OŠ Anice Černejeve Makole

šola vedoželjnih, strpnih ...

pravičnih, solidarnih in odgovornih.

FOTOGALERIJA

ARHIV FOTOGALERIJE:

ŠOLSKO LETO 2017/18
ŠOLSKO LETO 2016/17
ŠOLSKO LETO 2015/16

 

AKTUALNO ŠOLSKO LETO 2018/19

AMBASADORJI MODRIH SRC

Učenci in učitelji smo zopet združili moči in še enkrat pokazali, da smo solidarni. Postali smo ambasadorji modrih src, ambasadorji dobrih del in dodali svoj košček v mozaiku srčne akcije NIVEA Podarite nam modro srce, ki pomaga na poti do izobrazbe otrokom iz socialno šibkejših družin.

PODROČNO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA MLAJŠE UČENCE

V ponedeljek, 11. 3. 2019, je na OŠ Olge Meglič na Ptuju potekalo področno tekmovanje v košarki za dečke letnik 2006 in mlajše.

Med seboj so se pomerile štiri najboljše ekipe iz območja Slov. Bistrice in Ptuja: ekipa OŠ Olge Meglič, ekipa OŠ Breg, ekipa OŠ Kajetana Koviča Poljčane in ekipa naše šole.

Gledali smo zelo dramatične tekme. Prvo tekmo smo igrali proti OŠ Breg in jo dobili z minimalno zmago 42:41. Nato nas je čakala tekma za prvo mesto proti domači ekipi iz OŠ Olge Meglič. Prikazali smo zelo dobro in borbeno igro. Kljub temu so bili domačini za las boljši in zmagali z 29:26. Na koncu smo bili z rezultatom zelo zadovoljni, saj smo osvojili 2. mesto.

Končni vrstni red:

 1. OŠ Olge Meglič
 2. OŠ Anice Černejeve Makole
 3. OŠ Breg
 4. OŠ Kajetana Koviča Poljčane

Ekipo OŠ Makole so sestavljali:

Vid Lončarič, Vid Dolenc, Vid Robar, Mitja Orešič, Lan Mesarič, Gašper Sagadin, Jure Dacinger in Jaka Potisk.

Boštjan Stražišar

PUST 2019

Od hiše do hiše, od vrat do vrat
prinašamo smeh vam in s smehom pomlad ...

V torek, 05. marca, smo se tudi na naši šoli prepustili pustnemu vzdušju. Kako zabavno in  norčavo je bilo, pa si oglejte na priloženih fotografijah.

ŠOLA V NARAVI - CŠOD KRANJSKA GORA

PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

V četrtek, 07. februarja, smo se s šolsko proslavo poklonili našemu največjemu pesniku  Francetu Prešernu in s tem obeležili slovenski kulturni praznik.  Z glasbenimi in recitacijskimi točkami naših učencev smo zopet dokazali, kako pomembna je kultura v našem vsakdanjem življenju.

KULTURNI DAN

KOŠARKARJI NAŠE ŠOLE POSTALI MEDOBČINSKI PRVAKI

V sredo, 13. 2. 2019, je na naši šoli potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za mlajše učence. Tekmovanja so se letos udeležile samo tri osnovne šole. Naši učenci in učenka 7. razreda so prikazali odlično igro  in na koncu osvojili 1. mesto ter postali medobčinski prvaki. Prav tako so se uvrstili na področno tekmovanje. V veliko pomoč so jim bili tudi glasni navijači, ki so ta dan zapolnili makolsko telovadnico.

 

RAZPORED TEKMOVANJA IN REZULTATI

Rezultat
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica 40 : 20
OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 23 : 41
OŠ Anice Černejeve Makole : OŠ Kajetana Koviča Poljčane 22 : 14

 

Končni vrstni red:

 1. OŠ Anice Černejeve Makole
 2. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
 3. OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica

 

Ekipo so zastopali:

Vid Lončarič, Iva Plavec, Žiljen Topolšek, Mitja Orešič, Žiga Koren, Vid Robar, Vid Dolenc, Gašper Sagadin, Jaka Potisk in Lan Mesarič.

 

Za prikazano igro jim iskreno čestitamo.

 

OPB IMA TALENT

Učitelji podaljšanega bivanja smo letos prvič organizirali dogodek OPB IMA TALENT. Učenci so ves mesec pridno vadili in se pripravljali na današnji spektakel. Ker so nekateri učenci tudi sami spremljali talente po televiziji, smo tudi mi organizirali voditeljici – učenki 5. razreda in žirijo – prav tako učenke 5. razreda.  Predstavili so se z različnimi točkami: s petjem, plesi, rapanjem, skeči in igranjem na inštrument. Dogodek so otvorile učenke 1. razreda. Na koncu vseh predstavljenih nastopov je žirija seštela pridobljene točke in razglasili so prva tri mesta. Zmagovalna točka je pripadala učenki 4. razreda, ki je zapela pesem IN MY MIND.

Učitelji podaljšanega bivanja smo bili več kot navdušeni nad izvedenim dogodkom. Zavedamo se, da je čas, ki ga preživljamo z otroki v podaljšanem bivanju, dragocen, zato se trudimo, da otrokom ponudimo številne izzive, ki jih sproščajo in zabavajo.

Vsem nastopajočim še enkrat čestitamo za pogum in izvedbo nastopa!

Vodja aktiva OPB, Mišela Jeza

PROJEKT STAREJŠI UČIJO MLAJŠE (v 3. razredu)

V mesecu januarju sta se nadarjeni učenki Blažka Fišer in Charlie Križanc Stojnšek postavili v vlogo učiteljic ter poučevali tretješolce. Po predhodnem načrtovanju in pripravi učnega procesa sta zanje v šolski knjižnici pripravili pouk slovenščine na temo zime po načelih formativnega spremljanja. Tretješolce sta ustrezno motivirali za poslušanje različnih zimskih zgodbic, se po branju z njimi pogovorili o prebranem, pripravili različne igre na temo prebranih pravljic ter jih vodili skozi domiselne delavnice. Tretješolci so nato predstavili, kaj so počeli v dveh učnih urah pod vodstvom svojih učiteljic, ter zapisali, kaj jim je bilo pri tovrstnem poučevanju všeč in kaj ne. Tudi nadarjeni učenki sta evalvirali potek učnih ur ter izpostavili, kaj bi lahko izboljšali pri podobnem delu v prihodnje.

Snježana Rajaković in Barbara Gmeiner Kline

PROJEKT STAREJŠI UČIJO MLAJŠE (v 1. razredu)

V mesecu januarju so se nadarjeni učenci: Blažka Fišer, Charlie Križanc Stojnšek, Živa Mlakar, Neža Rojs, Aljaž Golob in Sebastjan Plavčak postavili v vlogo učiteljev in poučevali prvošolce. Po predhodnem načrtovanju in pripravi učnega procesa so zanje v šolski knjižnici pripravili pouk slovenščine na temo zime po načelih formativnega spremljanja. Prvošolce so ustrezno motivirali za poslušanje različnih zimskih zgodbic, se po branju z njimi pogovorili o prebranem, pripravili različne igre na temo prebranih pravljic ter jih vodili skozi domiselne delavnice. Prvošolci so nato predstavili, kaj so počeli v dveh učnih urah pod vodstvom svojih učiteljev, ter povedali, da so bili s tovrstnim poučevanjem zelo zadovoljni. Tudi nadarjeni učenci so evalvirali potek učnih ur ter izpostavili, kaj bi lahko izboljšali pri podobnem delu v prihodnje.

Vera Kunstek in Barbara Gmeiner Kline

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V VELESLALOMU

V sredo, 23. 1. 2019, je na Treh Kraljih potekalo že peto medobčinsko tekmovanje v smučanju, In sicer v eni vožnji veleslaloma. V zelo zahtevnih vremenskih pogojih (mraz, megla, sneženje ...) se je na veleslalomsko progo podalo 115 smučarjev, ki so tekmovali v šestih kategorijah. Tekmovanja se je udeležilo tudi 7 učencev naše šole: Marvin Kotnik (29), Lovro Kegl (10), Alina Kegl (17), Nuša Strižič (16), Žiga Koren (26), Vid Dolenc (23). Najboljši rezultat je dosegla Iza Ritonja, ki je v kategoriji starejših učenk postala medobčinska podprvakinja. Dosegla je odlično 2. mesto.

Čestitamo!

Boštjan Stražišar

BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT

V četrtek, 20. 12. 2018, smo pevke in pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora naše šole pripravili tradicionalni koncert. Koncert je v prvem delu posvečen državnemu prazniku, v drugem delu pa pričakovanju Božička in Novega leta.

Letos so državno himno zapeli fantje, ki so se za to priložnost združili v deški pevski zbor. Svoje naloge so se lotili zelo resno in jo tudi dobro opravili.

Tudi oba pevska zbora sta se letos še posebno potrudila. Program je bil izbran v glavnem iz popularne glasbe, manjkale pa niso niti tradicionalne božične pesmi. Vodilna nit izbranih skladb je bila mir in prijateljstvo.

Skozi pestro dogajanje so nas vodile palčice, ki sem jih letos poiskala kar v pevskem zboru. Maja, Naja, Lenka, Maša, Klara, Lucija, Patricija, Ajda, še ena Maja ter Pia so  nas suvereno peljale skozi glasbeno dogajanje.

Seveda ne gre brez naših enkratnih gostov.
Na kitari nas je najprej nežno  pozdravil, nato pa odločno spremljal mladi kitarist , učenec bistriške glasbene šole,  Jernej Kosajnč.

Na klavirju je pevski zbor spremljal profesor Robert Glunec, ki v Makolah poučuje mlade pianiste in pianistke v zasebni glasbeni šoli.  Urban, Ajda in Klemen  so nas prepričali, da v Makolah deluje dobra glasbena šola.

Twirlingice so nas pod  strokovnim vodstvom  mentorice Nastje v svojem nastopu popeljale v  čarobni svet, kjer so s pravo virtuoznostjo uskladile svoje gibe z glasbo.

In … končno sta najboljša harmonikarja Gašper in Viki na oder pripeljala Božička. Ta je zbranim otrokom razdelil nekaj sladkih dobrot.

Vsega  lepega je prehitro konec. Domov smo odšli dobre volje in polni zaupanja v leto 2019.

Mentorica Irena Ravnikar

DAN ZA PLES

V petek, 21. decembra 2018, smo na poseben in malo drugačen način zaključili koledarsko leto. Po kratki objavi o pomenu praznikov in srečelovu so se učenci in učitelji od 1. do 9. razreda posvetili plesu. Učenci so pod vodstvom plesnih učiteljev plesne šole Pingi zaplesali v skupinah na skladbe iz muzikla Mamma Mia. Na začetku so učenci pridno vadili koreografijo po razredih oz. skupinah. Prve ure so kar hitro minile in ob 12.00 je že bil čas, da se vsi skupaj zberejo v telovadnici in predstavijo svoje koreografije. Nastop učencev naše šole so na koncu popestrili še plesalci plesne šole Pingi, ki so nam zaplesali. Uživali smo prav vsi.

NAMIZNI TENIS

V sredo, 19. 12. 2018, je na OŠ Kajetana Koviča v Poljčanah potekalo posamično medobčinsko prvenstvo v namiznem tenisu. Letos je bilo tekmovanje množično obiskano, prvič se ga je udeležilo kar 6 šol. Skupaj je tako nastopilo 66 dečkov in 27 deklic.

Udeleženci so bili iz naslednjih šol: OŠ Pohorski odred Slovenska Bistrica, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, OŠ Gustava Šiliha Laporje, OŠ Anice Černejeve Makole, OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec in OŠ Kajetana Koviča Poljčane.

Našo šolo je zastopalo sedem učencev: Anja Lončarič, Anja Godec, Nik Simrajh, Matevž Koren, Žiga Koren, Vid Lončarič in Vid Dolenc. Pri učencih sta najboljši rezultat dosegla  Vid Dolenc in Nik Simrajh, ki sta izpadla v osmini finala. Pri učenkah pa je Anja Lončarič postala medobčinska podprvakinja. Osvojila je 2. mesto.

Mesto Priimek in ime Šola
1. Žolek Zoja OŠ Sp. Polskava
2. Lončarič Anja OŠ Makole
3. Grilj Katarina OŠ Črešnjevec

 

Medalje so osvojili:

Mesto Priimek in ime Šola
1. Papotnik Žiga OŠ Laporje
2. Haložan Gašper OŠ Sp. Polskava
3. Kop Jaka OŠ Črešnjevec

Boštjan Stražišar

TRŽNICA LEPO OHRANJENIH IGRAČ, OTROŠKIH KNJIG IN ŠOLSKIH POTREBŠČIN TER SLADKARIJ

V sredo, 19. 12. 2018, smo na naši šoli pripravili tržnico lepo ohranjenih igrač, otroških knjig, šolskih potrebščin in sladkarij. V ta namen so učenci doma zbrali lepo ohranjene reči, ki jih ne potrebujejo več, in jih prinesli v šolo. Reči so najprej zbirali po razredih, nato pa smo pripravili tržnico, kjer so lahko vsi učenci v zameno za določeno število zamaškov dobili predmet, ki so si ga izbrali.

Letos so učenci zbrali rekordno število reči, zato je bila naša tržnica izjemno bogata. Prav tako pa so prinesli veliko količino zamaškov, ki so jih zamenjali za željeni predmet, ostanek pa oddali v šolski zbiralnik zamaškov.

Namen akcije je bil zbrati čim več zamaškov, ki smo jih podarili družini 6-letnega Luke, ki boleha za cerebralno paralizo.

Petra Bercko Beranič,

mentorica skupnosti učencev

 

PODROČNO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA STAREJŠE UČENKE

Po uspešnem nastopu na medobčinskem tekmovanju v košarki se nas je deset učenk iz sedmega, osmega in devetega razreda v ponedeljek 10. 12. 2018, odpravilo na področno tekmovanje v Poljčane. Tokratne tekmice so bile iz ptujskega območja. Odigrale smo dve tekmi, prvo proti OŠ Majšperk, drugo pa proti OŠ Markovci. Tekmo proti OŠ Majšperk smo zmagale z rezultatom 31:26, tekmo proti OŠ Markovci pa smo izgubile z rezultatom 47:18. Kljub enemu porazu smo na koncu osvojile drugo mesto in se uvrstile v četrtfinale državnega prvenstva ter s tem dosegle imeniten uspeh.

Charlie Križanc Stojnšek

 

IZDELAVA VOŠČILNIC ZA ŠOLSKI SKLAD

December je idealen čas za druženje s prijatelji, znanci …  Bližajo se božično-novoletni prazniki, kjer smo lahko kreativni in ustvarjalni. V torek, 4. 12. 2018, smo na šoli organizirali delavnice, na katerih smo izdelovali voščilnice za šolski sklad in urili naše ročne spretnosti. Starši in otroci so se druženja udeležili v velikem številu. Kako lepo smo se imeli med ustvarjanjem, pa si lahko pogledate na fotografijah.

Mišela Jeza

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KOŠARKI ZA STAREJŠE UČENKE

V petek, 30. 11. 2018, je na OŠ Pohorskega bataljona v Oplotnici potekalo medobčinsko tekmovanje v košarki za deklice letnik 2004 in mlajše.

Med seboj so se pomerile štiri ekipe: ekipa OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica, ekipa OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, ekipa OŠ Kajetana Koviča Poljčane in ekipa naše šole.

Vzdušje v dvorani je bilo navijaško, ozračje napeto, za kar so poskrbeli neutrudni domači navijači.

Gledali smo zelo borbene tekme, na koncu pa so se na parketu najbolj izkazale učenke naše šole in osvojile prvo mesto. Predvsem prva tekma med našo ekipo in favorizirano ekipo iz OŠ Pohorskega odreda je bila izredno napeta. Prav v zadnji sekundi je naša učenka Anja Lončarič dosegla koš za zmago 20:18. S to zmago smo si zagotovili nastop v finalu.  V finalu smo imeli nekoliko manj dela z nasprotnicami iz OŠ Kajetana Koviča Poljčane, ki smo jih premagali z 18:10. S tem smo se uvrstili na področno tekmovanje, ki bo potekalo v Poljčanah.

Boštjan Stražišar

 

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

Tudi letošnji tretji petek v novembru je zaznamoval tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci in zaposleni na OŠ Anice Černejeve Makole smo z gosti pozajtrkovali v naših učilnicah. Ker projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka spodbuja lokalne pridelovalce hrane, smo na obisk povabili lokalne ponudnike, s katerimi sodeluje naša šola . Povabilu so se odzvali Sadjarstvo Horvat, Testenine Jovi, Čebelarstvo Hajšek in kmetija Rabič. V avli šole smo organizirali tržnico lokalnih dobrot, kjer so lokalni ponudniki predstavili svoje izdelke. Društvo gospodinj in kmečkih žena Makole ter Društvo kmetic Ložnica pa so nam pripravili nekaj tradicionalnih slovenskih jedi. Ves dopoldan smo okušali različne jedi in razvajali naše brbončice. Hvala vsem za sodelovanje!

 

TEHNIČNI DAN - OVE IN URE

V  torek, 23. 10. 2018, so se učenci naše šole od 6. do 9. razreda udeležili Tehniškega dne. Tehniški dan je potekal na MIC ŠC Ptuj. Tema je bila OVE in URE (obnovljivi viri energije in učinkovita raba energije) v okviru projekta, ki ga sofinancira BORZEN.

Tehnični dan je potekal v dveh delih.

Pri teoretičnem delu smo bili s pomočjo PowerPoint prezentacije seznanjeni z obnovljivimi viri energije (OVE) in učinkovito rabo energije (URE). Prikazan je bil primer delovanja toplotne črpalke, kako delujejo sončni kolektorji ter fotonapetostni ali fotovoltajični sistemi.

V drugem delu  so učenci sestavljali in preizkusili različne modele, ki za svoje delovanje uporabljajo OVE  - sončno svetlobo (reflektor) in veter (fen).

 

USTVARJANJE V ČASU OPB

Ustvarjalno preživljanje prostega časa v oddelku podaljšanega bivanja je namenjeno razvedrilu, sprostitvi, počitku in predvsem ustvarjanju. Učenci 1. razreda zelo radi ustvarjajo. Izdelujejo različne izdelke, ki vedno znova krasijo učilnico oziroma hodnike šole. Prilagam nekaj utrinkov ustvarjalnih prstkov učencev 1. razreda v času OPB.

Učiteljica OPB, Mišela Jeza

 

LUTKOVNO GLEDALIŠČE V 1. RAZREDU

V 1. razredu smo si pričarali pravo lutkovno gledališče. Pri pouku slovenščine so učenci spoznali pravljico Mojce Pokraculje. Pravljica je bila učencem zelo všeč, zato so si pri pouku likovne umetnosti izdelali lutke iz papirja. Učence sva razdelile v skupine in vsak učenec si je izdelal svojo lutko – lik iz Mojce Pokraculje, katero je najprej narisal, pobarval in jo izrezal. Sledilo je nadaljnje delo. Po skupinah so vsak dan pridno vadili svojo vlogo, nato pa je sledil dan, ko so se predstavili tudi »občinstvu«. Učenci so po skupinah sami uprizorili lutkovno predstavo Mojce Pokraculje. Morava povedati, da so se za prvič učenci izkazali zelo dobro. Pomembno pa je predvsem to, da so se skozi igro učili in spoznavali svet lutkovnega gledališča.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela

 

GOZDNE ŽIVALI IZ JESENSKIH LISTOV

V teh dneh se v učilnici 1. razreda veliko pogovarjamo o jeseni in njenih značilnosti. Skupaj smo se odpravili v bližnji gozd, si ogledali drevesa, jesensko listje in plodove, opazovali smo naravo itd. … Učenci so v šolo prinesli tudi različne liste dreves, iz katerih smo naredili skupni herbarij. Jesenko listje pa smo uporabili tudi malo drugače. Učenci so jih nalepili na barvni  šeleshamer in z nekaj domišljije so nastale naslednje gozdne živali: veverica, srnjak, medved, srna, zajec, jež in lisica. Učenci so bili zelo ustvarjalni, vztrajni in so pri delu zelo uživali. Izdelki že krasijo našo učilnico.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela

 

OGLED NOGOMETNE TEKME

V torek, 23. 10. 2018, smo se učenci iz 7., 8. in 9. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet Šport za sprostitev odpravili v Maribor in si ogledali nogometno tekmo: Maribor proti Domžalam v Ljudskem Vrtu. Pred tekmo si je veliko učencev kupilo navijaške pripomočke (zapestnice, kape ...), nato pa smo se skupaj odpravili na stadion. Po ogledu tekme smo se odpravili še v McDonalds. Polni navdušenja smo se odpeljali domov, na avtobusu smo si celo pot prepevali mariborsko navijaško himno, saj smo vsi bili srečni, da je zmagal Maribor.

Charlie Križanc Stojnšek

 

SIMBIOZA GIBA

V tednu med 15. in 21. 10. 2018 je potekala vseslovenska akcija Simbioza giba. V ta namen smo tudi na naši šoli organizirali medgeneracijske ure športa, na katere smo povabili babice in dedke naših učencev. Potek ure športa prvega razreda sta učiteljici opisali takole:

Vseslovensko tedensko akcijo medgeneracijskega gibanja smo učenci 1. razreda izvedli v ponedeljek, 15. 10. 2018. Z dedki in babicami smo 1. šolsko uro preživeli v telovadnici. Najprej smo se vsi skupaj prijeli za roke in »napihali balonček« (Miha Pavliha balonček napiha, Miha poskoči, balonček pa poči). Nato so učenci kazali gimnastične vaje, da smo se vsi skupaj dobro razmigali za nadaljnje delo. Razdelili smo se v skupine in pričeli z izvedbo štafetnih iger z žogo. Dedki in babice so zelo uživali, učenci pa prav tako, saj jim je bilo zabavno početi različne vaje z njimi. Ura športne umetnosti je minila žal prehitro. Morava pa povedati, da sva veseli, da so se dedki in babice športne umetnosti udeležili v velikem številu in obujali spomine iz šolskih dni.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela

NABIRANJE KOSTANJEV IN KOSTANJEV PIKNIK

Za ljubitelje in ljubiteljice kostanja ter druženja je kostanjev piknik eden najlepših jesenskih dogodkov. Sončni žarki nas v času OPB vabijo na svež zrak, zato smo v torek, 16. 10. 2018 in v sredo, 17. 10. 2018, učitelji OPB organizirali nabiranje kostanjev v bližnji gozdu in kostanjev piknik na šolskem igrišču.
Najprej smo se vsi skupaj zbrali pred šolo in se odpravili v bližnji gozd nabirat kostanje. Nabrali smo polno košaro kostanjev. Naslednji dan so učenci kostanje prinesli tudi v šolo. Pozabili niso niti na posode za peko kostanjev in drva. Sami so izdelali tudi papirnate škrniclje. Pri peki kostanjev so nam na pomoč priskočili osmošolci, ki so svoje delo opravili zelo dobro. Kmalu je zadišalo po pečenih kostanjih in učenci so komaj čakali, da se zvrstijo pred »prodajno hišico« in prevzamejo svojo porcijo ter limonado. Kostanji so se lepo lupili in napolnili vse želodčke. S tem pa kostanjevega piknika še ni bilo konec. Vsi učenci so se lepo zabavali na šolskem igrišču, se med seboj družili. Na njihovih obrazih je bil viden nasmešek, zadovoljstvo in veselje. Ko osrečiš srca otrok, smo lahko tudi učitelji ponosni na to, da smo dobro organizirali skupinsko druženje med oddelki podaljšanega bivanja.

Vodja aktiva OPB, Mišela Jeza

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI IN TEDEN PROMETNE VARNOSTI

Na naši šoli dajemo prometni vzgoji velik pomen. Tudi  v tem šolskem letu smo, ob Tednu otroka in Tednu prometne varnosti, sodelovali v mnogih dejavnostih. Ustvarjali smo na temo promet in z izdelki okrasili šolske hodnike ter se pogovarjali o naši varnosti na poti v šolo in domov. Za našo varnost na poti v šolo so v prvih dveh tednih pouka skrbeli makolski gasilci, redarji in policisti, ki se vedno prijazno odzovejo tudi ob izvedbi praktičnega dela kolesarskega izpita. Vsem se prisrčno zahvaljujemo.

Sodelovali smo v akcijah Sveta za preventivo in varnost v prometu Republike Slovenije. V Evropskem tednu mobilnosti in Tednu prometne varnosti smo sodelovali v naslednjih akcijah: Dan brez avtomobila in šli v šolo in iz šole peš ali se peljali s kolesom, Ulice otrokom; preventivna akcija Pešec – Bodi preViden; izvedli športni dan s pohodom ter si ogledali gledališko predstavo Bicikleta oz. se osveščali s pomočjo kratkih filmov o prometni varnosti.

S peticijo o prometni varnosti učencev smo obiskali g. župana občine Makole, kateremu smo le-to uspešno predstavili in se zahvalili za sodelovanje ter uresničitev naših predlogov.

Bodimo zgled dobrih udeležencev prometa!

  Zapisala: Klementina Mlaker

 

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ LOGIKE 2018/19

V četrtek, 27. 9. 2018, je potekalo 33. šolsko tekmovanje iz logike. Tekmovanja se je udeležilo 58 učencev (20 učencev I. iz VIO, 13 učencev iz II. VIO in 25 učencev iz III. VIO).

Bronasto priznanje je skupaj osvojilo 29 učencev.

 1. razred: Zoja Pivec, Jaka Jančič, Viktorija Reš Gorenak, Anej Dovar, Tim Galun, Oskar Kitak, Pia Doberšek
 2. razred: Blaž Potisk, Filip Katavič, Sara Gajšek, Urban Lilek, Martin Kavkler, Anaja Grobelnik, Rene Kropec, Val Lončarič
 3. razred: Klemen Žolnir, Ajda Žnidar
 4. razred: Maša Sagadin
 5. razred: Aljaž Golob
 6. razred: Lara Katavić, Špela Hajšek, Iva Plavec, Aleksander Emeršič
 7. razred: Oskar Kaljun, Charlie Križanc Stojnšek
 8. razred: Neža Rojs, Ajda Ritonja, Kaja Dolenc, Ines Krček

Glede na pravilnik so se na državno tekmovanje, ki bo 20. 10. 2018, v Fram uvrstili Lara Katavić, Oskar Kaljun, Charlie Križanc Stojnšek ter Neža Rojs.

Vsem tekmovalcem in prejemnikom priznanj iskrene čestitke. Tistim, ki nadaljujejo na državni ravni, pa obilo znanja in uspeha še naprej.

 

ATLETSKA OLIMPIJADA

 V četrtek, 4. oktobra 2018, je na atletskem stadionu v Slovenski Bistrici potekala že tradicionalna atletska olimpijada. Na tekmovanju so nastopili učenci in učenke iz osnovnih šol občine Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica   in Makole. Mladi atleti in atletinje so se pomerili v skoku v daljino, v tekih, v skoku v višino in v metu vortexa.

Slovesno odprtje je popestril Martin Milec, nogometaš NK Maribor, ki je mladim športnikom zaupal, kaj je pomembno, da postaneš vrhunski športnik.

Našo šolo je zastopalo 18 atletov od 5. do 9. razreda. Dosegli so nekaj lepih rezultatov in domov prinesli 5 medalj.

Mlajši učenci

Lan Mesarič:

 1. mesto - skok v višino

 Žiljen Topolšek:

 1. mesto - tek 60 m

Starejči učenci

Anja Godec:

 1. mesto - skok v višino

Anja Lončarič:

 1. mesto - tek 1000 m

Jan Veilguni:

 1. mesto - skok v daljino

Boštjan Stražišar

 

PRVOŠOLCI OBISKALI ŠOLSKO KNJIŽNICO

V četrtek, 4. 10. 2018, so učenci 1. razreda prvič kot šolarji obiskali šolsko knjižnico. Skupaj z učiteljico in knjižničarko Barbaro so ponovili pravila obnašanja v knjižnici. Nato jim je knjižničarka prebrala zgodbo z naslovom Šola ni zame. Z zanimanjem so poslušali zgodbo, ki jim je bila zelo všeč. Sprehodili so se tudi po knjižnici in si ogledali poličke, ki so zapolnjene z različnimi temami in vsebinami ... Vsi učenci pa so ob koncu prijetnega druženja dobili tudi lepo darilo – knjigo.

Učiteljica Mišela Jeza

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V MALEM NOGOMETU ZA STAREJŠE UČENCE

Zadnji teden v septembru je v Slovenski Bistrici potekalo medobčinsko tekmovanje v malem nogometu za starejše učence letnik 2004 in mlajši. Tekmovanja se je udeležilo 9 osnovnih šol. Učenci OŠ Makole smo tekmovanje zaključili z eno zmago, enim neodločenim izidom in dvema porazoma. Kar je bilo na koncu dovolj za 6. mesto. Kot zanimivosti, najboljša igralka naše ekipe je bila učenka Anja Lončarič.

Končni vrstni red:

 1. 2. OŠ Slov. Bistrica
 2. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
 3. OŠ Gustava Šiliha Laporje
 4. OŠ Pohorskega Odreda Slov. Bistrica
 5. OŠ Polskava
 6. OŠ Anice Černejeve Makole
 7. Podružnična šola Zg. Ložnica
 8. OŠ Tinje
 9. OŠ Oplotnica

 Našo ekipo so zastopali:

Anja Lončarič, Jan Veilguni, Matevž Koren, Nik Simrajh, Lan Mesarič, Aljaž Mesarič in Vid Lončarič.

Boštjan Stražišar

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KROSU

Osnovna šola Poljčane je bila gostiteljica medobčinskega tekmovanja v krosu. Tekmovanje je bilo v petek, 28. 9. 2018. Tekmovali so učenci iz osnovnih šol občin Makole, Oplotnica, Slovenska Bistrica in Poljčane. Skupaj je tekmovalo več kot 200 dečkov in deklic. Dečki in deklice, letnik 2008, so tekli na 500 m in tek je bil netekmovalnega značaja. Dečki in deklice od letnika 2007 do letnika 2004 pa so tekli na 1000 m za rezultate posamezno in ekipno. Tekmovanja se je udeležilo tudi 28 učencev naše šole od 4. do 9. razreda.

Anja Lončarič je v kategoriji učenk 9. razreda osvojila 1. mesto in postala medobčinska prvakinja v krosu.

Boštjan Stražišar

OBISKAL NAS JE POLICIST

V torek, 25. 9. 2018, so imeli učenci 1. razreda naravoslovni dan na temo Varno v prometu. Zjutraj nas je v razredu obiskal policist gospod Nedeljko Mlinarič. Najprej nam je povedal, kako se moramo kot še majhni šolarji obnašati v prometu. Prijazno je odgovarjal tudi na vsa naša vprašanja in nam povedal vse, kar nas je zanimalo. Nato smo se vsi skupaj sprehodili po Makolah in se preizkusili v pravilnem prečkanju prehoda za pešce.

Ker so presenečenja najslajša, nam je ob koncu pokazal še policijski avto. .Povedal nam je, kdaj lahko uporablja sireno in utripajoče luči. Prvošolčki so bili v velikem pričakovanju glede policijske sirene, ki so jo lahko doživeli v živo. Hvala policistu za njegov obisk in skrb za našo varnost v prometu.

 

DRUŽINSKO GLEDALIŠČE KOLENC

 

PRVI ŠOLSKI DAN

V ponedeljek, 3. 9. 2018, smo polni pričakovanj zakorakali v novo šolsko leto. Učenci od 2. do 9. razreda so se zbrali pred šolo ob 8.30, kjer jih je z nagovorom pozdravila ravnateljica, gospa Silvestra Samastur. Nato so v spremstvu razrednikov odšli v razrede. Posebej slovesen in nepozaben pa je bil prvi šolski dan za prvošolčke. S starši so se ob 9. 00 zbrali v avli šole, kjer sta nas najprej lepo pozdravila župan Občine Makole gospod Franc Majcen in višji svetovalec za družbene vede gospod Matjaž Kopše. S torbami in z rutico okrog vratu so veselo zakorakali v učilnico 1. razreda, kjer jih je pričakala na novo opremljena učilnica. Da pa bi jim  njihov prvi šolski dan ostal v lepem spominu, sva jim pripravili majhno pozornost, vsi pa so se posladkali tudi s torto, ki je bila presenečenje za vse učence OŠ Anice Černejeve Makole.

Učiteljici Vera Kunstek in Mišela Jeza