OŠ Anice Černejeve Makole

šola vedoželjnih, strpnih ...

pravičnih, solidarnih in odgovornih.

FOTOGALERIJA

ARHIV FOTOGALERIJE:

ŠOLSKO LETO 2017/18
ŠOLSKO LETO 2016/17
ŠOLSKO LETO 2015/16

 

AKTUALNO ŠOLSKO LETO 2018/19

USTVARJANJE V ČASU OPB

Ustvarjalno preživljanje prostega časa v oddelku podaljšanega bivanja je namenjeno razvedrilu, sprostitvi, počitku in predvsem ustvarjanju. Učenci 1. razreda zelo radi ustvarjajo. Izdelujejo različne izdelke, ki vedno znova krasijo učilnico oziroma hodnike šole. Prilagam nekaj utrinkov ustvarjalnih prstkov učencev 1. razreda v času OPB.

Učiteljica OPB, Mišela Jeza

 

LUTKOVNO GLEDALIŠČE V 1. RAZREDU

V 1. razredu smo si pričarali pravo lutkovno gledališče. Pri pouku slovenščine so učenci spoznali pravljico Mojce Pokraculje. Pravljica je bila učencem zelo všeč, zato so si pri pouku likovne umetnosti izdelali lutke iz papirja. Učence sva razdelile v skupine in vsak učenec si je izdelal svojo lutko – lik iz Mojce Pokraculje, katero je najprej narisal, pobarval in jo izrezal. Sledilo je nadaljnje delo. Po skupinah so vsak dan pridno vadili svojo vlogo, nato pa je sledil dan, ko so se predstavili tudi »občinstvu«. Učenci so po skupinah sami uprizorili lutkovno predstavo Mojce Pokraculje. Morava povedati, da so se za prvič učenci izkazali zelo dobro. Pomembno pa je predvsem to, da so se skozi igro učili in spoznavali svet lutkovnega gledališča.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela

 

GOZDNE ŽIVALI IZ JESENSKIH LISTOV

V teh dneh se v učilnici 1. razreda veliko pogovarjamo o jeseni in njenih značilnosti. Skupaj smo se odpravili v bližnji gozd, si ogledali drevesa, jesensko listje in plodove, opazovali smo naravo itd. … Učenci so v šolo prinesli tudi različne liste dreves, iz katerih smo naredili skupni herbarij. Jesenko listje pa smo uporabili tudi malo drugače. Učenci so jih nalepili na barvni  šeleshamer in z nekaj domišljije so nastale naslednje gozdne živali: veverica, srnjak, medved, srna, zajec, jež in lisica. Učenci so bili zelo ustvarjalni, vztrajni in so pri delu zelo uživali. Izdelki že krasijo našo učilnico.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela

 

OGLED NOGOMETNE TEKME

V torek, 23. 10. 2018, smo se učenci iz 7., 8. in 9. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet Šport za sprostitev odpravili v Maribor in si ogledali nogometno tekmo: Maribor proti Domžalam v Ljudskem Vrtu. Pred tekmo si je veliko učencev kupilo navijaške pripomočke (zapestnice, kape ...), nato pa smo se skupaj odpravili na stadion. Po ogledu tekme smo se odpravili še v McDonalds. Polni navdušenja smo se odpeljali domov, na avtobusu smo si celo pot prepevali mariborsko navijaško himno, saj smo vsi bili srečni, da je zmagal Maribor.

Charlie Križanc Stojnšek

 

SIMBIOZA GIBA

V tednu med 15. in 21. 10. 2018 je potekala vseslovenska akcija Simbioza giba. V ta namen smo tudi na naši šoli organizirali medgeneracijske ure športa, na katere smo povabili babice in dedke naših učencev. Potek ure športa prvega razreda sta učiteljici opisali takole:

Vseslovensko tedensko akcijo medgeneracijskega gibanja smo učenci 1. razreda izvedli v ponedeljek, 15. 10. 2018. Z dedki in babicami smo 1. šolsko uro preživeli v telovadnici. Najprej smo se vsi skupaj prijeli za roke in »napihali balonček« (Miha Pavliha balonček napiha, Miha poskoči, balonček pa poči). Nato so učenci kazali gimnastične vaje, da smo se vsi skupaj dobro razmigali za nadaljnje delo. Razdelili smo se v skupine in pričeli z izvedbo štafetnih iger z žogo. Dedki in babice so zelo uživali, učenci pa prav tako, saj jim je bilo zabavno početi različne vaje z njimi. Ura športne umetnosti je minila žal prehitro. Morava pa povedati, da sva veseli, da so se dedki in babice športne umetnosti udeležili v velikem številu in obujali spomine iz šolskih dni.

Učiteljici 1. razreda, Vera in Mišela.

NABIRANJE KOSTANJEV IN KOSTANJEV PIKNIK

Za ljubitelje in ljubiteljice kostanja ter druženja je kostanjev piknik eden najlepših jesenskih dogodkov. Sončni žarki nas v času OPB vabijo na svež zrak, zato smo v torek, 16. 10. 2018 in v sredo, 17. 10. 2018, učitelji OPB organizirali nabiranje kostanjev v bližnji gozdu in kostanjev piknik na šolskem igrišču.
Najprej smo se vsi skupaj zbrali pred šolo in se odpravili v bližnji gozd nabirat kostanje. Nabrali smo polno košaro kostanjev. Naslednji dan so učenci kostanje prinesli tudi v šolo. Pozabili niso niti na posode za peko kostanjev in drva. Sami so izdelali tudi papirnate škrniclje. Pri peki kostanjev so nam na pomoč priskočili osmošolci, ki so svoje delo opravili zelo dobro. Kmalu je zadišalo po pečenih kostanjih in učenci so komaj čakali, da se zvrstijo pred »prodajno hišico« in prevzamejo svojo porcijo ter limonado. Kostanji so se lepo lupili in napolnili vse želodčke. S tem pa kostanjevega piknika še ni bilo konec. Vsi učenci so se lepo zabavali na šolskem igrišču, se med seboj družili. Na njihovih obrazih je bil viden nasmešek, zadovoljstvo in veselje. Ko osrečiš srca otrok, smo lahko tudi učitelji ponosni na to, da smo dobro organizirali skupinsko druženje med oddelki podaljšanega bivanja.

Vodja aktiva OPB, Mišela Jeza

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI IN TEDEN PROMETNE VARNOSTI

Na naši šoli dajemo prometni vzgoji velik pomen. Tudi  v tem šolskem letu smo, ob Tednu otroka in Tednu prometne varnosti, sodelovali v mnogih dejavnostih. Ustvarjali smo na temo promet in z izdelki okrasili šolske hodnike ter se pogovarjali o naši varnosti na poti v šolo in domov. Za našo varnost na poti v šolo so v prvih dveh tednih pouka skrbeli makolski gasilci, redarji in policisti, ki se vedno prijazno odzovejo tudi ob izvedbi praktičnega dela kolesarskega izpita. Vsem se prisrčno zahvaljujemo.

Sodelovali smo v akcijah Sveta za preventivo in varnost v prometu Republike Slovenije. V Evropskem tednu mobilnosti in Tednu prometne varnosti smo sodelovali v naslednjih akcijah: Dan brez avtomobila in šli v šolo in iz šole peš ali se peljali s kolesom, Ulice otrokom; preventivna akcija Pešec – Bodi preViden; izvedli športni dan s pohodom ter si ogledali gledališko predstavo Bicikleta oz. se osveščali s pomočjo kratkih filmov o prometni varnosti.

S peticijo o prometni varnosti učencev smo obiskali g. župana občine Makole, kateremu smo le-to uspešno predstavili in se zahvalili za sodelovanje ter uresničitev naših predlogov.

Bodimo zgled dobrih udeležencev prometa!

  Zapisala: Klementina Mlaker

 

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ LOGIKE 2018/19

V četrtek, 27. 9. 2018, je potekalo 33. šolsko tekmovanje iz logike. Tekmovanja se je udeležilo 58 učencev (20 učencev I. iz VIO, 13 učencev iz II. VIO in 25 učencev iz III. VIO).

Bronasto priznanje je skupaj osvojilo 29 učencev.

 1. razred: Zoja Pivec, Jaka Jančič, Viktorija Reš Gorenak, Anej Dovar, Tim Galun, Oskar Kitak, Pia Doberšek
 2. razred: Blaž Potisk, Filip Katavič, Sara Gajšek, Urban Lilek, Martin Kavkler, Anaja Grobelnik, Rene Kropec, Val Lončarič
 3. razred: Klemen Žolnir, Ajda Žnidar
 4. razred: Maša Sagadin
 5. razred: Aljaž Golob
 6. razred: Lara Katavić, Špela Hajšek, Iva Plavec, Aleksander Emeršič
 7. razred: Oskar Kaljun, Charlie Križanc Stojnšek
 8. razred: Neža Rojs, Ajda Ritonja, Kaja Dolenc, Ines Krček

Glede na pravilnik so se na državno tekmovanje, ki bo 20. 10. 2018, v Fram uvrstili Lara Katavić, Oskar Kaljun, Charlie Križanc Stojnšek ter Neža Rojs.

Vsem tekmovalcem in prejemnikom priznanj iskrene čestitke. Tistim, ki nadaljujejo na državni ravni, pa obilo znanja in uspeha še naprej.

 

ATLETSKA OLIMPIJADA

 V četrtek, 4. oktobra 2018, je na atletskem stadionu v Slovenski Bistrici potekala že tradicionalna atletska olimpijada. Na tekmovanju so nastopili učenci in učenke iz osnovnih šol občine Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica   in Makole. Mladi atleti in atletinje so se pomerili v skoku v daljino, v tekih, v skoku v višino in v metu vortexa.

Slovesno odprtje je popestril Martin Milec, nogometaš NK Maribor, ki je mladim športnikom zaupal, kaj je pomembno, da postaneš vrhunski športnik.

Našo šolo je zastopalo 18 atletov od 5. do 9. razreda. Dosegli so nekaj lepih rezultatov in domov prinesli 5 medalj.

Mlajši učenci

Lan Mesarič:

 1. mesto - skok v višino

 Žiljen Topolšek:

 1. mesto - tek 60 m

Starejči učenci

Anja Godec:

 1. mesto - skok v višino

Anja Lončarič:

 1. mesto - tek 1000 m

Jan Veilguni:

 1. mesto - skok v daljino

Boštjan Stražišar

 

PRVOŠOLCI OBISKALI ŠOLSKO KNJIŽNICO

V četrtek, 4. 10. 2018, so učenci 1. razreda prvič kot šolarji obiskali šolsko knjižnico. Skupaj z učiteljico in knjižničarko Barbaro so ponovili pravila obnašanja v knjižnici. Nato jim je knjižničarka prebrala zgodbo z naslovom Šola ni zame. Z zanimanjem so poslušali zgodbo, ki jim je bila zelo všeč. Sprehodili so se tudi po knjižnici in si ogledali poličke, ki so zapolnjene z različnimi temami in vsebinami ... Vsi učenci pa so ob koncu prijetnega druženja dobili tudi lepo darilo – knjigo.

Učiteljica Mišela Jeza

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V MALEM NOGOMETU ZA STAREJŠE UČENCE

Zadnji teden v septembru je v Slovenski Bistrici potekalo medobčinsko tekmovanje v malem nogometu za starejše učence letnik 2004 in mlajši. Tekmovanja se je udeležilo 9 osnovnih šol. Učenci OŠ Makole smo tekmovanje zaključili z eno zmago, enim neodločenim izidom in dvema porazoma. Kar je bilo na koncu dovolj za 6. mesto. Kot zanimivosti, najboljša igralka naše ekipe je bila učenka Anja Lončarič.

Končni vrstni red:

 1. 2. OŠ Slov. Bistrica
 2. OŠ Kajetana Koviča Poljčane
 3. OŠ Gustava Šiliha Laporje
 4. OŠ Pohorskega Odreda Slov. Bistrica
 5. OŠ Polskava
 6. OŠ Anice Černejeve Makole
 7. Podružnična šola Zg. Ložnica
 8. OŠ Tinje
 9. OŠ Oplotnica

 Našo ekipo so zastopali:

Anja Lončarič, Jan Veilguni, Matevž Koren, Nik Simrajh, Lan Mesarič, Aljaž Mesarič in Vid Lončarič.

Boštjan Stražišar

 

MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V KROSU

Osnovna šola Poljčane je bila gostiteljica medobčinskega tekmovanja v krosu. Tekmovanje je bilo v petek, 28. 9. 2018. Tekmovali so učenci iz osnovnih šol občin Makole, Oplotnica, Slovenska Bistrica in Poljčane. Skupaj je tekmovalo več kot 200 dečkov in deklic. Dečki in deklice, letnik 2008, so tekli na 500 m in tek je bil netekmovalnega značaja. Dečki in deklice od letnika 2007 do letnika 2004 pa so tekli na 1000 m za rezultate posamezno in ekipno. Tekmovanja se je udeležilo tudi 28 učencev naše šole od 4. do 9. razreda.

Anja Lončarič je v kategoriji učenk 9. razreda osvojila 1. mesto in postala medobčinska prvakinja v krosu.

Boštjan Stražišar

 

OBISKAL NAS JE POLICIST

V torek, 25. 9. 2018, so imeli učenci 1. razreda naravoslovni dan na temo Varno v prometu. Zjutraj nas je v razredu obiskal policist gospod Nedeljko Mlinarič. Najprej nam je povedal, kako se moramo kot še majhni šolarji obnašati v prometu. Prijazno je odgovarjal tudi na vsa naša vprašanja in nam povedal vse, kar nas je zanimalo. Nato smo se vsi skupaj sprehodili po Makolah in se preizkusili v pravilnem prečkanju prehoda za pešce.

Ker so presenečenja najslajša, nam je ob koncu pokazal še policijski avto. .Povedal nam je, kdaj lahko uporablja sireno in utripajoče luči. Prvošolčki so bili v velikem pričakovanju glede policijske sirene, ki so jo lahko doživeli v živo. Hvala policistu za njegov obisk in skrb za našo varnost v prometu.

 

DRUŽINSKO GLEDALIŠČE KOLENC

 

PRVI ŠOLSKI DAN

V ponedeljek, 3. 9. 2018, smo polni pričakovanj zakorakali v novo šolsko leto. Učenci od 2. do 9. razreda so se zbrali pred šolo ob 8.30, kjer jih je z nagovorom pozdravila ravnateljica, gospa Silvestra Samastur. Nato so v spremstvu razrednikov odšli v razrede. Posebej slovesen in nepozaben pa je bil prvi šolski dan za prvošolčke. S starši so se ob 9. 00 zbrali v avli šole, kjer sta nas najprej lepo pozdravila župan Občine Makole gospod Franc Majcen in višji svetovalec za družbene vede gospod Matjaž Kopše. S torbami in z rutico okrog vratu so veselo zakorakali v učilnico 1. razreda, kjer jih je pričakala na novo opremljena učilnica. Da pa bi jim  njihov prvi šolski dan ostal v lepem spominu, sva jim pripravili majhno pozornost, vsi pa so se posladkali tudi s torto, ki je bila presenečenje za vse učence OŠ Anice Černejeve Makole.

Učiteljici Vera Kunstek in Mišela Jeza