OŠ Anice Černejeve Makole

šola vedoželjnih, strpnih ...

pravičnih, solidarnih in odgovornih.

FOTOGALERIJA

ARHIV FOTOGALERIJE:

ŠOLSKO LETO 2022/23
ŠOLSKO LETO 2021/22
ŠOLSKO LETO 2020/21
ŠOLSKO LETO 2019/20
ŠOLSKO LETO 2018/19
ŠOLSKO LETO 2017/18
ŠOLSKO LETO 2016/17
ŠOLSKO LETO 2015/16

ŠOLSKO LETO 2023/2024

PUSTNO RAJANJE 2024

PODROČNO TEKMOVANJE V VELESLALOMU

V sredo, 7. 2. 2024, je na Rogli potekalo področno tekmovanje v smučanju. V zelo lepem vremenu se je na zahtevno veleslalomsko progo podalo okoli 130 tekmovalcev iz podravske in pomurske regije, ki so tekmovali v štirih kategorijah. Našo šolo je zastopal Bor Vantur, ki je v kategoriji starejših učencev osvojil odlično 2. mesto. S tem uspehom si je zagotovil nastop na državnem tekmovanju.

Boštjan Stražišar

PROSLAVA - SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Prešernov dan je slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Tudi mi smo ga obeležili s svečano proslavo.

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA MLAJŠE UČENCE

V ponedeljek, 6. 2. 2024, je na naši šoli potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za mlajše učence. Tekmovanja so se letos udeležile štiri osnovne šole. Odigrali smo dve tekmi. Proti OŠ Kajetana Koviča Poljčane in OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica. Kljub temu, da so naši fantje dali vse od sebe so obe tekmi, ki so jih odigrali visoko izgubili in tako osvojili četrto mesto.

RAZPORED TEKMOVANJA IN REZULTATI

  Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 5 : 52
OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica: 2. OŠ Slov. Bistrica 43 : 20
2. OŠ Slov. Bistrica: OŠ Kajetana Koviča Poljčane 17 : 47
OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica : OŠ Anice Černejeve Makole 58 : 4

Končni vrstni red:

 1. OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica
 2. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
 3. 2. OŠ Slov. Bistrica
 4. OŠ Anice Černejeve Makole

Našo šolo so zastopali:

Jaka Jančič, Anej Dovar. Matija Sagadin, Nejc Pliberšek, Žiga Pišek, Oskar Kitak, Žiga Pliberšek, Žiga Zamuda, Luka Žunkovič, Aljaž Lilek, Anže Golob, Anej Horvat.

Boštjan Stražišar

PREDSTAVITEV EU

V torek, 30. januarja 2024, smo 4. in 5. šolsko uro v okviru predmeta DKE gostili dijakinji 2. letnika Lili Pesek Šket in Ana Jelenko iz II. gimnazije Maribor. Predstavili sta nam Evropsko unijo, pri čemer smo izvedeli veliko novih in zanimivih dejstev o Evropi. Po končani predstavitvi smo preverili ter utrdili svoje znanje s pomočjo učnega lista in se nato med seboj pomerili v zabavnem kvizu Kahoot, ki je vseboval vprašanja o Evropski uniji. Učenci, ki smo na kvizu osvojili prva tri mesta, smo za dosežek prejeli lepe nagrade ter povabilo, da se na tekmovanju v poznavanju Evropske unije pomerimo še z učenci drugih šol. Dijakinjama smo se zahvalili za odlično izvedeno predstavitev, lepe nagrade ter za pridobljene poučne, zanimive in zabavne informacije o Evropi.

Iva Mesarič

PODROČNO TEKMOVANJE V BADMINTONU

Po uspešnem nastopu na medobčinskem tekmovanju smo se v četrtek, 25. 1. 2024, udeležili še področnega tekmovanja v badmintonu, ki je potekalo na OŠ Mladika na Ptuju. Dvoboji so potekali na štirih igriščih. Igrali so v 4 kategorijah ločeno učenci in učenke. Učenci naše šole smo bili zopet zelo uspešni.

Pri starejših učencih je Bor Vantur osvojil 2. mesto in  Ajda Žnidar 3. mesto. Klemen Žolnir je osvojil 6. mesto, Mia Dečman 5. mesto in Sara Gajšek 6. mesto. Pri mlajših učencih je Anej Dovar osvojila 4. mesto.

Ajda Žnidar in Bor Vantur sta si s tem uspehom zagotovila nastop na državnem tekmovanju v badmintonu, ki bo meseca marca.

Boštjan Stražišar

ZIMSKE RADOSTI NA SNEGU

Končno smo dočakali sneg, katerega smo že vsi nestrpno pričakovali. Vsaki dan se odpravimo na šolsko igrišče - na najbližji hribček, kjer se veselimo, "kepamo", sankamo, vozimo z žaklji, delamo snežake in preprosto uživamo. Želimo si, da bodo zimske dolgodivščine trajale čim dlje.

Učiteljica Mišela

OBISKAL NAS JE BOŽIČEK

BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT

VESELI DECEMBER V 1. RAZREDU

V mesecu decembru so imeli učenci veliko različnih aktivnosti in dejavnosti v času podaljšanega bivanja. Vadili so ples za Božično novoletni koncert, starejše učenke so jim pridno brale pravljice, izdelovali so različne izdelke, naredili so snežaka, peli, plesali, gledali risanke itd. Predvsem pa so imeli veliko proste igre v razredu in mnogo gibalnih aktivnosti na šolskem igrišču.
Učiteljica Mišela Jeza

TRŽNICA LEPO OHRANJENIH IGRAČ, KNJIG, ŠOLSKIH POTREBŠČIN IN SLADKARIJ

Ob zaključku koledarskega leta, in sicer v torek, 19. 12. 2023, smo na šoli pripravili zdaj že tradicionalno tržnico lepo ohranjenih igrač, knjig, šolskih potrebščin in sladkarij.

V ta namen so učenci doma poiskali lepo ohranjene reči, ki jih ne potrebujejo več, in jih prinesli v šolo. Reči so najprej zbirali po razredih, nato pa smo pripravili tržnico, kjer so si lahko učenci v zameno za določeno število zamaškov izbrali knjigo, igračo, sladkarijo ali šolske potrebščine.

Namen akcije je bil zbrati čim več zamaškov, ki jih bomo predali družini dolgotrajno bolnega otroka in tako pripomogli k zbiranju sredstev za potrebne terapije.

Petra Bercko Beranič,

mentorica skupnosti učencev

 

PRAZNIČNI DECEMBER V KNJIŽNICI

V naši knjižnici smo želeli učencem popestriti praznični december. V lepo okrašen prostor smo v sodelovanju z makolsko enoto splošne Knjižnice Josipa Vošnjaka Slov. Bistrica vabili po knjižno presenečenje. Članice knjižničarskega krožka so namreč izbrale knjige, jih zavile in postavile pod okrašeno smrečico. Učenci so si jih lahko izposodili, doma odvili in prebrali ter vrnili v knjižnico.

Ker je praznovanje tesno povezano z branjem knjig, so se nekatere članice knjižničarskega krožka odločile, da bodo v času podaljšanega bivanja prebirale pravljice učencem 1., 2. in 3. razreda. Povedale so, da jih je ta dejavnost tako navdušila, da jo želijo ohraniti tudi v prihodnje.

Šolska in splošna knjižnica že vrsto let dobro sodelujeta, zato smo na pobudo Zavoda Ma-kole s skupnimi močmi pripravili praznično knjigobežnico, ki bo občane razveseljevala pred makolsko pošto od 20. do 23. decembra 2023. Knjige iz naše knjigobežnice lahko vzamete in jih obdržite. Če želite, jih lahko nadomestite z drugimi. Prijetno branje!

Učiteljica Barbara Gmeiner Kline

iEARN PROJECT – HOLIDAY CARD EXCHANGE PROJECT – TEAM 4 –

PARTNERING SCHOOLS FROM THREE SCHOOLS FROM

TAIWAN AND A SCHOOLS FROM JAPAN AND POLAND

We have made the cards for all partnering schools and received holiday greeting cards from schools from Taiwan, Japan and Poland. Thank you, iEARN friends!

Nataša Kosajnč

KULTURNI DAN – OGLED MUZIKALA RENT NA II. GIMNAZIJI MARIBOR

Učenci od 6. do 9. razreda smo si v okviru kulturnega dne, v petek, 8. 12. 2023, ogledali predstavo, licenčni muzikal Rent, v angleškem jeziku, v izvedbi English Student Theatre dijakov II. Gimnazije Maribor.

Nataša Kosajnč

»A VERRY MERRY CHRISTMAS«

V petek, 1. 12. 2023 smo se udeležili delavnice za nadarjene, ki jo je vodila učiteljica Barbara Beckler. Učenci iz 7. razreda smo se delavnici pridružili skupaj z učiteljico Natašo Kosajnč. Nova znanja smo s pomočjo medpredmetnega sodelovanja koristno uporabili pri urah angleščine.

Udeleženi učenci iz 7. in 8. razreda

A CHRISTMAS CAROL

V petek, 10. 11. 2023 smo si učenci od 7. do 9. razreda ponovno ogledali predstavo A Christmas Carol, pisatelja Charlesa Dickensa, v angleškem jeziku v izvedbi American Drama Group Europe (ADGE), skupine Britancev in Američanov, naravnih govorcev gledališke skupine, ki prepotuje svet in jo imamo, kot eni redkih učencev v Sloveniji, priložnost videti jih na odru Kulturnega doma Slovenske Konjice.

Udeleženi učenci od 7. do 9. razreda

PODROČNO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA STAREJŠE UČENCE

V torek, 5. 12. 2023, je naša šola organizirala področno tekmovanje v košarki za starejše učence.

Tekmovanja so se udeležile prvi dve ekipi iz medobčinskega tekmovanja osnovnih šol Slov. Bistrice in Ptuja.

Pred bučnimi navijači naših učencev smo prvo polfinalno tekmo odigrali proti OŠ Ljudski vrt, ki nas je porazila 43:24. Sledila je tekma za 3. mesto z OŠ Olge Meglič. Tudi tukaj smo morali priznati premoč nasprotniku, ki je slavil 36:23. Kljub temu, da smo obe tekmi izgubili, smo bili z našo igro zelo zadovoljni, saj smo igrali proti ekipam v katerih so bili vsi igralci člani košarkarskega kluba.

REZULTATI

Polfinalni tekmi

Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Ljudski vrt 24:43
OŠ Olge Meglič: OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica 29:30
Poraženca za 3. mesto

OŠ Olge Meglič: OŠ Anice Černejeve Makole

 

36:23

Zmagovalca za 1. mesto

OŠ Ljudski vrt : OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica

 

39:31

 

Končni vrstni red:

 1. OŠ Ljudski vrt
 2. OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
 3. OŠ Olge Meglič
 4. OŠ Anice Černejeve Makole

 

Ekipo OŠ Makole so zastopali:

Val Lončarič, Bor Vantur, Urban Lilek, Rene Kropec, Filip Kitak, Mai Dečman, Lovro Kegl, Anže Kovačič, Klemen Žolnir, Gal Gracej, Nik Pristovnik.

Boštjan Stražišar

SPRETNI PRSTKI

Zakorakali smo v čarobni mesec, v mesec december, ko se nam misli in srca združijo v lepih prazničnih mislih. V podaljšanem bivanju smo si vzdušje naredili že nekoliko prej. Izdelali smo veliko izdelkov za Andrejev sejem, ki bo v nedeljo, 3. 12. 2023 v Makolah. Učenci so s pomočjo učiteljice izdelali tudi svoje venčke, katere so s ponosom odnesli domov. V prazničnem vzdušju bomo tudi nadaljevali z raznimi božičnimi pesmi, plesi in risankami. Še naprej pa bodo naši prstki spretni in bodo izdelovali različne izdelke primerne za ta praznični čas ... Vsak dan v mesecu decembru, pa bomo tudi pridno opravljali naloge adventnega koledarja, katere sva jim pripravili skupaj z učiteljico Anito.

Učiteljica Mišela

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V BADMINTONU

Tekmovanja, ki je potekalo 29. 11. 2023 na OŠ Antona Ingoliča so se s svojimi učenci in učenkami udeležile štiri osnovne šole: OŠ Laporje, OŠ Antona Ingoliča, OŠ Pohorskega odreda in OŠ Makole. Dvoboji so potekali na treh igriščih. Igrali so v 4 kategorijah, starejši in mlajši, ločeno učenci in učenke. Učenci naše šole so bili zelo uspešni, saj so kar štirje stopili na stopničkah za zmagovalce. Bor Vantur in Ajda Žnidar sta osvojila 1. mesto in tako postala medobčinska prvaka v kategorij starejših učencev. Sara Gajšek in Val Lončarič pa sta v isti kategoriji osvojila 3. mesto. Ekipo naše šole so zastopali še Klemen Žolnir, Larisa Turin in Anej Dovar. 

 »Čestitamo«

Boštjan Stražišar

LITERARNI NATEČAJI

V letošnjem šolskem letu so tri učenke sedmega razreda sodelovale na 7. Kovičevem literarnem natečaju z naslovom Hodim z očmi iskalca, ki ga je organizirala osnovna šola iz Poljčan. Pia Doberšek je s pesmijo Ko pozabiš na čas dosegla 1. mesto, Alisar Bahtijaraj pa s pesmijo Lesketajoče oči 5. mesto med vsemi učenci sodelujočih šol.

Na literarnem natečaju Moja domovina Slovenija je tako posebna, ki ga je organiziralo Območno združenje slovenskih častnikov Slovenska Bistrica, so sodelovale tri devetošolke. Posebno priznanje za izjemen literarni prispevek je prejela devetošolka Nina Galun, ki je napisala pesem Moja dežela, moja domovina.

Iskrene čestitke vsem!

Mentorica Barbara Gmeiner Kline

NAGRADNA EKSKURZIJA V PIVKO

V četrtek, 23. 11. 2023, na dan Rudolfa Maistra, smo se učenci, ki smo sodelovali na literarnem natečaju ob dnevu suverenosti, udeležili nagradne ekskurzije v Pivko. Natečaj z naslovom Moja domovina Slovenija je tako posebna in ekskurzijo je organiziralo Območno združenje slovenskih častnikov Slovenska Bistrica.

Zjutraj smo se z avtobusom skupaj z mentorji, g. Ivanom Kovačičem in s predstavniki zveze častnikov podali proti Parku vojaške zgodovine Pivka. Med potjo smo izvedeli veliko zanimivih informacij,  organizatorji pa so nas pogostili še z okusno malico. V parku smo si z zanimanjem ogledali različne razstave, tanke, topove, letala in podmornico, v katero smo lahko na koncu ogleda tudi vstopili.

Po ogledu smo odšli na kosilo, ki so ga za nas pripravili v kantini parka, ter obiskali še trgovino s spominki. Polni lepih vtisov smo se pozno popoldan vrnili v Slovensko Bistrico.

Za zanimivo ekskurzijo, na kateri smo prejeli priznanja za sodelovanje na literarnem natečaju, se iskreno zahvaljujemo Območnemu združenju slovenskih častnikov Slovenska Bistrica in koordinatorju natečaja g. Ivanu Kovačiču.

                                            Nina, Pia in Ajda, 9. r.

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA STAREJŠE UČENCE

V ponedeljek, 27. 11. 2023, je v Poljčanah potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za starejše učence. Tekmovanja se je udeležilo šest osnovnih šol. V težki predtekmovalni skupini smo po ogorčenem boju in z zadetkom v zadnjih sekundah tekme premagali domačo ekipo iz OŠ Poljčane. Drugo zmago smo si nato izborili proti nasprotnikom iz 2. OŠ Slov. Bistrica. Kot prvouvrščena ekipa smo si zagotovili nastop v finalu, kjer smo se pomerili z favoriziranimi učenci iz OŠ Pohorskega odreda. Kljub temu, da smo tekmo dobro odigrali smo na koncu morali priznati premoč nasprotniku. Naši učenci so tako na koncu osvojili 2. mesto. Prav tako smo se uvrstili na področno tekmovanje. Najboljši strelec in igralec naše ekipe je bil Val Lončarič.

RAZPORED TEKMOVANJA IN REZULTATI

Predtekmovanje Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 33 : 32
OŠ Anice Černejeve Makole : 2. OŠ Slov. Bistrica 37 :26

 

Finale Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica 36 : 46

Končni vrstni red:

 1. OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica
 2. OŠ Anice Černejeve Makole
 3. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
 4. OŠ Črešnjevec
 5. 2. OŠ Slov. Bistrica
 6. OŠ Oplotnica

Ekipo so zastopali:

Val Lončarič, Urban Lilek, Bor Vantur, Anže Kovačič, Mai Dečman, Klemen Žolnir, Filip Kitak, Jernej Dacinger, Lovro Kegl, Gal Gracej

Za prikazano igro jim iskreno čestitamo.

Boštjan Stražišar

S TEHNIKO V NOVO LETO

MOJ DOMAČI KRAJ

V sredo, 22. 11. 2023, so imeli učenci 1. razreda naravoslovni dan - MOJ DOMAČI KRAJ. Na začetku so morali razmisliti, kaj že vedo o Makolah. Nato so si pogledali predstavitveni film  - Dobrodošli v Makolah. Bili so navdušeni nad vsemi znamenitostmi, ki jih ponuja tako majhen kraj. Nekaj izmed njih so si že pogledali s svojimi starši na lastne oči. Ko so se odpravili na sprehod, so si ogledali vse kulturne znamenitosti, ki so v bližini šole (Cerkev sv. Andreja, Cerkev sv. Lenarta, trgovino, pošto, zdravstveni dom, gasilski dom, Dom krajanov itd. Najbolj jim je bil všeč obisk Občine Makole. Na občini nas je z nasmehom sprejel g. župan Franc Majcen. Predstavil je svoje delo in pokazal prostore občine. V sejni sobi so dobili sladko presenečenje - čokolado. Pot so nadaljevali mimo vrtca nazaj do šole, kjer so nadaljevali z delom. Na fotografijah sem jim pokazala vse naravne in kulturne znamenitosti, katere so morali tudi pravilno razvrstiti. Po končanem delu s plakati, so pobarvali grb Občine Makole in si pogledali stare fotografije Makol. Za konec, pa so iz das mase ustvarili grb. Ko se bo das masa posušila, pa jih čaka še barvanje s tempera barvami. Dan je minil zelo hitro. Glede na to, da so bili zelo motivirani in navdušeni nad samim potekom verjamem, da so se veliko novega naučili o svojem lepem domačem kraju ...

Učiteljica Mišela

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tretji petek v novembru, 17. 11. 2023, smo na šoli izvedli naravoslovni dan. Obeležili smo dan slovenske hrane, katerega osrednji dogodek je tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan se je glasil »Kruh za zajtrk – super dan!« in je bil v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit.

Prvo šolsko uro smo se v matičnih razredih družili ob okusnem zajtrku, ki ga sestavljajo domača, lokalno pridelana živila – kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Po zajtrku so se učenci vključili v različne dejavnosti, med katerimi so bile peka kruha, pisanje pesmi in pregovorov o žitaricah ter ilustracije, priprava razstave z opisom slovenskih žit, izdelava igre »Monopoly« na temo domače hrane in turističnih kmetij, priprava čajev iz zelišč, izdelava nožkov iz lesa za mazanje masla, predstavitev tradicionalnih jedi sveta ter priprava videoposnetkov z umetno inteligenco o slovenskih jedeh in zdravi prehrani.

Dan smo preživeli v prijetnem in ustvarjalnem vzdušju. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk nas je znova opomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša, še zlasti pa kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine ali celo na tisoče kilometrov.

Zapisala: Barbara Beckler

MEDOBČINSKO TEKMOVANJA V MALEM NOGOMETU ZA STAREJŠE UČENCE

V četrtek, 26. 10. 2023, je v Slovenski Bistrici potekalo medobčinsko tekmovanje v malem nogometu za starejše učence letnik 2009 in mlajši. Tekmovanja se je udeležilo 7 osnovnih šol. Ekipe so bile po žrebu razdeljene v dve skupini. V težki predtekmovalni skupini smo se pomerili z ekipama OŠ Pohorski Odred in OŠ Polskava. Na prvi tekmi smo prikazali odlično igro in premagali nasprotnika iz Slov. Bistrice, drugo tekmo z OŠ Polskava pa izgubili. V naši skupini smo vse ti ekipe imele po eno zmago in en poraz. Zaradi slabše gol razlike smo na koncu osvojili tretje mesto v svoji skupini in se z OŠ Poljčane pomerili v tekmi za 5. mesto. Nasprotnika smo premagali po izvajanju kazenskih strelov. Z dvema zmagama in enim porazom smo tekmovanje tako zaključili na 5. mestu.

Ekipo starejših učencev so zastopali:

Gal Gracej, Filip Kitak, Jernej Dacinger, Patrik Curk, Bor Vantur, Val Lončarič, Urban Lilek in Rene Kropec

Boštjan Stražišar

 

V PODALJŠANEM BIVANJU NAM NI NIKOLI DOLGČAS

V podaljšanem bivanju nam ni nikoli dolgčas. Učiteljica ima vsak dan polno idej, da se imamo skupaj lepo in da na malo drugačen način preživimo čas po pouku. Sedaj, ko je še lepo vreme, veliko časa preživimo na šolskem igrišču. Fantje običajno igrajo nogomet, punce pa se igrajo na igralih. Najbolj nam je všeč, ko nam učiteljica dovoli prosto igro. Najdemo pa tudi čas za ustvarjanje, branje pravljic, obisk šolske knjižnice, igranje z lego kockami, lesenimi palčkami, itd.Punce veliko ustvarjajo, pridružijo pa se jim tudi fantje. Izdelali smo si že lastne zapestnice, na katere smo bili zelo ponosni. Sodelujemo tudi na različnih projektih, kjer s skupnimi močmi naredimo kakšen plakat oz. samostojni izdelek. Z izdelki popestrimo tudi šolski hodnik. Pridno seveda pišemo tudi domačo nalogo, katero učiteljica skrbno beleži. Vsak dan pridno beležimo, koliko hrane odvržemo pri kosilu. Posadili pa smo že tudi zelišča, katera so nekaj časa krasila naš razred, sedaj pa so polepšala šolski vrt. Čas nam vedno zelo hitro mine, a nam je vedno zabavno in nepozabno.
Učiteljica Mišela in učenci 1. razreda OPB

DAN ŠPORTA V 1. IN 2. RAZREDU

V petek smo prvošolci in drugošolci imeli 1. športni dan. Peš smo šli na gmajno. Na poti smo imeli tri počitke. Na igrišču smo se igrali različne igre. Metali smo žvižgača, igrali nogomet, košarko in odbojko. Izmenjali smo si sladkarije. Ko smo se naigrali, smo se odpravili nazaj v šolo. Bili smo zelo utrujeni. Med potjo smo se pogovarjali. Športni dan je bil odličen.

Jure Vtič, 2.r.

ATLETSKA OLIMPIJADA

V ponedeljek, 9. oktobra je na atletskem stadionu v Slovenski Bistrici potekala tradicionalna 37. atletska olimpijada. Na tekmovanju je nastopilo okoli 250 učencev in učenk iz osnovnih šol občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Mladi atleti in atletinje so se pomerili  v tekih, skoku v daljino, skoku v višino, metu krogle, metu žvižgača in štafeti.

Vse sodelujoče je v uvodu pozdravila obetajoča mlada plezalka Lucija Tarkuš.

Našo šolo je zastopalo 22 atletov od 5. do 9. razreda. Dosegli smo nekaj lepih rezultatov in domov prinesli 4 medalje.

Mlajši učenci

Luka Žunkovič - 2. mesto Skok v višino

Anja Šošter  - 2. mesto Tek 60 m

Starejči učenci

Mia Dečman - 1. mesto Suvanje krogle in 3. mesto Skok v višino

Čestitamo

Boštjan Stražišar

SPREJEM PRVOŠOLCEV V SKUPNOST UČENCEV OŠ ANICE ČERNEJEVE MAKOLE

Danes, v petek, 6. 10. 2023, je v učilnici prvega razreda potekal slavnostni sprejem učencev 1. razreda v Skupnost učencev naše šole. Po lepem glasbenem nastopu učenke Tinkare Pek in pevskega zborčka sta zbrane prvošolce in njihovo učiteljico Anito Koren nagovorila predsednica skupnosti učencev, Ajda Žnidar, in podpredsednik skupnosti učencev, Oskar Kitak. Učencem sta razložila, kaj je skupnost učencev šole in kakšne so njene naloge ter jim izrekla dobrodošlico ob vstopu v le-to.

Prvošolci so izrekli svečano zaobljubo in tako postali enakopravni člani šolske skupnosti. V ta namen smo jim podarili svečano listino in metuljčka, ki je simbol naše šole.

Petra Bercko Beranič,

Mentorica skupnosti učencev OŠ Anice Černejeve Makole

ŠPORTNI DAN – Športne igre

V Tednu otroka smo imeli športni dan, katerega glavni cilj so bile športne igre. Krepili in razvijali smo osnovne gibalne spretnosti kot so: tek, plezanje, plazenje, vodenje, lovljenje in metanje žoge ter osnovne prvine akrobatike. Dejavnosti so bile pripraljene na različnih postajah – poligon, plezalna stena, štafetne igre, Med dvema ognjema, Vaje za čuječnost ter fitnes. Za nameček smo si v Domu krajanov Makole ogledali gledališko predstavo Stop, cesta ni igrišče. Kot se za športni dan spodobi je bil dan gibalno aktiven, predvsem pa zelo raznolik.

Zapisala: Klementina Mlaker

TEHNIŠKI DAN - ŠOLA NEKOČ IN DANES

ŠOLA V NARAVI - 3. RAZRED

Prvi in drugi dan šole v naravi sta že mimo. Mi smo doživeli že veliko stvari. Prvi dan smo si pripravili postelje, uredili omare, preizkusili naše plavanje, si ogledali Forma Vivo, se igrali in še in še.... Drugi dan je kar hitro prišel in tudi danes gre čas zelo hitro. Najbolj všeč nam je bilo raziskovanje morske obale.

Naše bivanje v Seči gre počasi h koncu. Doživeli smo veliko lepih stvari. Ogledali smo si Piran z njegovimi ozkimi ulicami, jedli sladoled, se vozili po morju, imeli orientacijo, šli v mesto, kupovali spominke, si ogledali Soline in spoznali pomen soli. Pri plavanju smo napredovali. Čaka nas še preverjanje plavanja in spoznavanje dišavnic. Kljub vsem doživetjem pa že komaj čakamo, da pridemo domov.

ŠPORTNI DAN - POHOD IN KOLESARJENJE

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KROSU

Na OŠ Poljčane je potekalo tradicionalno medobčinsko tekmovanje v krosu. Tekmovanje je potekalo v lepem sončnem vremenu. Tekmovali so učenci iz osnovnih šol občin Makole, Oplotnica, Slovenska Bistrica in Poljčane. Skupaj je sodelovalo 11 osnovnih šol in več kot 200 učencev. Učenci 4. razreda so tekli na 500 m. Tek je bil ne tekmovalnega značaja in na koncu so vsi dobili medalje za sodelovanje. Od 5. do 9. razreda pa so učenci tekmovali v svojih kategorijah po razredih na razdalji 1000 m. Našo šolo je zastopalo 28 učencev in učenk in osvojili smo dve medalji.

KROS – POSAMEZNO

 1. mesto BOR VANTUR 8. R
 2. mesto ANEJ HORVAT 5. R

Boštjan Stražišar

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

V sodelovanju z občino Makole smo na Osnovni šoli Anice Černejeve Makole že 15. leto zapored uresničili Evropski teden mobilnosti. Prometnemu ozaveščanju namenjamo veliko pozornosti, posebej pa smo bili dejavni ob Evropskem tednu mobilnosti, katerega slogan je bil Varčne poti. Uspešno smo izvedli Dan brez avtomobila - šli v šolo in domov peš ali se peljali s kolesom ter s tem spremenili svoje potovalne navade in izbrali varčne poti. Sodelovali smo v akciji Ulice otrokom, kjer so nam, tudi letos, priskočili na pomoč makolski gasilci in medobčinski redar g. Ošlak. Na dnevu dejavnosti nas je obiskal g. policist, kateremu smo prisluhnili o naši varnosti in vedenju v prometu. Na športnem dnevu smo se nadihali svežega zraka saj smo se peš odpravili po razgibani makolski okolici ter krepili svoje telo in duha, ne da bi pri tem onesnaževali okolje v katerem živimo.

Zapisala: Klementina Mlaker

PODJETNIŠKI MARATON NA OŠ ANICE ČERNEJEVE MAKOLE