberg, kjer smo z velikim zanimanjem prisluhnili ljubezenskim legendam, ki nam jih je doživeto pripovedovala bibliotekarka Mojca Plaznik Plavec.

S sprehajanjem po dvornih sobanah in poslušanjem o tem, kako so nekdaj živeli, smo podoživeli kanček življenja na slovitem dvorcu.

Največje presenečenje smo doživeli ob vstopu v grajsko knjižnico, kjer nas je pričakal »grajski knjižni molj«. Nekaterim je ob pogledu nanj zastal dih, vsi pa smo z velikim zanimanjem prisluhnili njegovim poučnim zgodbam.

Ker nas je čas priganjal, smo s pospešenim tempom pohiteli nazaj v šolo. Naši želodčki so bili sestradani, volčjo lakoto smo potešili z okusnimi toplimi sendviči.

Večer se je začel prevešati v noč. Uvod v zadnji del smo naredili z zabavno igro bingo. Sledilo je težko pričakovano branje naših najljubših knjig ob soju baterijskih lučk.

Pred slovesom smo strnili vtise:

»Noč knjige je bila super izkušnja, saj smo se spoznali na zabaven način, preko igre bingo. Noč ob knjigah je prehitro minila. Komaj čakam na novo Noč knjige.«

»Ko je bila Noč knjige sem zelo uživala. Všeč mi je bilo, da so nas obiskali glasbeniki. Najbolj od vsega mi je bilo všeč, ko smo obiskali grad Štatenberg. Zelo sem uživala v branju knjig v temi.«

Šolo smo, bogatejši za čudovito izkušnjo, zapustili ob 22. uri.

Andreja Obrul, knjižničarka in učiteljica

SREČANJE TURISTIČNIH PODMLADKOV

V torek, 28. maja, je v telovadnici Srednje šole Slovenska Bistrica potekalo 13. medobčinsko srečanje turističnih podmladkov z naslovom Tkanje prijateljstva z nitkami turizma. Predstavilo se je 13 turističnih podmladkov iz vrtcev in osnovnih šol, med njimi tudi učenke turističnega podmladka OŠ Anice Černejeve Makole. Učenke so predstavile turistični spominek Zofijin medaljon, ki je nastal v sklopu raziskovalne naloge v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava.

KULTURNI DAN – 1. RAZRED

Pod vodstvom učiteljice Anite Koren in učencev – prostovoljcev so učenci 1. razreda na šoli, spoznali dela in naloge Rdečega križa. Ogledali so si posnetek o prostovoljstvu. Učenke 5. razreda so zaigrale igro z naslovom Križem kapica, katero so učenci kasneje narisali z voščenkami. Prisluhnili so tudi prostovoljkama iz Makol go. Mariji Doberšek in go. Erni Leskovar. Učenci so od njiju prejeli zgibanke in simbolično darilo. Po podelitvi oz. zaključku bralne značke so v razredu izvajali različne dejavnosti ob »prazniku črk«. Učenci 1. razreda so spoznali že vse velike tiskane črke. Vsak učenec je dobil medaljo s svojim začetnim glasom in kratko mislijo. V zvezek so si zapisali abecedo od A do Ž, izdelali domine, povezovali glasove itd. Sedaj so nekateri že pravi mojstri, saj pišejo že besede in povedi.

Učiteljici Vera Kunstek in Mišela Jeza

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE »KAJ VEŠ O PROMETU 2019?«

V četrtek, 16. 5. 2019, je na Osnovni šoli Pohorskega odreda Slovenska Bistrica potekalo medobčinsko tekmovanje »Kaj veš o prometu?«. Sodelovali so učenci iz osnovnih šol občin Slov. Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole.

Osnovno šolo Anice Černejeve Makole so kljub spolzkemu terenu uspešno zastopali učenci: Nik Simrajh, Matevž Koren, Mitja Orešič, Aljaž Golob in Jure Dacinger.

Na tekmovanju so se preizkusili v teoretičnem znanju, spretnostnem poligonu ter v vožnji na javnih prometnih površinah ter dosegli odlično 3. mesto.

Mentorica prometnega krožka: Klementina Mlaker

ZOFIJIN MEDALJON – TURISTIČNI SPOMINEK KRAJA MAKOLE

V sredo, 24. 4. 2019, je potekala zaključna turistična tržnica 33. Festivala Turizmu pomaga lastna glava. Na stojnicah v Mercator centru Tabor Maribor so se še zadnjič predstavili turistični podmladki iz celotne Slovenije, ki so na tržnicah prejeli zlato priznanje. Med njimi je bil tudi turistični podmladek OŠ Anice Černejeve Makole. Učenci so na letošnjem festivalu raziskovali in ustvarjali na temo Turistični spominek domačega kraja. Spominek, s katerim so se učenke predstavile na tržnici, je Zofijin medaljon, baročni nakit iz premoga. Bistvo in ideja spominka je preplet dveh različnih obdobij iz preteklosti kraja Makole. Obdobje baroka, ko je nastal baročni dvorec Štatenberg, smo povezali z obdobjem industrijskega razvoja v 20. stoletju, ko se je za potrebe industrije kopal premog. V času baroka je nastal baročni dvorec Štatenberg, ki velja za enega najlepših dvorcev tistega časa pri nas. Dvorne dame so takrat nosile le najlepši in najrazkošnejši nakit. Če pa so želele izstopati, so morale biti še nekoliko bolj drzne in nevsakdanje. Zato smo baroku dodali malce bližnje preteklosti. V 20. stoletju je na območju Makol deloval rudnik, kjer so kopali izredno cenjen in kvaliteten premog. Ob besedni zvezi »črno zlato«, ki označuje premog, smo sklenile povezati razkošni nakit iz obdobja baroka in življenja na dvorcu s premogom, kot avtohtonim materialom v Makolah ter ustvarile nakit.

Učenke so za turistični spominek na zaključni tržnici prejele zlato priznanje za prodajno najbolj privlačen izdelek ter lepo nagrado.

Mentorici Anja Črešnar in Klara Toplak

TRŽNICA LEPO OHRANJENIH OBLAČIL, IGRAČ, KNJIG, ŠOLSKIH POTREBŠČIN IN SLADKARIJ

 

V petek, 17. 5. 2019, smo za učence od 1. do 5. razreda pripravili tržnico lepo ohranjenih oblačil, igrač, knjig, šolskih potrebščin in sladkarij.

S pomočjo učencev naše šole smo zbrali veliko število stvari, ki smo jih v zameno za določeno število zamaškov ponudili na tržnici, ki smo jo pripravili v eni izmed učilnic. Otroci so se z veseljem odzvali ter "pokupili" večino ponujenih predmetov ter oblačil, s čimer je bil naš namen zbrati čim več zamaškov dosežen. Zamaške bomo predali družini 6-letnega fantka Luke, ki boleha za celebralno paralizo.

Hvala vsem sodelujočem za nesebično pomoč. Znova ste dokazali, kako solidarni in srčni ste.

Petra Bercko Beranič,

mentorica skupnosti učencev

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V torek, 7. 5. 2019, je v Slov. Bistrici potekalo medobčinsko tekmovanje v atletiki. Na njem so sodelovali mladi atleti iz osnovnih šol Slov. Bistrica, Poljčane, Makole in Oplotnica. Našo šolo je zastopalo 20 učencev in prav vsak se je potrudil doseči kar najboljši rezultat v svojih disciplinah. Kar 9 naših učencev je poseglo tudi po medaljah. Področno atletsko tekmovanje bo konec meseca maja v Slov Bistrici.

Rezultati:

Jan Veilguni: Skok v daljino 2. mesto - st. učenci

Anja Lončarič: Tek na 1000 m - 3. mesto – st. učenci

Lan Mesarič: Skok v višino - 2. mesto – ml. učenci

Urška Gorjup: Skok v višino - 2. mesto – st. učenci

Anja Godec: Skok v višino - 3. mesto – st. učenci

Kaja Dolenc: Suvanje krogle - 3. mesto - st. učenci

Lara Katavič: Tek na 600 m - 2. mesto – st. učenci

Žiljen Topolšek: Tek na 60 m - 2. mesto – ml. učenci

Eva Šibanc: Tek na 60 m - 3. mesto – st. učenci

Vsem tekmovalcem, še posebej dobitnikom medalj, za dosežke iskreno čestitamo.

Vse rezultate si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://www.timingljubljana.si/rezultati.aspx?IDtekme=3635&tip=E

 

MI IN ČUKI

V sredo, 1. 5. 2019, se je dvajset naših pevk in pevcev pridružilo združenemu zboru bližnjih šol na tradicionalni prvomajski prireditvi na ribniku Farovec. K sodelovanju so nas povabili predstavniki ribiškega društva Farovec, ki so prireditev tudi organizirali.

S Čuki so zapeli tri pesmice, glavni »Čuk«, Jože Potrebuješ pa je pevce ves čas zabaval in jih spravljal v smeh. Na koncu so skupaj z njim in Čuki opravili še »fotošuting«. Domov so se odpravili zadovoljni, saj se nikoli ne ve, kdaj bodo imeli spet priložnost nastopati skupaj s tako znano glasbeno skupino.

Mentorica Irena Ravnikar

ŠOLSKI KINO

Zadnji dan pred prvomajskimi počitnicami smo učitelji podaljšanega bivanja učencem organizirali ŠOLSKI KINO. Vsi skupaj smo se zbrali v multimedijski učilnici in začeli s predvajanjem filma – Luis in vesoljčki. Med gledanjem filma smo učencem pripravili majhno presenečenje. Njihove želodčki smo posladkali z limonado. Pripravili pa smo jim tudi kokice in smokije. Učenci so bili navdušeni, učitelji pa menimo, da smo jim v šoli pričarali »pravi kino«, v katerem so se počutili prijetno in zabavno.

Učiteljica Mišela Jeza

»FRIZERSKI SALON - PRVOŠOLČKI«

Učenke in učenci 1. razreda so večkrat izrazili željo, da bi radi v času podaljšanega bivanja uprizorili »frizerski salon«. Naročila sem jim, da naj s seboj prinesejo vse potrebne pripomočke (glavnike, lasnice, gumice, ogledala, obroče, gele za lase …). V šolo so prišli zelo opremljeni in urejanje pričesk se je začelo. Na pomoč nam je priskočila javna delavka Petra, ki je s svojimi spretnimi rokami spletala različne kitke. Bili so tako navdušeni, da smo s friziranjem nadaljevali še naslednji dan.

Če naslednjič ne veste, kam bi odšli k frizerju, se oglasite pri nas v učilnici št. 13 – seveda s predhodnim naročilom …

Učiteljica Mišela Jeza

ŠOLA V NARAVI - 3. RAZRED

V ponedeljek smo se odpravili z vlakom proti Primorski – Seči. Pot je minila hitro in v dobrem razpoloženju. Težav ni bilo, zato smo srečno prispeli na cilj. Pričakalo nas je toplo sonce, modro nebo, v daljavi morje in prijazno osebje našega novega doma naslednjih pet dni.

Veliko časa za spoznavanje okolice nismo imeli, saj je bilo potrebno postlati postelje, urediti omarice in pohiteti na kosilo. Bil je že skrajni čas, saj smo bili že pošteno lačni. Popoldan pa smo začeli s prvimi dejavnostmi – plavanjem in raziskovanjem okolice na prav poseben način. Dan je zelo hitro minil. Nekaj moči smo prihranili še za zvečer, da smo se lahko družili.

V torek smo se kar hitro zbudili in se odpravili na zajtrk. Pred kosilom smo se učili o vetrovih in vremenu, nato smo plavali. Po kosilu pa smo postali kuharji. Seznanili smo se s pripravo sardelic. Na začetku nam dotik in čiščenje rib ni bilo po godu, potem pa smo postali pravi mojstri. Ali veste, kako vemo, da je riba sveža?

Po večerji smo se družili s sostanovalci iz Šentjerneja. Kar hitro smo se utrujeni odpravili spat.

Komaj čakamo naslednje dejavnosti …

Učenci 3. razreda z razredničarko Snežano in učiteljem Boštjanom

KONČALI SMO S PLAVALNIM TEČAJEM

Pa smo prispeli do konca plavalnega tečaja.

Glede na to, da smo bili na Primorskem, smo si ogledali in raziskovali morsko obalo. Pred raziskovanjem nam je pozornost pritegnilo kajtanje. Ugotovili smo, da ta šport potrebuje veter in tega je bilo dovolj. Na Primorskem pa imajo tudi veliko rastlin, ki se uporabljajo za začimbe. Prav lepo je dišalo! Izdelali smo si dišavnico iz sivke. V četrtek pa je bil najlepši dan, saj smo se z ladjico odpravili v Piran. Morje je bilo zelo valovito in nam je bilo to všeč, nekatere pa je bilo celo strah. Po ogledu Pirana smo si privoščili okusen sladoled. Večeri so bili pestri. Najboljše je bilo na igrišču, kjer smo igrali nogomet ali pa so se preizkusili v igrah z loparji.

Kljub temu da smo pogrešali domače, smo se imeli lepo, spletli nova poznanstva in ugotovili, da skupno življenje potrebuje sodelovanje, pogovor in prilagajanje.

 

KONCERT DARJE GAJŠEK

Pevke in pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora so se zelo razveselili povabila pevke Darje Gajšek k sodelovanju na njenem koncertu ob materinskem dnevu.

Ta je bil 23. 3. 2019 v Poljčanah. Skupaj z njo smo zapeli dve pesmici, in sicer Mamica je kakor zarja ter Najlepše ime. Zelo lepo presenečenje pa nam je pripravil pevec Dejan Vunjak, ki je nepričakovano vstopil v našo učilnico, se z nami malo pošalil in fotografiral. Pevce in pevke čakajo fotografije pri mentorici Ireni Ravnikar.

 

AMBASADORJI MODRIH SRC

Učenci in učitelji smo zopet združili moči in še enkrat pokazali, da smo solidarni. Postali smo ambasadorji modrih src, ambasadorji dobrih del in dodali svoj košček v mozaiku srčne akcije NIVEA Podarite nam modro srce, ki pomaga na poti do izobrazbe otrokom iz socialno šibkejših družin.

PODROČNO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA MLAJŠE UČENCE

V ponedeljek, 11. 3. 2019, je na OŠ Olge Meglič na Ptuju potekalo področno tekmovanje v košarki za dečke letnik 2006 in mlajše.

Med seboj so se pomerile štiri najboljše ekipe iz območja Slov. Bistrice in Ptuja: ekipa OŠ Olge Meglič, ekipa OŠ Breg, ekipa OŠ Kajetana Koviča Poljčane in ekipa naše šole.

Gledali smo zelo dramatične tekme. Prvo tekmo smo igrali proti OŠ Breg in jo dobili z minimalno zmago 42:41. Nato nas je čakala tekma za prvo mesto proti domači ekipi iz OŠ Olge Meglič. Prikazali smo zelo dobro in borbeno igro. Kljub temu so bili domačini za las boljši in zmagali z 29:26. Na koncu smo bili z rezultatom zelo zadovoljni, saj smo osvojili 2. mesto.

Končni vrstni red:

 1. OŠ Olge Meglič
 2. OŠ Anice Černejeve Makole
 3. OŠ Breg
 4. OŠ Kajetana Koviča Poljčane

Ekipo OŠ Makole so sestavljali:

Vid Lončarič, Vid Dolenc, Vid Robar, Mitja Orešič, Lan Mesarič, Gašper Sagadin, Jure Dacinger in Jaka Potisk.

Boštjan Stražišar

PUST 2019

Od hiše do hiše, od vrat do vrat
prinašamo smeh vam in s smehom pomlad ...

V torek, 05. marca, smo se tudi na naši šoli prepustili pustnemu vzdušju. Kako zabavno in norčavo je bilo, pa si oglejte na priloženih fotografijah.

ŠOLA V NARAVI - CŠOD KRANJSKA GORA

V ponedeljek, 25. februarja 2019, smo se učenci in učenke petega in šestega razreda odpravili v CŠOD Kranjska Gora.Tam smo preživeli čudovit teden.

Naučili smo se smučati, imeli super učitelje, spoznali značilnosti Kranjske Gore ter dobili nove prijatelje iz OŠ Blanca. V torek smo se sprehodili do jezera Jasna, kjer smo slišali zgodbo o zlatem kozorogu. V sredo smo se odpravili v muzej –Liznjakova domačija, kjer nam je bilo predstavljeno, kako so nekoč živeli v stari gorenjski hiši. V središču Kranjske Gore smo videli kip Josipa Vandota, ki je napisal Kekca. V četrtek smo imeli zaključno zabavo, kjer smo pokazali točke, ki smo jih pridno pripravljali cel teden. Tudi plesa in petja ni manjkalo. V petek smo se srečni in zdravi vrnili domov k svojim najdražjim.

Šola v naravi nam bo ostala v zelo lepem spominu.

Petošolke

PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

V četrtek, 07. februarja, smo se s šolsko proslavo poklonili našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu in s tem obeležili slovenski kulturni praznik. Z glasbenimi in recitacijskimi točkami naših učencev smo zopet dokazali, kako pomembna je kultura v našem vsakdanjem življenju.

KULTURNI DAN

KOŠARKARJI NAŠE ŠOLE POSTALI MEDOBČINSKI PRVAKI

V sredo, 13. 2. 2019, je na naši šoli potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za mlajše učence. Tekmovanja so se letos udeležile samo tri osnovne šole. Naši učenci in učenka 7. razreda so prikazali odlično igro in na koncu osvojili 1. mesto ter postali medobčinski prvaki. Prav tako so se uvrstili na področno tekmovanje. V veliko pomoč so jim bili tudi glasni navijači, ki so ta dan zapolnili makolsko telovadnico.

 

RAZPORED TEKMOVANJA IN REZULTATI

Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica 40 : 20
OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 23 : 41
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 22 : 14

Končni vrstni red:

 1. OŠ Anice Černejeve Makole
 2. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
 3. OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica

 

Ekipo so zastopali:

Vid Lončarič, Iva Plavec, Žiljen Topolšek, Mitja Orešič, Žiga Koren, Vid Robar, Vid Dolenc, Gašper Sagadin, Jaka Potisk in Lan Mesarič.

 

Za prikazano igro jim iskreno čestitamo.

OPB IMA TALENT

Učitelji podaljšanega bivanja smo letos prvič organizirali dogodek OPB IMA TALENT. Učenci so ves mesec pridno vadili in se pripravljali na današnji spektakel. Ker so nekateri učenci tudi sami spremljali talente po televiziji, smo tudi mi organizirali voditeljici – učenki 5. razreda in žirijo – prav tako učenke 5. razreda. Predstavili so se z različnimi točkami: s petjem, plesi, rapanjem, skeči in igranjem na inštrument. Dogodek so otvorile učenke 1. razreda. Na koncu vseh predstavljenih nastopov je žirija seštela pridobljene točke in razglasili so prva tri mesta. Zmagovalna točka je pripadala učenki 4. razreda, ki je zapela pesem IN MY MIND.

Učitelji podaljšanega bivanja smo bili več kot navdušeni nad izvedenim dogodkom. Zavedamo se, da je čas, ki ga preživljamo z otroki v podaljšanem bivanju, dragocen, zato se trudimo, da otrokom ponudimo številne izzive, ki jih sproščajo in zabavajo.

Vsem nastopajočim še enkrat čestitamo za pogum in izvedbo nastopa!

Vodja aktiva OPB, Mišela Jeza

PROJEKT STAREJŠI UČIJO MLAJŠE (v 3. razredu)

V mesecu januarju sta se nadarjeni učenki Blažka Fišer in Charlie Križanc Stojnšek postavili v vlogo učiteljic ter poučevali tretješolce. Po predhodnem načrtovanju in pripravi učnega procesa sta zanje v šolski knjižnici pripravili pouk slovenščine na temo zime po načelih formativnega spremljanja. Tretješolce sta ustrezno motivirali za poslušanje različnih zimskih zgodbic, se po branju z njimi pogovorili o prebranem, pripravili različne igre na temo prebranih pravljic ter jih vodili skozi domiselne delavnice. Tretješolci so nato predstavili, kaj so počeli v dveh učnih urah pod vodstvom svojih učiteljic, ter zapisali, kaj jim je bilo pri tovrstnem poučevanju všeč in kaj ne. Tudi nadarjeni učenki sta evalvirali potek učnih ur ter izpostavili, kaj bi lahko izboljšali pri podobnem delu v prihodnje.

Snježana Rajaković in Barbara Gmeiner Kline

PROJEKT STAREJŠI UČIJO MLAJŠE (v 1. razredu)

V mesecu januarju so se nadarjeni učenci: Blažka Fišer, Charlie Križanc Stojnšek, Živa Mlakar, Neža Rojs, Aljaž Golob in Sebastjan Plavčak postavili v vlogo učiteljev in poučevali prvošolce. Po predhodnem načrtovanju in pripravi učnega procesa so zanje v šolski knjižnici pripravili pouk slovenščine na temo zime po načelih formativnega spremljanja. Prvošolce so ustrezno motivirali za poslušanje različnih zimskih zgodbic, se po branju z njimi pogovorili o prebranem, pripravili različne igre na temo prebranih pravljic ter jih vodili skozi domiselne delavnice. Prvošolci so nato predstavili, kaj so počeli v dveh učnih urah pod vodstvom svojih učiteljev, ter povedali, da so bili s tovrstnim poučevanjem zelo zadovoljni. Tudi nadarjeni učenci so evalvirali potek učnih ur ter izpostavili, kaj bi lahko izboljšali pri podobnem delu v prihodnje.

Vera Kunstek in Barbara Gmeiner Kline

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V VELESLALOMU

V sredo, 23. 1. 2019, je na Treh Kraljih potekalo že peto medobčinsko tekmovanje v smučanju, In sicer v eni vožnji veleslaloma. V zelo zahtevnih vremenskih pogojih (mraz, megla, sneženje ...) se je na veleslalomsko progo podalo 115 smučarjev, ki so tekmovali v šestih kategorijah. Tekmovanja se je udeležilo tudi 7 učencev naše šole: Marvin Kotnik (29), Lovro Kegl (10), Alina Kegl (17), Nuša Strižič (16), Žiga Koren (26), Vid Dolenc (23). Najboljši rezultat je dosegla Iza Ritonja, ki je v kategoriji starejših učenk postala medobčinska podprvakinja. Dosegla je odlično 2. mesto.

Čestitamo!

Boštjan Stražišar

BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT

V četrtek, 20. 12. 2018, smo pevke in pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora naše šole pripravili tradicionalni koncert. Koncert je v prvem delu posvečen državnemu prazniku, v drugem delu pa pričakovanju Božička in Novega leta.

Letos so državno himno zapeli fantje, ki so se za to priložnost združili v deški pevski zbor. Svoje naloge so se lotili zelo resno in jo tudi dobro opravili.

Tudi oba pevska zbora sta se letos še posebno potrudila. Program je bil izbran v glavnem iz popularne glasbe, manjkale pa niso niti tradicionalne božične pesmi. Vodilna nit izbranih skladb je bila mir in prijateljstvo.

Skozi pestro dogajanje so nas vodile palčice, ki sem jih letos poiskala kar v pevskem zboru. Maja, Naja, Lenka, Maša, Klara, Lucija, Patricija, Ajda, še ena Maja ter Pia so nas suvereno peljale skozi glasbeno dogajanje.

Seveda ne gre brez naših enkratnih gostov.
Na kitari nas je najprej nežno pozdravil, nato pa odločno spremljal mladi kitarist , učenec bistriške glasbene šole, Jernej Kosajnč.

Na klavirju je pevski zbor spremljal profesor Robert Glunec, ki v Makolah poučuje mlade pianiste in pianistke v zasebni glasbeni šoli. Urban, Ajda in Klemen so nas prepričali, da v Makolah deluje dobra glasbena šola.

Twirlingice so nas pod strokovnim vodstvom mentorice Nastje v svojem nastopu popeljale v čarobni svet, kjer so s pravo virtuoznostjo uskladile svoje gibe z glasbo.

In … končno sta najboljša harmonikarja Gašper in Viki na oder pripeljala Božička. Ta je zbranim otrokom razdelil nekaj sladkih dobrot.

Vsega lepega je prehitro konec. Domov smo odšli dobre volje in polni zaupanja v leto 2019.

Mentorica Irena Ravnikar

DAN ZA PLES

V petek, 21. decembra 2018, smo na poseben in malo drugačen način zaključili koledarsko leto. Po kratki objavi o pomenu praznikov in srečelovu so se učenci in učitelji od 1. do 9. razreda posvetili plesu. Učenci so pod vodstvom plesnih učiteljev plesne šole Pingi zaplesali v skupinah na skladbe iz muzikla Mamma Mia. Na začetku so učenci pridno vadili koreografijo po razredih oz. skupinah. Prve ure so kar hitro minile in ob 12.00 je že bil čas, da se vsi skupaj zberejo v telovadnici in predstavijo svoje koreografije. Nastop učencev naše šole so na koncu popestrili še plesalci plesne šole Pingi, ki so nam zaplesali. Uživali smo prav vsi.

NAMIZNI TENIS

V sredo, 19. 12. 2018, je na OŠ Kajetana Koviča v Poljčanah potekalo posamično medobčinsko prvenstvo v namiznem tenisu. Letos je bilo tekmovanje množično obiskano, prvič se ga je udeležilo kar 6 šol. Skupaj je tako nastopilo 66 dečkov in 27 deklic.

Udeleženci so bili iz naslednjih šol: OŠ Pohorski odred Slovenska Bistrica, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, OŠ Gustava Šiliha Laporje, OŠ Anice Černejeve Makole, OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec in OŠ Kajetana Koviča Poljčane.

Našo šolo je zastopalo sedem učencev: Anja Lončarič, Anja Godec, Nik Simrajh, Matevž Koren, Žiga Koren, Vid Lončarič in Vid Dolenc. Pri učencih sta najboljši rezultat dosegla Vid Dolenc in Nik Simrajh, ki sta izpadla v osmini finala. Pri učenkah pa je Anja Lončarič postala medobčinska podprvakinja. Osvojila je 2. mesto.

Mesto Priimek in ime Šola
1. Žolek Zoja OŠ Sp. Polskava
2. Lončarič Anja OŠ Makole
3. Grilj Katarina OŠ Črešnjevec

 

Medalje so osvojili:

Mesto Priimek in ime Šola
1. Papotnik Žiga OŠ Laporje
2. Haložan Gašper OŠ Sp. Polskava
3. Kop Jaka OŠ Črešnjevec

Boštjan Stražišar

TRŽNICA LEPO OHRANJENIH IGRAČ, OTROŠKIH KNJIG IN ŠOLSKIH POTREBŠČIN TER SLADKARIJ

V sredo, 19. 12. 2018, smo na naši šoli pripravili tržnico lepo ohranjenih igrač, otroških knjig, šolskih potrebščin in sladkarij. V ta namen so učenci doma zbrali lepo ohranjene reči, ki jih ne potrebujejo več, in jih prinesli v šolo. Reči so najprej zbirali po razredih, nato pa smo pripravili tržnico, kjer so lahko vsi učenci v zameno za določeno število zamaškov dobili predmet, ki so si ga izbrali.

Letos so učenci zbrali rekordno število reči, zato je bila naša tržnica izjemno bogata. Prav tako pa so prinesli veliko količino zamaškov, ki so jih zamenjali za željeni predmet, ostanek pa oddali v šolski zbiralnik zamaškov.

Namen akcije je bil zbrati čim več zamaškov, ki smo jih podarili družini 6-letnega Luke, ki boleha za cerebralno paralizo.

Petra Bercko Beranič,

mentorica skupnosti učencev

 

PODROČNO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA STAREJŠE UČENKE

Po uspešnem nastopu na medobčinskem tekmovanju v košarki se nas je deset učenk iz sedmega, osmega in devetega razreda v ponedeljek 10. 12. 2018, odpravilo na področno tekmovanje v Poljčane. Tokratne tekmice so bile iz ptujskega območja. Odigrale smo dve tekmi, prvo proti OŠ Majšperk, drugo pa proti OŠ Markovci. Tekmo proti OŠ Majšperk smo zmagale z rezultatom 31:26, tekmo proti OŠ Markovci pa smo izgubile z rezultatom 47:18. Kljub enemu porazu smo na koncu osvojile drugo mesto in se uvrstile v četrtfinale državnega prvenstva ter s tem dosegle imeniten uspeh.

Charlie Križanc Stojnšek

 

IZDELAVA VOŠČILNIC ZA ŠOLSKI SKLAD

December je idealen čas za druženje s prijatelji, znanci … Bližajo se božično-novoletni prazniki, kjer smo lahko kreativni in ustvarjalni. V torek, 4. 12. 2018, smo na šoli organizirali delavnice, na katerih smo izdelovali voščilnice za šolski sklad in urili naše ročne spretnosti. Starši in otroci so se druženja udeležili v velikem številu. Kako lepo smo se imeli med ustvarjanjem, pa si lahko pogledate na fotografijah.

Mišela Jeza

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA STAREJŠE UČENKE

V petek, 30. 11. 2018, je na OŠ Pohorskega bataljona v Oplotnici potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za deklice letnik 2004 in mlajše.

Med seboj so se pomerile štiri ekipe: ekipa OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica, ekipa OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, ekipa OŠ Kajetana Koviča Poljčane in ekipa naše šole.

Vzdušje v dvorani je bilo navijaško, ozračje napeto, za kar so poskrbeli neutrudni domači navijači.

Gledali smo zelo borbene tekme, na koncu pa so se na parketu najbolj izkazale učenke naše šole in osvojile prvo mesto. Predvsem prva tekma med našo ekipo in favorizirano ekipo iz OŠ Pohorskega odreda je bila izredno napeta. Prav v zadnji sekundi je naša učenka Anja Lončarič dosegla koš za zmago 20:18. S to zmago smo si zagotovili nastop v finalu. V finalu smo imeli nekoliko manj dela z nasprotnicami iz OŠ Kajetana Koviča Poljčane, ki smo jih premagali z 18:10. S tem smo se uvrstili na področno tekmovanje, ki bo potekalo v Poljčanah.

Boštjan Stražišar

 

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

Tudi letošnji tretji petek v novembru je zaznamoval tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci in zaposleni na OŠ Anice Černejeve Makole smo z gosti pozajtrkovali v naših učilnicah. Ker projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka spodbuja lokalne pridelovalce hrane, smo na obisk povabili lokalne ponudnike, s katerimi sodeluje naša šola . Povabilu so se odzvali Sadjarstvo Horvat, Testenine Jovi, Čebelarstvo Hajšek in kmetija Rabič. V avli šole smo organizirali tržnico lokalnih dobrot, kjer so lokalni ponudniki predstavili svoje izdelke. Društvo gospodinj in kmečkih žena Makole ter Društvo kmetic Ložnica pa so nam pripravili nekaj tradicionalnih slovenskih jedi. Ves dopoldan smo okušali različne jedi in razvajali naše brbončice. Hvala vsem za sodelovanje!

 

TEHNIČNI DAN - OVE IN URE

V torek, 23. 10. 2018, so se učenci naše šole od 6. do 9. razreda udeležili Tehniškega dne. Tehniški dan je potekal na MIC ŠC Ptuj. Tema je bila OVE in URE (obnovljivi viri energije in učinkovita raba energije) v okviru projekta, ki ga sofinancira BORZEN.

Tehnični dan je potekal v dveh delih.

Pri teoretičnem delu smo bili s pomočjo PowerPoint prezentacije seznanjeni z obnovljivimi viri energije (OVE) in učinkovito rabo energije (URE). Prikazan je bil primer delovanja toplotne črpalke, kako delujejo sončni kolektorji ter fotonapetostni ali fotovoltajični sistemi.

V drugem delu so učenci sestavljali in preizkusili različne modele, ki za svoje delovanje uporabljajo OVE - sončno svetlobo (reflektor) in veter (fen).

 

USTVARJANJE V ČASU OPB

Ustvarjalno preživljanje prostega časa v oddelku podaljšanega bivanja je namenjeno razvedrilu, sprostitvi, počitku in predvsem ustvarjanju. Učenci 1. razreda zelo radi ustvarjajo. Izdelujejo različne izdelke, ki vedno znova krasijo učilnico oziroma hodnike šole. Prilagam nekaj utrinkov ustvarjalnih prstkov učencev 1. razreda v času OPB.

Učiteljica OPB, Mišela Jeza

 

LUTKOVNO GLEDALIŠČE V 1. RAZREDU

V 1. razredu smo si pričarali pravo lutkovno gledališče. Pri pouku slovenščine so učenci spoznali pravljico Mojce Pokraculje. Pravljica je bila učencem zelo všeč, zato so si pri pouku likovne umetnosti izdelali lutke iz papirja. Učence sva razdelile v skupine in vsak učenec si je izdelal svojo lutko – lik iz Mojce Pokraculje, katero je najprej narisal, pobarval in jo izrezal. Sledilo je nadaljnje delo. Po skupinah so vsak dan pridno vadili svojo vlogo, nato pa je sledil dan, ko so se predstavili tudi »občinstvu«. Učenci so po skupinah sami uprizorili lutkovno predstavo Mojce Pokraculje. Morava povedati, da so se za prvič učenci izkazali zelo dobro. Pomembno pa je predvsem to, da so se skozi igro učili in spoznavali svet lutkovnega gledališča.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela

 

GOZDNE ŽIVALI IZ JESENSKIH LISTOV

V teh dneh se v učilnici 1. razreda veliko pogovarjamo o jeseni in njenih značilnosti. Skupaj smo se odpravili v bližnji gozd, si ogledali drevesa, jesensko listje in plodove, opazovali smo naravo itd. … Učenci so v šolo prinesli tudi različne liste dreves, iz katerih smo naredili skupni herbarij. Jesenko listje pa smo uporabili tudi malo drugače. Učenci so jih nalepili na barvni šeleshamer in z nekaj domišljije so nastale naslednje gozdne živali: veverica, srnjak, medved, srna, zajec, jež in lisica. Učenci so bili zelo ustvarjalni, vztrajni in so pri delu zelo uživali. Izdelki že krasijo našo učilnico.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela

 

OGLED NOGOMETNE TEKME

V torek, 23. 10. 2018, smo se učenci iz 7., 8. in 9. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet Šport za sprostitev odpravili v Maribor in si ogledali nogometno tekmo: Maribor proti Domžalam v Ljudskem Vrtu. Pred tekmo si je veliko učencev kupilo navijaške pripomočke (zapestnice, kape ...), nato pa smo se skupaj odpravili na stadion. Po ogledu tekme smo se odpravili še v McDonalds. Polni navdušenja smo se odpeljali domov, na avtobusu smo si celo pot prepevali mariborsko navijaško himno, saj smo vsi bili srečni, da je zmagal Maribor.

Charlie Križanc Stojnšek

 

SIMBIOZA GIBA

V tednu med 15. in 21. 10. 2018 je potekala vseslovenska akcija Simbioza giba. V ta namen smo tudi na naši šoli organizirali medgeneracijske ure športa, na katere smo povabili babice in dedke naših učencev. Potek ure športa prvega razreda sta učiteljici opisali takole:

Vseslovensko tedensko akcijo medgeneracijskega gibanja smo učenci 1. razreda izvedli v ponedeljek, 15. 10. 2018. Z dedki in babicami smo 1. šolsko uro preživeli v telovadnici. Najprej smo se vsi skupaj prijeli za roke in »napihali balonček« (Miha Pavliha balonček napiha, Miha poskoči, balonček pa poči). Nato so učenci kazali gimnastične vaje, da smo se vsi skupaj dobro razmigali za nadaljnje delo. Razdelili smo se v skupine in pričeli z izvedbo štafetnih iger z žogo. Dedki in babice so zelo uživali, učenci pa prav tako, saj jim je bilo zabavno početi različne vaje z njimi. Ura športne umetnosti je minila žal prehitro. Morava pa povedati, da sva veseli, da so se dedki in babice športne umetnosti udeležili v velikem številu in obujali spomine iz šolskih dni.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela

NABIRANJE KOSTANJEV IN KOSTANJEV PIKNIK

Za ljubitelje in ljubiteljice kostanja ter druženja je kostanjev piknik eden najlepših jesenskih dogodkov. Sončni žarki nas v času OPB vabijo na svež zrak, zato smo v torek, 16. 10. 2018 in v sredo, 17. 10. 2018, učitelji OPB organizirali nabiranje kostanjev v bližnji gozdu in kostanjev piknik na šolskem igrišču.
Najprej smo se vsi skupaj zbrali pred šolo in se odpravili v bližnji gozd nabirat kostanje. Nabrali smo polno košaro kostanjev. Naslednji dan so učenci kostanje prinesli tudi v šolo. Pozabili niso niti na posode za peko kostanjev in drva. Sami so izdelali tudi papirnate škrniclje. Pri peki kostanjev so nam na pomoč priskočili osmošolci, ki so svoje delo opravili zelo dobro. Kmalu je zadišalo po pečenih kostanjih in učenci so komaj čakali, da se zvrstijo pred »prodajno hišico« in prevzamejo svojo porcijo ter limonado. Kostanji so se lepo lupili in napolnili vse želodčke. S tem pa kostanjevega piknika še ni bilo konec. Vsi učenci so se lepo zabavali na šolskem igrišču, se med seboj družili. Na njihovih obrazih je bil viden nasmešek, zadovoljstvo in veselje. Ko osrečiš srca otrok, smo lahko tudi učitelji ponosni na to, da smo dobro organizirali skupinsko druženje med oddelki podaljšanega bivanja.

Vodja aktiva OPB, Mišela Jeza

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI IN TEDEN PROMETNE VARNOSTI

Na naši šoli dajemo prometni vzgoji velik pomen. Tudi v tem šolskem letu smo, ob Tednu otroka in Tednu prometne varnosti, sodelovali v mnogih dejavnostih. Ustvarjali smo na temo promet in z izdelki okrasili šolske hodnike ter se pogovarjali o naši varnosti na poti v šolo in domov. Za našo varnost na poti v šolo so v prvih dveh tednih pouka skrbeli makolski gasilci, redarji in policisti, ki se vedno prijazno odzovejo tudi ob izvedbi praktičnega dela kolesarskega izpita. Vsem se prisrčno zahvaljujemo.

Sodelovali smo v akcijah Sveta za preventivo in varnost v prometu Republike Slovenije. V Evropskem tednu mobilnosti in Tednu prometne varnosti smo sodelovali v naslednjih akcijah: Dan brez avtomobila in šli v šolo in iz šole peš ali se peljali s kolesom, Ulice otrokom; preventivna akcija Pešec – Bodi preViden; izvedli športni dan s pohodom ter si ogledali gledališko predstavo Bicikleta oz. se osveščali s pomočjo kratkih filmov o prometni varnosti.

S peticijo o prometni varnosti učencev smo obiskali g. župana občine Makole, kateremu smo le-to uspešno predstavili in se zahvalili za sodelovanje ter uresničitev naših predlogov.

Bodimo zgled dobrih udeležencev prometa!

Zapisala: Klementina Mlaker

 

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ LOGIKE 2018/19

V četrtek, 27. 9. 2018, je potekalo 33. šolsko tekmovanje iz logike. Tekmovanja se je udeležilo 58 učencev (20 učencev I. iz VIO, 13 učencev iz II. VIO in 25 učencev iz III. VIO).

Bronasto priznanje je skupaj osvojilo 29 učencev.

 1. razred: Zoja Pivec, Jaka Jančič, Viktorija Reš Gorenak, Anej Dovar, Tim Galun, Oskar Kitak, Pia Doberšek
 2. razred: Blaž Potisk, Filip Katavič, Sara Gajšek, Urban Lilek, Martin Kavkler, Anaja Grobelnik, Rene Kropec, Val Lončarič
 3. razred: Klemen Žolnir, Ajda Žnidar
 4. razred: Maša Sagadin
 5. razred: Aljaž Golob
 6. razred: Lara Katavić, Špela Hajšek, Iva Plavec, Aleksander Emeršič
 7. razred: Oskar Kaljun, Charlie Križanc Stojnšek
 8. razred: Neža Rojs, Ajda Ritonja, Kaja Dolenc, Ines Krček

Glede na pravilnik so se na državno tekmovanje, ki bo 20. 10. 2018, v Fram uvrstili Lara Katavić, Oskar Kaljun, Charlie Križanc Stojnšek ter Neža Rojs.

Vsem tekmovalcem in prejemnikom priznanj iskrene čestitke. Tistim, ki nadaljujejo na državni ravni, pa obilo znanja in uspeha še naprej.

 

ATLETSKA OLIMPIJADA

V četrtek, 4. oktobra 2018, je na atletskem stadionu v Slovenski Bistrici potekala že tradicionalna atletska olimpijada. Na tekmovanju so nastopili učenci in učenke iz osnovnih šol občine Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Mladi atleti in atletinje so se pomerili v skoku v daljino, v tekih, v skoku v višino in v metu vortexa.

Slovesno odprtje je popestril Martin Milec, nogometaš NK Maribor, ki je mladim športnikom zaupal, kaj je pomembno, da postaneš vrhunski športnik.

Našo šolo je zastopalo 18 atletov od 5. do 9. razreda. Dosegli so nekaj lepih rezultatov in domov prinesli 5 medalj.

Mlajši učenci

Lan Mesarič:

 1. mesto - skok v višino

Žiljen Topolšek:

 1. mesto - tek 60 m

Starejči učenci

Anja Godec:

 1. mesto - skok v višino

Anja Lončarič:

 1. mesto - tek 1000 m

Jan Veilguni:

 1. mesto - skok v daljino

Boštjan Stražišar

 

PRVOŠOLCI OBISKALI ŠOLSKO KNJIŽNICO

V četrtek, 4. 10. 2018, so učenci 1. razreda prvič kot šolarji obiskali šolsko knjižnico. Skupaj z učiteljico in knjižničarko Barbaro so ponovili pravila obnašanja v knjižnici. Nato jim je knjižničarka prebrala zgodbo z naslovom Šola ni zame. Z zanimanjem so poslušali zgodbo, ki jim je bila zelo všeč. Sprehodili so se tudi po knjižnici in si ogledali poličke, ki so zapolnjene z različnimi temami in vsebinami ... Vsi učenci pa so ob koncu prijetnega druženja dobili tudi lepo darilo – knjigo.

Učiteljica Mišela Jeza

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V MALEM NOGOMETU ZA STAREJŠE UČENCE

Zadnji teden v septembru je v Slovenski Bistrici potekalo medobčinsko tekmovanje v malem nogometu za starejše učence letnik 2004 in mlajši. Tekmovanja se je udeležilo 9 osnovnih šol. Učenci OŠ Makole smo tekmovanje zaključili z eno zmago, enim neodločenim izidom in dvema porazoma. Kar je bilo na koncu dovolj za 6. mesto. Kot zanimivosti, najboljša igralka naše ekipe je bila učenka Anja Lončarič.

Končni vrstni red:

 1. 2. OŠ Slov. Bistrica
 2. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
 3. OŠ Gustava Šiliha Laporje
 4. OŠ Pohorskega Odreda Slov. Bistrica
 5. OŠ Polskava
 6. OŠ Anice Černejeve Makole
 7. Podružnična šola Zg. Ložnica
 8. OŠ Tinje
 9. OŠ Oplotnica

Našo ekipo so zastopali:

Anja Lončarič, Jan Veilguni, Matevž Koren, Nik Simrajh, Lan Mesarič, Aljaž Mesarič in Vid Lončarič.

Boštjan Stražišar

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KROSU

Osnovna šola Poljčane je bila gostiteljica medobčinskega tekmovanja v krosu. Tekmovanje je bilo v petek, 28. 9. 2018. Tekmovali so učenci iz osnovnih šol občin Makole, Oplotnica, Slovenska Bistrica in Poljčane. Skupaj je tekmovalo več kot 200 dečkov in deklic. Dečki in deklice, letnik 2008, so tekli na 500 m in tek je bil netekmovalnega značaja. Dečki in deklice od letnika 2007 do letnika 2004 pa so tekli na 1000 m za rezultate posamezno in ekipno. Tekmovanja se je udeležilo tudi 28 učencev naše šole od 4. do 9. razreda.

Anja Lončarič je v kategoriji učenk 9. razreda osvojila 1. mesto in postala medobčinska prvakinja v krosu.

Boštjan Stražišar

OBISKAL NAS JE POLICIST

V torek, 25. 9. 2018, so imeli učenci 1. razreda naravoslovni dan na temo Varno v prometu. Zjutraj nas je v razredu obiskal policist gospod Nedeljko Mlinarič. Najprej nam je povedal, kako se moramo kot še majhni šolarji obnašati v prometu. Prijazno je odgovarjal tudi na vsa naša vprašanja in nam povedal vse, kar nas je zanimalo. Nato smo se vsi skupaj sprehodili po Makolah in se preizkusili v pravilnem prečkanju prehoda za pešce.

Ker so presenečenja najslajša, nam je ob koncu pokazal še policijski avto. Povedal nam je, kdaj lahko uporablja sireno in utripajoče luči. Prvošolčki so bili v velikem pričakovanju glede policijske sirene, ki so jo lahko doživeli v živo. Hvala policistu za njegov obisk in skrb za našo varnost v prometu.

 

DRUŽINSKO GLEDALIŠČE KOLENC

 

PRVI ŠOLSKI DAN

V ponedeljek, 3. 9. 2018, smo polni pričakovanj zakorakali v novo šolsko leto. Učenci od 2. do 9. razreda so se zbrali pred šolo ob 8.30, kjer jih je z nagovorom pozdravila ravnateljica, gospa Silvestra Samastur. Nato so v spremstvu razrednikov odšli v razrede. Posebej slovesen in nepozaben pa je bil prvi šolski dan za prvošolčke. S starši so se ob 9. 00 zbrali v avli šole, kjer sta nas najprej lepo pozdravila župan Občine Makole gospod Franc Majcen in višji svetovalec za družbene vede gospod Matjaž Kopše. S torbami in z rutico okrog vratu so veselo zakorakali v učilnico 1. razreda, kjer jih je pričakala na novo opremljena učilnica. Da pa bi jim njihov prvi šolski dan ostal v lepem spominu, sva jim pripravili majhno pozornost, vsi pa so se posladkali tudi s torto, ki je bila presenečenje za vse učence OŠ Anice Černejeve Makole.

Učiteljici Vera Kunstek in Mišela Jeza

Dostopnost