OŠ Anice Černejeve Makole

šola vedoželjnih, strpnih ...

pravičnih, solidarnih in odgovornih.

FOTOGALERIJA 2023

ŠOLSKO LETO 2022/23

Učenci in učenke OŠ Anice Černejeve Makole so sodelovali pri projektu Spodbijamo prijateljstvo v okviru društva Sobivanje. Nastal je posnetek, ki so ga soustvarili učenci 2., 4. in 5. razreda. Vabljeni k ogledu na povezavi https://www.facebook.com/100063539591840/posts/pfbid033trLWgyyY2wU6T2PxAZyxBsPE9ZWnn5VUaC2kGHNFGmkN1pPHK6sSGJdsDRek6oJl/?app=fbl

NAŠI UČENCI NASTOPILI NA OBČINSKI PROSLAVI

PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI IN ZALJUČEK ŠOLSKEGA LETA

PODELITEV BRALNE ZNAČKE

SVEČANA PODELITEV ŽUPANOVIH PETIC

INTERDISCIPLINARNA EKSKURZIJA 9. RAZREDA

KOLESARSKI IZPIT

V četrtek, 8. 6. 2023, je kar 23 petošolcev Osnovne šole Anice Černejeve Makole uspešno opravilo praktičen del kolesarskega izpita. Zahvaljujemo se vsem navzočim ter čestitamo mladim kolesarjem in jim želimo varno na njihovih poteh.

                                                                                                        Klementina Mlaker

INTERDISCIPLINARNA EKSKURZIJA 6.-8. RAZREDA

IZLET ZLATIH BRALCEV OBČIN MAKOLE IN POLJČANE

Zlati bralci Osnovne šole Anice Černejeve Makole in Osnovne šole Kajetana Koviča Poljčane smo se v petek, 19. 5. 2023, odpravili na naš zasluženo »pribran« izlet. S kombijem smo se odpeljali proti Ljubljani. Pot nam je hitro minila in ko smo prispeli, smo se po malici podali proti Hiši eksperimentov. Tam smo preizkusili različne eksperimente – lahko smo na primer ležali na žebljih, poslušali različna slovenska narečja in izvedli mnogo novih stvari z najrazličnejših področij.

Prišel je čas kosila, ki smo si ga privoščili v znani piceriji Foculus. Vsi smo lahko naročili pico in pijačo po lastni izbiri. Ko smo bili siti, smo se odpravili po ulicah Ljubljane. Sprehodili smo se preko Šuštarskega mostu in pot nas je nato vodila ob Ljubljanici, kjer smo se ob sprehajanju posladkali s sladoledom. Na trgu smo pozdravili Prešerna ter se nato po Tromostovju odpravili proti Plečnikovi tržnici. Tam smo prečkali most s ključavnicami.

Naša naslednja destinacija je bila Hiša iluzij. Med potjo smo videli Narodno in univerzitetno knjižnico. Da smo sploh lahko pričeli s preizkušanjem iluzij, smo morali odpreti precej zakomplicirana vrata, ki so delovala bolj preprosto, kot so v resnici bila. V hiši smo lahko videli narobe obrnjeno kopalnico ter prečkali tunel, v katerem se nam je skoraj vsem zvrtelo. Videli smo zanimivo prikazano sliko Einsteina ter resnično ogledalo, kjer smo videli, kako naš obraz vidijo drugi. Stopili pa smo lahko tudi v neskončno sobo, obdano z ogledali.

Polni novih spoznanj, zadovoljni in siti smo se v popoldanskih urah odpravili proti domu. Bilo je lepo in za organizacijo izleta se iz srca zahvaljujemo Občinama Makole in Poljčane ter Inštitutu SeMe.

Zlati bralci z mentorico Barbaro

ŠOLA V NARAVI - 7. RAZRED

Sedmošolci preživljajo prijetne in aktivne dneve v šoli v naravi v Rakovem Škocjanu. Po prihodu v CŠOD Rak in namestitvi v sobe, so postali stezosledci, se spoznali z učenci iz drugih šol, zakurili ognje, spoznavali drevesne ter druge rastlinske in živalske vrste, se s kolesi podali okoli Cerkniškega jezera, peš pa do Zelških jam in spoznavali skrite kotičke v naravi.

Vsem skupaj pošiljamo lepe pozdrave iz Rakovega Škocjana.

Sedmeci, Mateja in Nataša

MOBILNI TELEFON - RUDNIK V ŽEPU

˝TKANJE PRIJATELJSTVA Z NITKAMI TURIZMA˝ 

FINALE 15. OTROŠKE VARNOSTNE OLIMPIJADE

PODROČNO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V četrtek, 25. 5. je v Slovenski Bistrici potekalo še področno tekmovanje v atletiki za OŠ Slov. Bistrica, Ptuj in Ormož. Na njem je sodelovalo preko 400 najuspešnejših atletov, ki so si nastop zagotovili na medobčinskih tekmovanjih.

Našo šolo je zastopalo 8 atletov in prav vsak se je potrudil doseči kar najboljši rezultat v svojih disciplinah. Bor Vantur in Val Lončarič pa sta posegla tudi po medaljah. Letošnje finale državnega prvenstva za učence in učenke osnovnih šol bo v Slovenski Bistrici. Če se je kateri naš učenec nanj uvrsti pa bo potrebno počakati, da se zaključijo vsa področna tekmovanja v državi.

Dobitnika medalj:

Val Lončarič: Tek na 60 m - 2. mesto (8.28)

Bor Vantur: Skok v daljino - 2. mesto (468 cm)

Vsem našim tekmovalcem, še posebej dobitnikoma medalj, za dosežke iskreno čestitamo.

Boštjan Stražišar

MED DVEMA OGNJEMA

OŠ MAKOLE ZMAGOVALCI MEDOBČINSKEGA TEKMOVANJA V NOGOMETU ZA ML. UČENCE

V Slovenski Bistrici je 18. 5. 2023 potekalo medobčinsko tekmovanje v malem nogometu za mlajše učence letnik 2010 in mlajši. Tekmovanja se je udeležilo 6 osnovnih šol. Učenci OŠ Makole smo tekmovanje zaključili brez poraza in osvojili prvo mesto.

V skupinskem delu smo premagali OŠ Črešnjevec in OŠ Poljčane. Sledila je polfinalna tekma z OŠ Spodnja Polskava, ki smo jo dobili po kazenskih strelih. V finalu smo se pomerili z favorizirano ekipo OŠ Oplotnica. Po slabem začetku in zaostanki 0:2 nam je uspel preobrat. S tremi goli Bora Vanturja smo povedli 3:2. V napeti končnici je nasprotnik izid izenačil in sledili so kazenski streli. Tokrat se je izkazal naš vratar Urban Lilek, ki je nasprotniku ubranil vse tri kazenske strele in naši šola je postala medobčinski prvak ter se tudi uvrstila na področno tekmovanje.

Končni vrstni red:

 1. OŠ Makole
 2. OŠ Oplotnica
 3. OŠ Polskava
 4. OŠ Poljčane
 5. 2. OŠ Slov. Bistrica
 6. OŠ Črešnjevec

Čestitamo!

Boštjan Stražišar

PREDTEKMOVANJE 15. OTROŠKE VARNOSTNE OLIMPIJADE

EVROPEJČEK 2023

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V sredo, 10. 5. 2023, je v Slov. Bistrici potekalo medobčinsko tekmovanje v atletiki.  Na njem so sodelovali učenci iz osnovnih šol Slov. Bistrica, Poljčane, Makole in Oplotnica.  Mladi atleti in atletinje so se pomerili v skoku v daljino, tekih, skoku v višino, suvanju krogle, metu žvižgača in štafeti. Našo šolo je letos zastopalo 15 učencev in učenk in prav vsak se je potrudil doseči, kar najboljši rezultat v svojih disciplinah. Pet naših učencev pa je poseglo tudi po medaljah. Najboljši se bodo udeležili še področnega atletsko tekmovanja, ki bo 25. 5. 2023.

Bor Vantur: Skok v daljino 1. mesto – ml. učenci

Val Lončarič: Tek na 60 m 1. mesto – ml. učenci

Anej Dovar: Tek 300 m 2. mesto –ml. učenci

Mia Dečman: Skok v višino 2. mesto – ml. učenke

Anja Šošter: Tek na 60 m 1. mesto – ml. učenke

Vsem tekmovalcem, še posebej dobitnikom medalj, za dosežke iskreno čestitamo.

Boštjan Stražišar

PRAZNIK ČRK V 1. RAZREDU

WOOP

V torek, 18. 4. 2023, popoldan smo se nadarjeni učenci odpravili v Woop! park Maribor. Spremljala sta nas učiteljica Petra in učitelj Boštjan. Takoj po prihodu sta nas sprejela dva mentorja. Z njima smo se odpravili v garderobo, se preoblekli v športna oblačila in naše stvari zložili v omarice. Nato smo si ogledali posnetek o trampolinih in pravilih, ki jih je potrebno upoštevati med uporabo športnih rekvizitov. Pravil je bilo veliko, a smo si jih zapomnili in se tako pripravljeni podali na veliko pustolovščino. Sledilo je ogrevanje. Potem smo se razdelili v tri skupine – A, B in C. Mentorji so nam podali ustrezna navodila in začeli smo igrati štafeto. Zmagala je skupina A.  Učenci so za nagrado dobili 30 minut brezplačnega skakanja. Prav tako pa so brezplačni »slushie« dobili Ajda, Sara in še nekateri drugi učenci, ki so dosegli odlične rezultate pri posameznih igrah. Sledila je ena ura prostega časa, kjer smo se dodobra naskakali, nakričali in tudi pošteno utrudili. Nato sta nam mentorja pokazala še sobe pobega, na koncu pa je sledila igra v virtualni resničnosti, v kateri smo plesali. Po treh urah se je naša zabava v Woop! parku končala. Sledil je povratek v šolo, kjer so nas že čakali naši starši.

Viktorija Reš Gorenak, 6. r.

NARAVOSLOVNI DAN V 2. RAZREDU

V 2. razredu smo uspešno izvedli naravoslovni dan, kjer smo spoznavali življenjsko okolje – vrt. Pogovarjali smo se o različnih vrtovih, vrtninah, živalih na vrtu, orodju, s katerim obdelujemo in skrbimo za vrt ter o delu, ki ga opravljamo na vrtu v različnih letnih časih.

Uredili smo naš šolski vrt, kamor smo zasadili sadike solate, pora in čebule ter posejali različne sorte zelja, redkvice, peteršilja in korenčka. Sedaj vrt redno zalivamo in čakamo, da sadike zrastejo in semena vzklijejo.

Drugošolci

REVIJA OTROŠKIH PEVSKIH ZBOROV

HALOŠKI CHALLENGE

V torek, 5. 4. 2023, so se učenke naše šole predstavile s svojo turistično raziskovalno nalogo Haloški Challenge v Mercator centru Ptuj na 37. vseslovenskem festivalu mladih Turizmu pomaga lastna glava in dosegle srebrno priznanje. Iskrene čestitke!

FOLKLORNA DEJAVNOST

V letošnjem šolskem letu smo po krajšem premoru ponovno obudili folklorno dejavnost na naši šoli. Z novimi člani folklorne skupine Akacija smo sestavili splet z naslovom 'Izidor ovčice pasel'. Splet smo oblikovali skupaj na rednih vajah in ga dokončno 'izpilili' na folklornem taboru. Na taboru smo trdo delali, časa pa ni zmanjkalo niti za zabavno druženje. Za odlične obroke pa sta poskrbeli naši kuharici, Ines in Anica. Našo šolo smo uspešno zastopali na območnem srečanju folklornih skupin na Zgornji Ložnici in se uvrstili na regijsko srečanje v Ormožu.

Folklorniki

ŠOLA V NARAVI 3. RAZRED

Preživeli smo čudovit drugi dan v šoli v naravi. Učenje plavanja nam gre dobro od rok, vreme nam super služi za raziskovanje okolice doma. Spoznali smo morske živali, pisali smo razglednice, obiskali Forma Vivo in se tudi igrali. Tudi pri spanju nimamo težav. V glavnem uživamo.

Tudi v sredo, četrtek in petek smo bili zelo delavni, pridni ... Med drugim smo spoznali tudi nove prijatelje, peljali smo se z ladjico, plesali smo, šivali in se nekateri tudi zaljubili. Po kosilu pa nas pričaka avtobus in ob 14.30 potujemo do Kopra na vlak in doma bomo okoli 19.30.

Šola v naravi nam bo ostala v lepem spominu, vendar pa že komaj čakamo, da vidimo svoje domače.

JAZ IMAM PA ROŽICO, MAMICO LJUBEČO

S prireditvijo JAZ IMAM PA ROŽICO, MAMICO LJUBEČO, ki je potekala v četrtek, 23. 3. 2023, ob 17. uri v Domu krajanov v Makolah, so se učenci OŠ Anice Černejeve Makole s plesom in petjem zahvalili svojim najdražjim za vso njihovo skrb in ljubezen.

OČISTIMO ŠOLSKE POTI

Komunala Slov. Bistrica nas je povabila k čistilni akciji pod naslovom Prej ko trava ozeleni, počistimo svoj kraj mi. Akcijo čiščenja okolja smo na šoli izvedli v sredo, 22. 3. 20223, pod naslovom »OČISTIMO ŠOLSKE POTI« in tako tudi obeležili svetovni dan voda. Učenci 1.-9. razreda so se skupaj z učitelji 5. šolsko uro odpravili po šolskih poteh in očistili naš kaj.

DRŽAVNO TEKMOVANJE V BADMINTONU

V sredo, 15. 3. 2023, sta se učenki naše šole, Ajda Žnidar in Maša Sagadin, udeležili državnega tekmovanja v badmintonu. Državno tekmovanje je potekalo na OŠ Mirna v Mirni.

V kategoriji starejših učenk je sodelovalo 30 tekmovalk iz cele Slovenije. Igralo se je na en dobljen set do 21. Učenke so bile razdeljene v 8 predtekmovalnih skupin. Ajda Žnidar je v svoji skupini odigrala tri tekme in vse tri zmagala ter se uvrstila v osmino finala, kjer pa je žal izgubila in zaključila s tekmovanjem. Njena nasprotnica je kasneje igrala v finalu. Na koncu je Ajda osvojila 8. – 16. mesto v državi. Maša pa je v predtekmovanju izgubila obe tekmi in se ni uvrstila v izločilne boje.

Že sama uvrstitev na državno prvenstvo je za našo šolo velik uspeh in puncam za ta dosežek iskreno čestitam.

Boštjan Stražišar

PRIPRAVE MPZ NA BOČU

Po petnajstih letih premora smo pevci mladinskega pevskega zbora znova doživeli pevske priprave na Boču. Osemnajst učenk in dva učenca so bili super družba in tudi peli so odlično.

Velika zahvala za priprave gre gospe ravnateljici Silvestri Samastur, ki nam jih je omogočila.

Zahvala tudi mojemu možu Mladenu, ki je poskrbel za korepeticije, sproti reševal tehnične probleme in v soboto poskrbel za nepozabno skupno prepevanje pred odhodom domov.

Velika zahvala tudi prijaznemu osebju na Boču, gospe Jasni za vso skrb glede urejenosti sob in gospe kuharici za nepozabne muffine, špagete »kolikor jih hočete« in ostalo kulinarično razvajanje.

Prilagam še nekaj vtisov naših pevk in pevcev:

Imeli smo se odlično! Uživali smo in se zabavali, noč pa je bila kratka. Se že veselim naslednjega tabora na Boču. (Iva Mesarič)

Zdelo se mi je v redu. Rad bi šel še enkrat, ker sem zelo užival. (Rene Kropec)

Priprave so bile super. Družba najboljša. Hrana je bila v redu. Škoda, da tega že ni bilo prej. (Patricija Trbuc)

Priprave na Boču 10. in 11. 3. 2023 so bile zelo super. Mislim tudi, da smo se na revijo kar dobro pripravili. Žal naj bo tistim, ki niso šli. (Nina Galun)

Zborovodkinja Irena Ravnikar

33. MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT 

V četrtek, 9. 3. 2023, je na Osnovni šoli Anice Černejeve Makole potekal 33. medobčinski otroški parlament, ki so se ga udeležili učenci in njihove mentorice iz 11 šol iz občin Makole, Poljčane, Oplotnica in Slovenska Bistrica. Tema parlamenta je tokrat Duševno zdravje otrok in mladih.

Dan se je pričel s kulturnim programom, nadaljeval pa z delom mladih parlamentarcev v delavnicah. Učenci so pod mentorstvom učiteljic Jasmine Železnik in Petre Bercko Beranič izhajali iz konkretnih zgodb mladostnikov in iskali rešitve ter nasvete za njihove težave. Ob 11.00 je sledila predstavitev dela skupin, ki so se je udeležile tudi mentorice in ravnateljica, gospa Silvestra Samastur.

Nato so se vsi skupaj odpravili na Občino Makole, kjer je v sejni sobi potekal plenarni del otroškega medobčinskega parlamenta. Zbrane je najprej nagovoril makolski župan, gospod Franc Majcen, nato pa še ostali gostje: vodja družbenih dejavnosti Občine Poljčane, gospa Spomenka Vodopivec, višji svetovalec za družbene dejavnosti Občine Makole, gospod Matjaž Kopše in regijska koordinatorica ZPM Maribor, gospa Kornelija Kaurin. Delovno predsedstvo je bilo zaupano Zali Rojs in Nuši Strižič, učenkama OŠ Anice Černejeve Makole, ter Zali Repolusk iz OŠ Šmartno na Pohorju. Vse tri učenke so izredno suvereno in uspešno vodile razpravo o podtemah, ki so se nanašale na duševno zdravje učencev in iskanje rešitev za težave, ki pestijo mladostnike.

S tajnim glasovanjem so izbrali dva predstavnika, ki jih bosta zastopala najprej na regijskem zasedanju, ki bo 23. 3. 2023 v Mariboru, nato pa še na nacionalnem parlamentu v Ljubljani. Izvoljena sta bila Tiana Dalila Romih iz OŠ Partizanska bolnišnica Jesen Tinje (mentorica Anita Cizerl) in Laura Hren iz OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica (mentorica Nataša Črešnar). Obema izvoljenima predstavnikoma iskreno čestitamo!

Petra Bercko Beranič,

mentorica otroškega parlamenta na OŠ Anice Černejeve Makole

PODROČNO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA MLAJŠE UČENCE

V četrtek, 9. 3. 2023, je naša šola organizirala še področno tekmovanje v košarki za mlajše učence. Tekmovanja so se letos udeležile prvi dve ekipi iz medobčinskega tekmovanja osnovnih šol Slov. Bistrice in Ptuja.

Pred bučnimi navijači naših učencev smo prvo polfinalno tekmo odigrali proti OŠ Olge Meglič, ki nas je porazila 37:19. Ker smo prvo tekmo izgubili smo se pomerili v tekmi za 3. mesto proti sosednji šoli iz OŠ Pohorskega odreda. Po začetni nervozi in zaostanku po dveh tretjinah tekme smo se na koncu le pobrali in odlično odigrali zadnjo tretjino tekme. Na koncu nam je le malo zmanjkal, da bi nadoknadili zaostanek in OŠ Pohorskega odreda je slavila z rezultatom 22:20. Kljub porazu in osvojenemu 4. mestu smo bil z našo igro zadovoljni.

RAZPORED TEKMOVANJA IN REZULTATI

 

Tekma

Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Olge Meglič 19:37
OŠ Ljudski vrt : OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica 31:25
Poraženca za 3. mesto

OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica: OŠ Anice Černejeve Makole

 

22:20

Zmagovalca za 1. mesto

OŠ Olge Meglič: OŠ Ljudski vrt

 

18:30

 

Končni vrstni red:

 1. OŠ Ljudski vrt
 2. OŠ Olge Meglič
 3. OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
 4. OŠ Anice Černejeve Makole

OŠ Ljudski vrt se uvrsti v 1/4 finale državnega tekmovanja.

Ekipo so zastopali:

Val Lončarič, Bor Vantur, Martin Kavkler, Žiga Pišek, Urban Lilek, Rene Kropec, Blaž Potisk,  Jaka Jančič, Anej Dovar in Oskar Kitak.

Boštjan Stražišar

KULTURNI DAN V 1. RAZREDU - PETER KLEPEC

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI - SMUČANJE 5. IN 6. RAZRED

Učenci 5. in 6. razreda te dni preživljajo zimsko šolo v naravi v CŠOD Gorenje pri Zrečah in se urijo v smučanju na Rogli.

PUST

Pust se je v Makolah že od nekdaj praznoval. Maske so po vaseh v zimskih večerih naredili iz papirja in lepila iz moke, pobarvali pa z naravnimi barvami. Pustovali in rajali smo danes tudi mi.

ROŽA POD KAMNOM

V ponedeljek, 20. 2. 2023, smo si ogledali otroško gledališko predstavo Roža pod kamnom, ki nam jo je pripravila otroška dramska skupina KUD Andreja Stefanciosa Studenice.

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA MLAJŠE UČENCE 

V četrtek, 16. 2. 2023, je v športni dvorani OŠ Anice Černejeve Makole potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za mlajše učence.

Nastopale so naslednje OŠ:

 1. OŠ Anice Černejeve Makole
 2. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
 3. OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica

RAZPORED TEKMOVANJA IN REZULTATI

  Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica 31 : 25 podaljšek
OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 24 : 20
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 31 : 14

 

Končni vrstni red:

 1. OŠ Anice Černejeve Makole
 2. OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica
 3. OŠ Kajetana Koviča Poljčane

Na področno tekmovanje sta se uvrstili OŠ Anice Černejeve Makole in OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica.

Odigrane so bile tri tekme. Sodil je Aljoša Hodnik

Boštjan Stražišar

PODROČNO BADMINTON

Po uspešnem nastopu na medobčinskem tekmovanju smo se v sredo, 25. 1. 2023, udeležili še področnega tekmovanja v badmintonu, ki je potekalo na OŠ Mladika na Ptuju. Tokrat so dvoboji potekali na štirih igriščih. Igrali so v 4 kategorijah ločeno učenci in učenke. Učenci naše šole smo bili zopet zelo uspešni  in osvojili smo kar 6 medalj.

Bor Vantur in Ajda Žnidar sta osvojila 1. mesto in tako postala področna prvaka v svojih kategorijah. Pri mlajših kategorijah je Mia Dečman osvojila 2. mesto in Žana Mlakar 3. mesto. Pri starejših učenkah je Maša Sagadin osvojila 2. mesto in Veronika Kovačič 3. mesto.

Ajda Žnidar, Maša Sagadin in Veronika Kovačič so si s tem uspehom zagotovile nastop na državnem tekmovanju v badmintonu.

ISKRENE ČESTITKE!

Boštjan Stražišar

MAČEK MURI V 1. RAZREDU

Učenci 1. razreda smo se v prejšnjem tednu kar veliko srečevali z Mačkom Murijem. Spoznali smo pesem o Mačku Muriju, prebrali knjigo o njem, izdelali lutke in kar dve mačji mesti iz odpadnih škatel.

Učenci 1. razreda z učiteljicama Vero in Urško

ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V sredo, 18. 1. 2023, so učenci 6. do 9. razreda na drsališču po nekaj letih ponovno preverili svoje znanje drsanja. Prav dobro jih je šlo.

OBČINSKA PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI TER PRAZNIČNI KONCERT UČENCEV OŠ MAKOLE Z GOSTI