OŠ Anice Černejeve Makole

šola vedoželjnih, strpnih ...

pravičnih, solidarnih in odgovornih.

FOTOGALERIJA

ARHIV FOTOGALERIJE:

ŠOLSKO LETO 2021/22
ŠOLSKO LETO 2020/21
ŠOLSKO LETO 2019/20
ŠOLSKO LETO 2018/19
ŠOLSKO LETO 2017/18
ŠOLSKO LETO 2016/17
ŠOLSKO LETO 2015/16

ŠOLSKO LETO 2022/23

PODROČNO BADMINTON

Po uspešnem nastopu na medobčinskem tekmovanju smo se v sredo, 25. 1. 2023, udeležili še področnega tekmovanja v badmintonu, ki je potekalo na OŠ Mladika na Ptuju. Tokrat so dvoboji potekali na štirih igriščih. Igrali so v 4 kategorijah ločeno učenci in učenke. Učenci naše šole smo bili zopet zelo uspešni  in osvojili smo kar 6 medalj.

Bor Vantur in Ajda Žnidar sta osvojila 1. mesto in tako postala področna prvaka v svojih kategorijah. Pri mlajših kategorijah je Mia Dečman osvojila 2. mesto in Žana Mlakar 3. mesto. Pri starejših učenkah je Maša Sagadin osvojila 2. mesto in Veronika Kovačič 3. mesto.

Ajda Žnidar, Maša Sagadin in Veronika Kovačič so si s tem uspehom zagotovile nastop na državnem tekmovanju v badmintonu.

ISKRENE ČESTITKE!

Boštjan Stražišar

MAČEK MURI V 1. RAZREDU

Učenci 1. razreda smo se v prejšnjem tednu kar veliko srečevali z Mačkom Murijem. Spoznali smo pesem o Mačku Muriju, prebrali knjigo o njem, izdelali lutke in kar dve mačji mesti iz odpadnih škatel.

Učenci 1. razreda z učiteljicama Vero in Urško

ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V sredo, 18. 1. 2023, so učenci 6. do 9. razreda na drsališču po nekaj letih ponovno preverili svoje znanje drsanja. Prav dobro jih je šlo.

OBČINSKA PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI TER PRAZNIČNI KONCERT UČENCEV OŠ MAKOLE Z GOSTI

TRŽNICA LEPO OHRANJENIH KNJIG, ŠOLSKIH POTREBŠČIN, IGRAČ IN SLADKARIJ

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V NAMIZNEM TENISU

V torek, 20. 12. 2022, je na OŠ Kajetana Koviča Poljčane potekalo medobčinsko tekmovanje v namiznem tenisu  (posamezno in ekipno).

Udeleženci so bili iz naslednjih šol: OŠ Pohorski odred Slovenska Bistrica, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, OŠ Gustava Šiliha Laporje, OŠ Anice Černejeve Makole, OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec in OŠ Kajetana Koviča Poljčane.

Skupaj je nastopilo 31 dečkov in 13 deklic, v enotni kategoriji učencev letnik 2008 in mlajši.

Našo šolo je zastopalo šest učencev: Val Lončarič, Bor Vantur, Filip Kitak, Urban Lilek, Sara Gajšek in Mia Dečman.

Med posamezniki je naš učenec Val Lončarič osvojil 2. mesto in tako postal medobčinski podprvak.

Ekipno pa so naši učenci in učenke osvojili odlično 2. mesto.

»Čestitamo«

Boštjan Stražišar

PRAZNIKI »PO AMERIŠKO«

V torek, 13. 12. 2022 smo se udeležili delavnice za nadarjene, ki jo je vodila učiteljica Barbara Beckler. Posamezni učenci iz 6., 7. 8. ter 9. razreda pa smo se pridružili skupaj z učiteljico Natašo Kosajnč. Spoznali smo praznike po ameriško, komunicirali v angleščini z naravnim govorcem, Američanom, ki prihaja iz ameriške države New York, Danom Becklerjem, možem učiteljice Barbare Beckler, ki z družino že nekaj let živi v Sloveniji. Spoznali smo ameriške praznike in običaje, sodelovali v igrah v angleščini, prisluhnili predstavitvi g. Becklerja in se z njim pogovarjali, nato pa sodelovali v delavnici. Spekli smo prave ameriške ''sugar cookies'', jih okrasili z ''vanilla buttercream frosting'' in pripravili pravi ameriški ''Christmas punch''. Seveda smo se na delavnici imeli zelo lepo, odlično pa je bilo vse pripravljeno na koncu tudi poskusiti

Udeleženi učenci iz 6., 7., 8. in 9. razreda

INTERDISCIPLINARNA EKSKURZIJA V CELJE

V petek, 9. 12. 2022, se je skupinica nadarjenih učencev odpravila z vlakom v Celje. To skupinico smo sestavljali učenci od 5. do 7. razreda, spremljali sta nas učiteljici Klara Toplak in Jasmina Železnik. Vožnja z vlakom je trajala približno pol ure, a nam je dokaj hitro minilo. Izkrcali smo se polni dobre volje in pričakovanj. Na poti v Tehno park Celje smo si ogledali kip svetovne pisateljice in popotnice Alme Karlin. Prav tako smo si oči pasli na lučkah, nosove pa na opojnih vonjih, ki so, kljub slabemu vremenu, plavali po ulicah. Ko smo prispeli v Tehno park smo kupili karte in se odpravili do prostorov za »zabavo«. Ogledali smo si vsa mogoča čudesa, se preizkusili v marsičem in ustvarili marsikaj (na delavnicah s 3D pisalom). Stali smo v ogromnih milnih mehurčkih, se ulegli na žeblje (seveda ne prave), se vozili s kolesom po Celju (samo navidezno), natisnili svoj denar in padali iz strehe Celjskega doma (ne zares!). A kmalu, še prekmalu se je pojavila pred nami ura, ki je sporočala čas za odhod. Na poti na železniško postajo smo si v soju lučk ogledali staro mestno jedro Celja in njegove največje znamenitosti. Na železniški postaji je avtomat z hrano in pijačo »oropal« enega od učencev, kmalu pa je prispel vlak, a komaj ko je odpeljal in je prišel sprevodnik, smo ugotovili, da smo na napačnem vlaku – peljali smo se namreč z inter city-jem, namesto z navadnim vlakom. A na našo srečo je tudi ta vlak ustavil v Poljčanah. Bilo je konec čudovitega izleta in kmalu smo se razšli.

Viktorija R. G., 6.r

 

iEARN PROJECT – HOLIDAY CARD EXCHANGE PROJECT – TEAM 5 –

PARTNERING SCHOOLS FROM TWO SCHOOLS FROM

JAPAN, TWO SCHOOLS FROM TAIWAN, THE USA, AND BELARUS

We have made the cards for all partnering schools and received holiday greeting cards from schools from Japan and the USA. Thank you, iEARN friends!

OBISK KINEMATOGRAFA MARIBOX V MARIBORU

V četrtek, 8. 12. 2022 so učenci 8. razreda v okviru izbirnega predmeta filmska vzgoja obiskali kinematograf Maribox v Mariboru in si ogledali film.

OTVORITEV NOVIH ŠOLSKIH PROSTOROV

V petek, 18. 11. 2022, na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka smo imeli vsi učenci naše šole naravoslovni dan na temo Zajtrk z mlekom – super dan!

Hkrati pa je bil to za našo šolo prav poseben dan. S slavnostno prireditvijo smo namreč predali v uporabo nove šolske prostore – šolsko kuhinjo z jedilnico, požarno stopnišče in zunanje prenovljeno igrišče. Šolo je obiskalo mnogo gostov: župan občine Makole, gospod Franc Majcen, direktor občinske uprave, gospod Igor Erker, svetovalec za družbene dejavnosti, gospod Matjaž Kopše, predstavniki občinskega sveta, člani Sveta zavoda in Sveta staršev OŠ Anice Černejeve Makole, projektant in nadzornik, gospod Stanko Tement, direktor Cestnega podjetja Ptuj, gospod Boris Medved, vodja projekta, gospod Rok Lovrenčič, koordinator za varnost in zdravje pri delu, gospod Janez Čuček, vodja enote vrtca Makole, gospa Marjeta Klajnšek, ravnatelji in ravnateljice sosednjih šol ter upokojeni delavci šole. Po končani prireditvi so sledili slavnostni prerez traku, ogled prostorov ter pogostitev.

Nina Galun

NAŠA LONDONSKA ZGODBA

Našo londonsko zgodbo smo začeli pisati 15. oktobra 2022. Učenci iz 8. in 9. razreda smo se skupaj z našo učiteljico angleščine Natašo Kosajnč in ravnateljico Silvestro Samastur, ki sta nas spremljali na naši poti, odpravili iz Slovenske Bistrice do letališča v Benetkah, v Italiji, od koder smo z letalom poleteli v Veliko Britanijo, domovino angleškega jezika. Za skoraj vsakega izmed nas je bila to prva pot z letalom. Po skoraj dve urnem letu smo se odpravili na podzemno železnico in prispeli v ''resnični'' London, takšen, kot smo ga do tedaj poznali le iz slik, posnetkov in zemljevidov. Videli smo tipične londonske zgradbe in videli London v svojem naravnem habitatu.

Naš potep  po Londonu smo začeli z ogledom trga Piccadilly Circus, kjer stoji kip Erosa v soju nočnih neonskih luči ter znani londonski Hard Rock Cafe. Pot smo nadaljevali do dvorane O2, kjer smo si preprosto morali privoščiti napitek v znani kavarni Starbucks. Sama priporočam tudi ledeni čaj z breskvijo😉. Kosili smo v Burger Kingu, pot nazaj pa smo opravili z vožnjo z gondolo in prečkali reko Temzo. Na ta način smo prihranili številne korake, ki smo jih vsak dan prehodili v Londonu in kar je bila na našem potovanju pogosta tema pogovora.

Komaj smo se naspali, že je bil pred nami drugi dan, poln pričakovanj po novih doživetjih. Po obilnem angleškem zajtrku smo se odpravili na raziskovanje mesta. Ta dan je bil tisti tipični, zanimiv in znani London, ki ga vidimo iz slik. Po mestu nas je popeljal domačin, naravni govorec in Anglež, Mr. Nick, ki se je z nami pogovarjal le v angleškem jeziku. Ogledali smo si menjavo straže pred Buckinghamsko palačo. Naj povem, da je gneča v resnici še večja, kot je to videti na slikah. Po tem, skoraj svečanem dogodku, smo se odpravili v narodno galerijo National Gallery, kjer smo videli vse vrste umetnin, tudi znamenite Van Goghove sončnice. Pot smo nadaljevali v kitajsko četrt China town, kjer smo občudovali prelepe laterne, ki so visele nad nami. V tem času je namreč potekal festival lune. Kakšno pa bi bilo naše potovanje v London, brez tega, da bi si ogledali znameniti Big Ben? Seveda smo si ga ogledali, skupaj z britanskim parlamentom. Kot zanimivost naj povem, da je v resnici samo zvonu v zvoniku ime Big Ben, stolp pa se imenuje Elizabeth tower. Z njim smo posneli toliko slik, da bi iz njih lahko nastal že skoraj samostojni album. Podrobneje smo si ogledali še dva muzeja, Natural History Museum in Science Museum. Četudi smo bili precej izmučeni, saj smo tudi ta dan prehodili veliko kilometrov, smo se okrepčali v Pizza Hut, nato pa se odpravili nazaj v hotel.

Pripravljeni na naš predzadnji dan smo se odpravili na pot, ki je bila tokrat nekoliko krajša. Sprehodili smo se do londonskega panoramskega kolesa London Eye, kjer smo lahko, zdaj že dobro znani, London opazovali iz druge perspektive in tako še bolj začutili in doživeli njegovo veličastnost. Odšli smo v muzej Madame Tussauds, kjer smo videli voščene lutke vseh naših najljubših igralcev, pevcev in likov iz znanih filmov kot je Star Wars. Nato smo v četrti Camden Town nakupili spominke za naše najbližje in seveda tudi nekaj malega zase. Ta dan smo jedli v tradicionalnem angleškem pubu, kjer smo si samostojno, v angleščini, naročili hrano in pijačo. Fish and Chips je spremenil moje življenje in nobena riba več ne bo dosegla tega standarda.

Zdaj pa še zadnji dan. Še zadnjič smo pojedli pravi angleški zajtrk v hotelu, se še zadnjič opravili na pot in ponovno občudovali ter raziskovali skrite kotičke Londona.  Z ladjico smo se popeljali po reki Temzi in videli prečudoviti Tower Bridge, Tower of London ter številne nebotičnike z zelo zanimivimi domačimi imeni kot je voki-toki, kumara in podobno.

Naš čas v britanski prestolnici je vse prehitro minil in že smo bili na letalu, na poti nazaj v naše, slovenske kraje. Z veseljem naj povem, da smo se veliko naučili, pridobili ogromno izkušenj ter prehodili številne poti. Bilo je magično in nepopisno lepo. Doživeti tolikšno mesto, v katerem živi za štiri in pol toliko ljudi kot v Sloveniji je nepozabno. Aktivno uporabljati angleščino pa navdihujoče. Skratka, izkušnja je bila neprecenljiva in popolnoma očarljiva.

Lenka Rojs, 9. razred OŠ Anice Černejeve Makole

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V BADMINTONU

Tekmovanja, ki je potekalo 24. 11. 2022 na OŠ Sp. Polskava so se s svojimi učenci in učenkami udeležile tri osnovne šole: OŠ Črešnjevec, OŠ Sp. Polskava in OŠ Makole. Dvoboji so potekali na treh igriščih. Igrali so v 4 kategorijah ločeno učenci in učenke. Učenci naše šole so bili zelo uspešni in od sedmih učencev in učenk naše šole jih je kar šest stopilo na stopničkah za zmagovalce. Bor Vantur in Ajda Žnidar sta postala medobčinska prvaka v svoji kategoriji.

Rezultati:

V kategoriji mlajših učenk je drugo mesto je osvojila Mia Dečman in tretje mesto Žana Mlakar, Sara Gajšek pa je končala na četrtem mestu.

V kategoriji mlajših učencev je zmagoval Bor Vantur.

V kategoriji starejših učenk pa so prva tri mesta osvojile vse tri učenke naše šole. Zmagovalka je postala Ajda Žnidar, drugo mesto je osvojila Maša Sagadin in tretje mesto Veronika Kovačič

»Čestitke za super uspeh«

Boštjan Stražišar

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA STAREJŠE UČENCE

V sredo, 16. 11. 2022, je v Poljčanah potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za starejše učence. Medobčinskega košarkarskega tekmovanja so se letos udeležile štiri osnovne šole. Naši učenci so se pomerili proti ekipam 2. OŠ Slov. Bistrica, OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica in OŠ Poljčane. Kljub temu, da smo izgubili vse tri tekme smo bili z našo igro zadovoljni saj smo igrali proti zelo kvalitetnim tekmecem.

REZULTATI NAŠIH TEKEM

  Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica 16 : 32
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ 2. OŠ Slov. Bistrica 22 : 28
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 18 : 47

Končni vrstni red:

  1. OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica
  2. OŠ 2. OŠ Slov. Bistrica
  3. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
  4. OŠ Anice Černejeve Makole

Ekipo OŠ Anice Černejeve Makole so zastopali:

Bor Vantur, Filip Kitak, Klemen Žolnir, Matic Kunej, Gal Gracej, Lovro Kegl, Anže Kovačič, Jernej Dacinger, Nino Gerečnik, Nik Pristovnik, Mai Dečman in Val Lončarič.

Boštjan Stražišar

VAJA EVAKUACIJE IN NOVO POŽARNO STOPNIŠČE

V petek, 28. 10. 2022, smo učenci in zaposleni na OŠ Anice Černejeve Makole v sodelovanju z gasilskim društvom Makole izvedli vajo evakuacije in prvič preizkusili novo požarno stopnišče. Za pomoč in sodelovanje se jih iskreno zahvaljujemo.

ATLETSKA OLIMPIJADA

V četrtek, 20. oktobra je na atletskem stadionu v Slovenski Bistrici po dveh letih premora zopet potekala Atletska olimpijada. Na tekmovanju so nastopili učenci in učenke iz osnovnih šol občine Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Okoli 300 mladih atletov in atletinj se je pomerilo v skoku v daljino, v tekih, skoku v višino, metu žvižgača in suvanju krogle.

Našo šolo je zastopalo 13 atletov od 6. do 9. razreda. Dosegli smo kar nekaj lepih rezultatov in domov prinesli 5 medalj.

VAL LONČARIČ:

  1. mesto Skok v višino

MIA DEČMAN:

  1. mesto Skok v višino

BOR VANTUR:

  1. mesto Tek 600 m
  2. mesto Skok v daljino

ŽANA MLAKAR:

  1. mesto Skok v višino

Čestitke vsem nastopajočim!

 

Boštjan Stražišar

JESEN V GOZDU

Z učenci 1. razreda smo raziskovali jesenski gozd, ki je obarvan v najrazličnejše odtenke jesenskih barv. Opazovali smo gozdne rastline in živali. Nabrali smo nekaj jesenskih plodov in listov. V gozdu smo iz naravnega materiala ustvarili hiške za gozdne škrate.
Učiteljici Vera in Urška

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V MALEM NOGOMETU ZA STAREJŠE UČENCE

12. 10. 2022 je v Slovenski Bistrici potekalo medobčinsko tekmovanje v malem nogomet za starejše učence letnik 2008 in mlajši. Našo šolo so zastopali učenci 7. in 8. razreda. Turnirja se je udeležilo 9 osnovnih šol. Tekmovanje je potekalo v treh skupina na treh igriščih. Učenci OŠ Makole so tekmovanje zaključili z dvema zmagama in dvema porazoma,  kar je bilo na koncu dovolj za 7. mesto. Prvo mesto je osvojila ekipa 2. OŠ Slov. Bistrica.

Rezultati naših tekem:

OŠ MAKOLE : OŠ POLČANE 1 : 7

OŠ MAKOLE : OŠ OPLOTNICA 1 : 2

OŠ MAKOLE : OŠ ČREŠNJEVEC 4:1

OŠ MAKOLE : OŠ LAPORJE 2 : 1

Našo šolo so zastopali:

Bor Vantur, Val Lončarič, Mai Dečman, Gal Gracej, Jernej Dacinger, Filip Kitak, Lovro Kegl

Boštjan Stražišar

TEHNIŠKI DAN - SVETLOBA

URA ALI KAMERA?

V četrtek, 6. 10. 2022, smo imeli prvi naravoslovni dan. Izdelovali smo KAMERO OBSCURO, tisti bolj natančni pa tudi SONČNO URO. S kamero obscuro lahko vidimo stvari obrnjene na glavo. Torej, če pogledamo skozi večjo luknjico, skozi manjšo na platnu iz peki papirja vidimo predmet (npr. čajno svečko) obrnjeno na glavo. Pri sončni uri pa je malo drugače. Izdelek je skoraj nepredstavljivo lep, že skoraj kot okrasek. Če uro obrnemo proti severu, nato pa sonce posveti na palčko, nam njena senca pokaže, koliko je ura.

Po napornem delu smo svoje roke in možgane odpočili z gledanjem filmov.

Viktorija R. G., 6. razred

SPREJEM PRVOŠOLCEV V SKUPNOST UČENCEV

V četrtek, 6. 10. 2022, so bili naši prvošolci tudi uradno sprejeti v Skupnost učencev OŠ Anice Černejeve Makole. Na slavnostnem dogodku, ki sta ga vodili predsednica skupnosti učencev, Lenka Rojs, in podpredsednica skupnosti učencev, Špela Pavlič, so učenci prvega razreda zaprisegli, da bodo spoštovali pravila naše šole in tako postali enakovredni člani šolske skupnosti. V dar so prejeli zaprisego in metuljčka – simbol naše šole.

Viktorija R. G., 6. razred

ŠPORTNI DAN – ŠPORTNE IGRE

V Tednu otroka smo izvedli športni dan, katerega glavni cilj so bile športne igre. Krepili in razvijali smo osnovne gibalne spretnosti kot so: tek, plezanje, plazenje, vodenje, lovljenje in metanje žoge ter osnovne prvine akrobatike. Dejavnosti so bile pripraljene na različnih postajah – poligon, plezalna stena, štafetne igre, Med dvema ognjema, Gibalni štiri v vrsto, fitnes in Tek za podnebne spremembe, tako, da smo bili ves dan v gibanju. Za nameček smo si v Domu krajanov Makole ogledali lutkovno predstavo Buča Debeluča, ki je zagotovo pripomogla k večji strpnosti med igrami tekmovalnega značaja. Kot se za športni dan spodobi je bil dan aktiven, predvsem pa zelo raznolik.

                                                                                               Zapisala: Klementina Mlaker

MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE PRI POUKU ŠPORTA V 1. RAZREDU

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI – Trajnostno povezani

Letos smo v občini Makole že štirinajsto leto zapored uresničili Evropski teden mobilnosti. Na naši šoli prometnemu ozaveščanju namenjamo veliko pozornosti, posebej pa smo bili dejavni ob Evropskem tednu mobilnosti, katerega slogan je bil Trajnostno povezani. Uspešno smo izvedli Dan brez avtomobila - šli v šolo in domov peš ali se peljali s kolesom. Sodelovali smo v akciji Ulice otrokom ter na dnevu dejavnosti prisluhnili policistu o naši varnosti v prometu. Na športnem dnevu smo se nadihali svežega zraka saj smo se peš in s kolesi odpravili po razgibani makolski okolici. Trajnostno smo se povezali učenci, učitelji in starši. Dosegli smo glavni namen Evropskega tedna mobilnosti -  vsaj za nekaj časa, smo spremenili svoje potovalne navade.

Zapisala: Klementina Mlaker

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KROSU

Osnovna šola Poljčane je po treh letih premora zopet organizirala medobčinsko tekmovanje v krosu. Tekmovanje je bilo v sredo, 28. 9. 2022. Tekmovali so učenci iz osnovnih šol občin Makole, Oplotnica, Slovenska Bistrica in Poljčane. Skupaj je tekmovalo več kot 200 dečkov in deklic. Dečki in deklice, letnik 2013 (4. razred), so tekli na 500. Dečki in deklice od letnika 2012 (5. razred) do letnika 2008 (9. razred) pa so tekli na 1000 m za rezultate posamezno in ekipno. Krosa se je udeležilo tudi 26 učencev naše šole od 4. do 9. razreda.

Bor Vantur je v kategoriji učencev 7. razreda osvojil 3. mesto. Anej Horvat in Eva Gajšek pa sta v kategoriji 4. razredov osvojila 2. mesto.

Čestitamo!

Boštjan Stražišar

 

 

ULICA OBRTI

V petek, 16. 09. 2022, smo se učenci od 6. do 9.razreda odpravili na Mednarodni obrtni sejem v Celju. Obiskali smo Ulico obrti, kjer so bili predstavljeni različni atraktivni in deficitarni poklici, sistem izobraževanja v Sloveniji in vajeništvo kot ena od možnih oblik srednješolskega izobraževanja. Ker smo si sejem ogledali v okviru tehniškega dne, smo v šoli dobili učni list, ki smo ga reševali s pomočjo predstavitevna sejmu. Obiskali smo tudi EuroSkills – tekmovanje v različnih poklicih.

V spominu mi je najbolj ostal sladoled, ki smo ga dobili pri stojnici, kjer sta se predstavljala poklica pek in slaščičar.

Na sejmu smo izvedeli veliko novega o poklicih, ki jih do sedaj nismo prav dobro poznali, informacije pa nam bodo zagotovo  koristile pri izbiri srednje šole in poklica.

Doživeli smo zanimiv poklicni dan, ki je bil hkrati tudi zelo sladek.

Nina Galun, 8. R.

DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

Vsi vemo, da smo Slovenci športni narod in to nam zavida ves svet. To dokazujejo ne le številni uspehi slovenskih športnikov, temveč tudi polna igrišča in športne dvorane, ceste polne kolesarjev, tekači na številnih športnih prireditvah, smučarji ter hribolazci in pohodniki.

Država je 18. junija 2020 na pobudo OKS - ZŠZ razglasila 23. september za Dan slovenskega športa.  Datum je izbran kot obletnica 23. septembra 2000, ko je ob zmagi veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna Zdravljica.

Tudi letos smo na OŠ Anice Černejeve obeležili ta državni praznik – Dan slovenskega športa.

V petek,  23. septembra, smo z učenci in učenkami od 6. do 9. razreda tako izvedli prvi športni dan z naslovom: »Tour po mojih krajih« (učenci so izbirali med podhodom in kolesarjenjem). Učenci nižjih razredov pa so se udeležili pohoda.

V ŠOLSKI KNJIŽNICI

V sredo, 21. 9. 2022, so prvošolci obiskali šolsko knjižnico. Prisluhnili so pravljici Sneguljčica, postali člani šolske knjižnice in v dar prejeli knjigo Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib. Knjigo kot vzpodbudo k prvim samostojnim bralnim korakom vsem prvošolcem v Sloveniji podarja Društvo BZ.

Da bo branje še zabavnejše, so v razredu izdelali pisana in igriva knjižna kazala.

Verjamemo, da bodo vsi postali dobri bralci in zvesti obiskovalci naše knjižnice.

Knjižničarka Barbara in učiteljici Vera in Urška

UČENCE 1. RAZREDA JE OBISKAL POLICIST

V okviru Evropskega tedna mobilnosti nas je obiskal policist. Skupaj smo se sprehodili po Makolah, si ogledali prometno signalizacijo in ponovili kako pravilno prečkati cesto čez prehod za pešce.
 

OGLED RAZSTAVE ČAR LESA

Na dvorcu Štatenberg je bila od 1. do 13. septembra 2022 odprta razstava Čar lesa. Pobudnik in organizator razstave Čar lesa Makolčan dr. France Pohleven je za učence 8. in 9. razreda pripravil voden ogled, predavanje in delavnice, ki sta jih izvedla študenta Biotehnične  fakultete iz Ljubljane. Skozi različne zabavne in poučne dejavnosti so učence  spodbujali k razmišljanju o ekološkem pomenu lesa, trajnosti in družbeni odgovornosti.

KULTURNI DAN - FORMA VIVA MAKOLE 2022

Prvi kulturni dan učencev predmetne stopnje je potekal po poti FORMA VIVE MAKOLE do parka skulptur. Tam so ustvarjali kiparji. Učenci so z njimi opravili pogovore in tudi sami ustvarjali iz naravnih materialov.

PRVI ŠOLSKI DAN V PRVEM RAZREDU

Dostopnost