OŠ Anice Černejeve Makole

šola vedoželjnih, strpnih ...

pravičnih, solidarnih in odgovornih.

FOTOGALERIJA

ARHIV FOTOGALERIJE:

ŠOLSKO LETO 2022/23
ŠOLSKO LETO 2021/22
ŠOLSKO LETO 2020/21
ŠOLSKO LETO 2019/20
ŠOLSKO LETO 2018/19
ŠOLSKO LETO 2017/18
ŠOLSKO LETO 2016/17
ŠOLSKO LETO 2015/16

ŠOLSKO LETO 2023/2024

INTERDISCIPLINARNA EKSKURZIJA V LJUBLJANO

ZLATI BRALCI

V četrtek, 30. 5. 2024, smo se zlati bralci Osnovne šole Kajetana Koviča Poljčane ter Osnovne šole Anice Černejeve Makole udeležili nagradnega izleta za bralce, ki ostanejo zvesti bralni znački vseh devet let šolanja. Na Celjski koči smo se najprej razdelili v dve skupini, ena se je preizkusila v plezanju v adrenalinskem parku, medtem ko se je druga zabavala na letnem sankališču Bobkart. Po dveh urah dejavnosti smo se zamenjali. Po napornih in adrenalinskih dejavnostih smo se na Celjski koči še okrepčali s kosilom. V zgodnjih popoldanskih urah smo se odpravili v staro mestno jedro v Celju. V Pokrajinskem muzeju Celje smo si ogledali dve razstavi, in sicer Mesto pod mestom ter Celjski grofje. Zanimivo in poučno je bilo videti ostanke starega antičnega mesta ter spoznati življenje nekdanjih prebivalcev tega mesta. Naše druženje smo v knežjem mestu sklenili še z odličnim sladoledom in dan je minil, kot bi mignil.

Za nepozabno adrenalinsko in izobraževalno doživetje se zahvaljujemo Občinama Makole ter Poljčane, ki zlate bralce vsako leto razveselita z nagradnim izletom.

Zlati bralci z mentoricama

BRALNA ZNAČKA 2024

ZAKLJUČNA EKSKURZIJA UČENCEV 1., 2. IN 3. RAZREDA ‐ ZOO LJUBLJANA

ZMAGOVALCI OTROŠKE VARNOSTNE OLIMPIJADE 2024

V velikem finalu 16. Otroške varnostne olimpijade se je med seboj pomerilo 18 ekip četrtošolcev iz osnovnih šol z območja Policijske uprave Maribor, ki so bili najboljši v šestih predtekmovanjih. Četrtošolci OŠ Anice Černejeve Makole so osvojili prvo mesto.

Ekipo so sestavljali Nuša Ačko, Zoja Ačko, Jaša Drosk, Julija Kitak, Jakob Kovačič, Žana Mesarič, Anika Pišek, Iris Skerbiš, Zala Širec in Jure Žunkovič pod mentorstvom učiteljice Jasmine Železnik.

CŠOD BOHINJ - ŠOLA V NARAVI 7. RAZRED

PREDTEKMOVANJE VARNOSTNE OLIMPIJADE 2024

V ponedeljek, 13. maja 2024, je na Osnovni šoli Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici potekalo predtekmovanje otroške varnostne olimpijade 2024, na katerem je sodelovalo 17 ekip. Tekmovanja so se udeležili tudi učenci 4. razreda OŠ Anice Černejeve v Makolah, ki so zasedli odlično 2. mesto in se tako uvrstili na finalno tekmovanje. Čestitke!

Jasmina Železnik

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V četrtek, 9. 5. 2024, je v Slov. Bistrici potekalo medobčinsko tekmovanje v atletiki.  Na njem so sodelovali učenci iz osnovnih šol Slov. Bistrica, Poljčane, Makole in Oplotnica.  Mladi atleti in atletinje so se pomerili v skoku v daljino, tekih, skoku v višino, suvanju krogle, metu žvižgača in štafeti. Našo šolo je zastopalo 15 učencev in učenk in prav vsak se je potrudil doseči, kar najboljši rezultat v svojih disciplinah. Bili smo zelo uspešni. Štirje naši učenci so se zavihteli na zmagovalni oder, trije pa so osvojili nehvaležno četrto mesto. Najboljši se bodo udeležili še področnega atletsko tekmovanja, ki bo 30. 5. na Ptuju.

Mia Dečman: Suvanje krogle  1. mesto – st. učenke

Anja Šošter: Tek na 60 m 2. mesto – ml. učenke

Ajda Žnidar: Skok v daljino 3. mesto – st. učenke

Žana Gaberc: Skok v daljino 3. mesto – ml. učenke

Tekmovanja so se še udeležili. Val, Lončarič, Filip Kitak, Klemen Žolnir, Mai Dečman, Oskar Kitak, Anej Dovar, Žiga Pliberšek, Luka Žunkovič, Alisar Bahtijaraj, Anej Horvat in Bor Vantur

Vsem tekmovalcem, še posebej dobitnikom medalj, za dosežke iskreno čestitamo.

Boštjan Stražišar

EVROPEJČEK 2024

OBČINSKA PROSLAVA OB DNEVU UPORA PROTI OKUPATORJU IN PRAZNIKU DELA

BACK TO SCHOOL

Na OŠ Anice Černejeve smo prav na poseben način obeležili prihajajočo 20. obletnico vstopa Slovenije v EU. V okviru projekta Back to School (Nazaj v šolo), pri katerem uradniki institucij EU obiščejo svojo nekdanjo šolo, nas je pri pouku geografije s svojim obiskom počastila gospa Živa Šorli, bivša učenka naše šole, danes pa prevajalka pri Evropskem odboru regij.

Učencem 7. razreda je spregovorila o EU, predstavila svojo izkušnjo z evropskimi institucijami in z učenci osebno razpravljala o različnih temah, povezanih z Unijo. V ospredju so bila vprašanja o priložnostih za mlade in izobraževanju, delu in življenju v tujini, uporabi jezikov in podobno.

Srečanje je učencem omogočilo neprecenljivo izkušnjo pogovora z nekom, ki dela "znotraj" institucij EU, svoje znanje pa so nato še nadgradili z zabavnim kvizom, ki je udeležencem prinesel lepe nagrade.

Za resnično zanimivo in poučno predstavitev se gospe Živi Šorli iskreno zahvaljujemo in si želimo, da nas še kdaj obišče.

Jasmina Železnik

TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

Članice turističnega podmladka OŠ Anice Černejeve Makole so se 19. aprila 2024 z raziskovalno nalogo in promocijskim spotom z naslovom Makolski »čigumi« predstavile na 38. vseslovenskem festivalu mladih Turizmu pomaga lastna glava in dosegle srebrno priznanje. Ekipo so sestavljale: Viktorija Reš Gorenak (7. r.), Mojca Toplak (8. r.), Maja Vtič (9. r.), Ajda Žnidar (9. r.) in Špela Pavlič (9. r.) pod mentorstvom Jasmine Železnik in Klare Toplak.

PODNEBNI TEK V OPB

OPB 4 NA OBISKU PRI MAKOLSKIH GASILCIH

PODNEBNI TEK IN SAGADINOVO

V petek, 12. aprila 2024, smo se učenci od 1. do 9. razreda OŠ Anice Černejeve Makole združili v podnebnem teku, ki ni bil le običajen tek. Bil je simbol naše odločenosti, da naredimo nekaj za naš planet. Tekli in hodili smo za lepši jutri, za čistejši zrak in podnebje, v katerem bodo lahko uživali naši zanamci. S svojo energijo in sodelovanjem smo pokazali, da smo pripravljeni narediti spremembe. Tek smo zaključili s slavnostno spominsko slovesnostjo pred Sagadinovo vilo, ki so jo pripravile Silvestra Samastur, Irena Ravnikar, Barbara Gmeiner Kline ter razredničarke od 1. do 5. razreda.

Hvala vsem udeležencem in podpornikom tega simbolnega dejanja. Skupaj gradimo boljšo prihodnost, korak za korakom, tek za tekom.

GOZD

Učenci 1. razreda so danes podrobneje spoznali gozd, ki je naravno življenjsko okolje. V razredu so si ogledali različne fotografije in prisluhnili, kaj vse bodo počeli  v gozdu. Pripravili so si potreben material (vrečko, mapico, peresnico, delovni list) in se odpravili v bližnji gozd. Tam smo vsi skupaj raziskovali vse njegove značilnosti in lepote, ki jih lahko doživimo. Dan preživet zunaj na svežem zraku je žal prehitro minil. Imeli smo se lepo, predvsem pa so se učenci veliko novega naučili.

Učiteljici Anita in Mišela

 

OČISTIMO DOMAČI KRAJ IN ŠOLSKE POTI

V petek, 5. 4. 2024, smo na šoli izvedli akcijo čiščenja okolja pod naslovom »OČISTIMO ŠOLSKE POTI«. Učenci in zaposleni smo se 4. in 5. šolsko uro odpravili po šolskih poteh in počistili naše okolje.

Z ZELIŠČI SMO POPESTRILI ŠOLSKI VRT

Učenci 1. razreda so skupaj z učiteljico "popestrili" šolski vrt z različnimi zelišči. Najprej sem jim v učilnici prebrala pravljico z naslovom Zelišča male čarovnice. To je priljubljena slikanica, v kateri nastopa čarovnica Lenčka, zeliščarka, ki pozna skrivnosti zdravilnih rastlin. Njeno znanje pa s pridom uporabljajo gozdne živali: ko jih tišči v želodcu, ko so prehlajene ... Nato smo se odpravili do šolskega vrta, kjer smo posadili in posejali različna zelišča (pelin, žajbelj, meliso, drobnjak, timijan, rožmarin, origano, bazilika itd.).

Učiteljica Mišela

PIŠKOTI ZA MAME

V sredo, 20.03.2024 smo tretješolci šli v gospodinjsko učilnico, kjer smo pekli piškote za dan mamic. Bili smo veseli in navdušeni nad delom. Komaj smo čakali, da bomo začeli z delom. Spoznali smo pravila za delo, ogledali smo si recept in si nadeli predpasnik. Z veseljem smo mešali, dodajali sestavine in oblikovali piškote. Prav tako smo jih poskusili in bili navdušeni, kako so bili okusni. Pečene piškote smo spravili v steklene posodice, ki smo jih sami poslikali. Posodice s piškoti smo podarili mamam za dan mamic. Delo v gospodinjski učilnici nam je bilo poučno in zabavno.

3. razred

PROJEKT »RASTEM S KNJIGO«

V ponedeljek, 18. 3. 2024, smo se učenci 7. razreda z razredničarko odpravili v Knjižnico Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica. Knjižničarka Janja Pepelnak nam je predstavila knjižnico, Josipa Vošnjaka in Lovra Stepišnika ter projekt Rastem s knjigo. Potem smo se razdelili v dve skupini in si ogledali celotno knjižnico ter se naučili uporabljati knjigomat. Zopet smo se zbrali, da smo prejeli knjigo z naslovom Modri otok, ki jo je napisala Irena Androjna. Po končanih dejavnostih smo se odpravili nazaj v šolo. V zanimivem in poučnem projektu smo zelo uživali in upamo, da bomo podobno dejavnost še kdaj ponovili.

Za vse informacije, izvedbo projekta in ogled knjižnice se iskreno zahvaljujemo knjižničarki ge. Janji Pepelnak.

Učenci 7. razreda z razredničarko

JAZ IMAM PA ROŽICO, MAMICO LJUBEČO

RAČUNALNIŠKI DAN

V sredo, 13.03.2024, smo tretješolci imeli računalniški dan. Veselili smo se tega dneva, saj se na računalnik zelo dobro spoznamo. Potem pa smo se ob vprašanju "Kaj je računalnik?" malce zamislili nad samim znanjem.

Komaj smo čakali, da bomo začeli z delom. Spoznali smo računalniške programe Word, PPT in 3D slikar, ogledali smo si splet - Google, se naučili kopirati slike... Oblikovali smo tudi predstavitev - PPT, ki jo lahko uporabimo pri govornem nastopu pri slovenščini. Ustvarili smo zabavno čestitko ob dnevu očetov. Vse skupaj smo si tudi shranili na USB ključek in se z naučenim pohvalili doma.

Še vedno smo upali, da bomo igrali igre, in želja se nam je delno uresničila. Sicer nismo igrali, smo pa lahko izdelali animacijo v programu Scratch JR in se tako naučili nekaj malega programiranja. Bilo je zabavno – naše osebe ali živali so lahko govorile, se premikale in se vrtele!

V glavnem, bilo je poučno in zabavno hkrati.

3. razred

NIKOLI NAM NI DOLGČAS

V podaljšanem bivanju učencev 1. razreda si ni težko ustvariti prijetne in zanimive dni. Učence zanimajo različne stvari -  aktivni so na različnih področjih, le ponuditi jim je potrebno material in ideje. Skupaj nam je vedno prijetno, zabavno, zanimivo in ustvarjalno.

Učiteljica Mišela

ŠOLA V NARAVI 5. RAZRED - ŠOLA SMUČANJA

PUSTNO RAJANJE 2024

PODROČNO TEKMOVANJE V VELESLALOMU

V sredo, 7. 2. 2024, je na Rogli potekalo področno tekmovanje v smučanju. V zelo lepem vremenu se je na zahtevno veleslalomsko progo podalo okoli 130 tekmovalcev iz podravske in pomurske regije, ki so tekmovali v štirih kategorijah. Našo šolo je zastopal Bor Vantur, ki je v kategoriji starejših učencev osvojil odlično 2. mesto. S tem uspehom si je zagotovil nastop na državnem tekmovanju.

Boštjan Stražišar

PROSLAVA - SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Prešernov dan je slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Tudi mi smo ga obeležili s svečano proslavo.

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA MLAJŠE UČENCE

V ponedeljek, 6. 2. 2024, je na naši šoli potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za mlajše učence. Tekmovanja so se letos udeležile štiri osnovne šole. Odigrali smo dve tekmi. Proti OŠ Kajetana Koviča Poljčane in OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica. Kljub temu, da so naši fantje dali vse od sebe so obe tekmi, ki so jih odigrali visoko izgubili in tako osvojili četrto mesto.

RAZPORED TEKMOVANJA IN REZULTATI

  Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 5 : 52
OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica: 2. OŠ Slov. Bistrica 43 : 20
2. OŠ Slov. Bistrica: OŠ Kajetana Koviča Poljčane 17 : 47
OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica : OŠ Anice Černejeve Makole 58 : 4

Končni vrstni red:

  1. OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica
  2. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
  3. 2. OŠ Slov. Bistrica
  4. OŠ Anice Černejeve Makole

Našo šolo so zastopali:

Jaka Jančič, Anej Dovar. Matija Sagadin, Nejc Pliberšek, Žiga Pišek, Oskar Kitak, Žiga Pliberšek, Žiga Zamuda, Luka Žunkovič, Aljaž Lilek, Anže Golob, Anej Horvat.

Boštjan Stražišar

PREDSTAVITEV EU

V torek, 30. januarja 2024, smo 4. in 5. šolsko uro v okviru predmeta DKE gostili dijakinji 2. letnika Lili Pesek Šket in Ana Jelenko iz II. gimnazije Maribor. Predstavili sta nam Evropsko unijo, pri čemer smo izvedeli veliko novih in zanimivih dejstev o Evropi. Po končani predstavitvi smo preverili ter utrdili svoje znanje s pomočjo učnega lista in se nato med seboj pomerili v zabavnem kvizu Kahoot, ki je vseboval vprašanja o Evropski uniji. Učenci, ki smo na kvizu osvojili prva tri mesta, smo za dosežek prejeli lepe nagrade ter povabilo, da se na tekmovanju v poznavanju Evropske unije pomerimo še z učenci drugih šol. Dijakinjama smo se zahvalili za odlično izvedeno predstavitev, lepe nagrade ter za pridobljene poučne, zanimive in zabavne informacije o Evropi.

Iva Mesarič

PODROČNO TEKMOVANJE V BADMINTONU

Po uspešnem nastopu na medobčinskem tekmovanju smo se v četrtek, 25. 1. 2024, udeležili še področnega tekmovanja v badmintonu, ki je potekalo na OŠ Mladika na Ptuju. Dvoboji so potekali na štirih igriščih. Igrali so v 4 kategorijah ločeno učenci in učenke. Učenci naše šole smo bili zopet zelo uspešni.

Pri starejših učencih je Bor Vantur osvojil 2. mesto in  Ajda Žnidar 3. mesto. Klemen Žolnir je osvojil 6. mesto, Mia Dečman 5. mesto in Sara Gajšek 6. mesto. Pri mlajših učencih je Anej Dovar osvojila 4. mesto.

Ajda Žnidar in Bor Vantur sta si s tem uspehom zagotovila nastop na državnem tekmovanju v badmintonu, ki bo meseca marca.

Boštjan Stražišar

ZIMSKE RADOSTI NA SNEGU

Končno smo dočakali sneg, katerega smo že vsi nestrpno pričakovali. Vsaki dan se odpravimo na šolsko igrišče - na najbližji hribček, kjer se veselimo, "kepamo", sankamo, vozimo z žaklji, delamo snežake in preprosto uživamo. Želimo si, da bodo zimske dolgodivščine trajale čim dlje.

Učiteljica Mišela

OBISKAL NAS JE BOŽIČEK

BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT